A Kormányos hazatér - A Bunnahabhain Feis Ile 2014 palackozásai
2014. május 16. írta: Barman's Choice

A Kormányos hazatér - A Bunnahabhain Feis Ile 2014 palackozásai

 

Minden whisky fesztiválra lepalackozott limitált kiadást nem szoktam posztolgatni , még nagyon a fesztiválokról sem szoktam írni ( például nem rég ért véget a Spirit of Speyside ,jövő héten kezdődik a Feis Ile, e sorok írásakor pedig startra kész a limburgi fesztivál ) , de idén kiemelt figyelmet kap tőlem a Bunnahabhain Distillery , így most szabályerősítő kivételként íme a Bunna két idei Feis Ile kiadása .

 

Az első egy 17 éves , 301 palacknyi mennyiségben megjelentetett 53.4 % -os alkoholerősségű malt whisky , Bunnahabhain Westering Home név alatt . Ex-cognac hordóban érlelve ,extra sauternes finiseléssel . Nagyon extrémnek hangzik , de nem ez az első konyakos Bunnahabhain érlelés ,így újdonságnak nem fog hatni . A név egy helyi népdalra utal , amely a tengerről visszatérő matrózról szól . A cimke egy svéd grafikus munkája .

 

bunna.westeringhome

 

 

A második palackozás jóval fiatalabb . Egy tíz éves , kilenc évig bourbon hordóban érlelt, majd egy évig marsala hordóban tartott Bunnahabhainról van szó. A palackozások száma 632 darab , az alkoholerősség 56.7 % -os . A név Bunnahabhain Dràm an Stiùreadair , ami angolul Helmsman's Dram ,magyarul a Kormányos itala nevet kaphatná .

 

bunna.dramanstiureadair

 

Mindkét whisky a lepárlónál vásárolható meg a Feis Ile ideje alatt , ami május utolsó hetében kerül megrendezésre . Ilyenkor az összes helyi lepárló megjelentet egy fesztivál palackozást , erősen limitált mennyiségben , többnyire a megszokottól eltérő érlelésekkel . Ezekért a palackokért a fesztiválra látogató fanatikusok , gyűjtők már órákkal a meghirdetett időpont előtt sorba állnak az adott lepárló ajtaja előtt , hogy aztán percek alatt a szerencsések felvásárolhassák ezeket a whiskyket . Vannak akik tényleg maguknak , gyűjteménybe vásárolnak , vannak akik megisszák a fesztivál ideje alatt vagy később , és vannak akik egy percre rá , hogy a kezükbe került , máris dobják fel az aukciós oldalakra . Bizonyára így lesz ez idén is , ezekkel a Bunnahabhain whiskykkel is . A Westering Home ára hivatalosan 250 font , ami egy Feis Ile palackozáshoz , ami 17 éves és pár száz palacknyi mennyiségben jön ki , konyak és sauternes érlelésként, korrekt ár ezekben az időkben . A Drám an Stiúreadair 95 fontot kóstál , ami viszont egy 10 éves marsala finisért kicsit túlzás . Az, hogy Feis Ile megjelenés és hatszázvalahány palack, épp csak finomít az ár elfogadásán .

A Bunnahabhain idén tehát a dizájnban ráfeküdt a folklórra , kiemelten kezelve a márka jelegzetes logójának üzenetét , a tenger,a tengerészek és a sziget viszonyát , tartalmában pedig bemutat egy igen szép korú szokatlan érlelést ,míg az üzleti részét a dolognak remekül balanszírozza ki egy különösebb extra munkát nem igénylő , erősen árazott whiskyvel . Mindezt már jó időben elkezdve csepegtetni , a nyilvánoság információéhségére alapozva , megfejelve azzal , hogy a márka körüli figyelmet bővítette a dizájnalkotást meghirdetve külsősök felé . Ez a tudatosság hiányzott az elmúlt években a Bunnahabhain részéről , de szerencsére a tulajdonoscsere ezek szerint felnyitotta ezeket a sorompókat Islay egyik legérdekesebb kis kincse előtt .

Jó szelet Kormányos , hajrá Bunnahabhain !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása