Pályán az Ardbeg Auriverdes
2014. március 29. írta: Barman's Choice

Pályán az Ardbeg Auriverdes

 

Egy ideális világban , ahol a jól működő és sikeres dolgok kiteljesednek most egy olyan blogbejegyzés következne  amiben hírt adnánk az Ardbeg Pannonicus nevű ,szupertrendi skót single malt megjelenéséről , piros-fehér-zöld színkombinációjú címkézéssel a magyarországi labdarúgó világbajnoksághoz kötött promóció okán. De a világ amiben élünk kevésbé alkalmas arra , hogy a jó dolgok kiteljesedjenek . Illetve...Lehet,hogy mégis ? Csak mi vagyunk rossz pályán ?

( 3. perc: Ez a meccs is jól kezdődik! Jobbról Sipos Benéhez továbbította a labdát, aki egy csel után máris a 16-oson belül járt. Két elegáns húzás és túljutott P. Henriquen valamint Altairon is. Még elhúzta a labdát Bellini elől, azután 7 méterről a kimozduló Gilmar mellett ballal laposan lőtt a kapuba 1:0.)

A '66-os angliai világbajnokságon Bene Feri a harmadik percben úgy leszopatta a brazil védőket,hogy a gól után Gilmar a brazil kapus döbbenetében fel sem tudott kelni a földről jó ideig .

Mi ugrik még be 66-ról ? A Cadenhead's Authentic Collection sorozatban megjelenik egy 1966-os, 32 éves, 42.9 %-os alkoholerősségű ,120 palacknyi limitált kiadású Ardbeg 1999-ben.Utoljára egy aukción láttam.Több száz font a nyitóára.

( 4. perc: Tóth II. lövése lepattant a védőkről éppen Hidegkuti elé, aki hat méterről a kapu bal oldalán a léc alá vágta első gólunkat. 1-0 )

1954-ben először játszottunk a brazil válogatottal azon a bizonyos rosszul végződött svájci VB-n . Az a meccs nem csak erről lett nevezetes . Még csak nem is arról ,hogy 4-2 -re kipicsáztuk a volt portugál gyarmat csapatát . A brazilok nem tudtak méltósággal veszíteni . Brutális belépők ,verekedés ,cigánykodás. Ez volt a brazil foci .Pedig náluk akkor Djalma Santos,Nilton Santos,Didi,Maurinho csellózott . Igaz, nálunk meg a világ valaha volt legjobbjai mint Czibor,Kocsis,Hidegkuti,Bozsik. Puskás nem is játszott . Minek erőltetni valami dzsungellakók ellen...A korabeli sajtó megőrizte a tényeket . (41.perc: Tóth II. tört veszélyesen előre. Már lövésre lendítette a lábát, amikor az Őt utolérő Maurinho beletalpalt. Tóth II. lesántikált a pályáról, mint kiderült izomszakadása lett.
Tíz emberre fogyatkozva folytattuk a játékot. A szünetben csatárunk injekciót és gumiharisnyát kapott, mert mindenképpen vissza akart menni a pályára.
A második félidőt teljes létszámban, de gyakorlatilag csak 10 és egynegyed emberrel kezdjük, hiszen Tóth II. a továbbiakban jobbára csak állt vagy sántikált a pályán, de néha még így is hasznosan segítette a társakat.
De alig kezdődött el ez a játékrész Bauer leterítette Bozsikot. Ezután a durva belépők, rugdosások szinte megállás nélkül követték egymást
.65.perc: N. Santos egy összecsapásnál egyszerűen belerúgott Bozsikba és ezután még neki is támadt. Bozsik ujjával megfenyegette a brazilt. A játékvezető mindkettőjüket kiállította.)

( 9. perc: Bozsik Hidegkuti elé tette a labdát, aki átemelt Kocsisnak. Ő a legjobb ütemben ugrott fel és az ötös bal sarkáról a kapu bal sarkába fejelt. 2-0 )

( Majd 1986 áprilisában, szintén a 9.percben, Budapesten: Détári jobbra passzolt Kiprichhez, s mire társa középre emelt, már ott volt a kapu előtt: fejesét az akkor harminchat éves, az utolsó előtti (hetvenkilencedik) válogatott mérkőzését játszó Emerson Leao nem háríthatta ,1-0 )

Szemmel láthatóan még 1986-ban is maximum 10 percre volt szükségünk ,hogy firkáljunk egyet,pardon,akár kettőt a nagy,híres braziloknak . 1986-ban az Ardbeg akkori tulajdonosa nem nagyon törődött a lepárlóval . Öt évvel korábban gyakorlatilag bezárta mert a másik lepárlója, a Laphroaig addigra sikert sikerre halmozott.Egyszerűen nem volt szükség még egy  hasonló profilú whiskyre . A gyengék elhullanak ,tartja a mondás . Tíz évvel később a haldokló Ardbeget eladták . És azóta tudjuk , hogy a lepárló  amelyiket csak az tartott egyáltalán életben , hogy a Laphroaig alkalmazottai szabadidejükben átjártak és évekig készítettek párlatokat az Ardbeg berendezéseivel , mert a szívük szakadt volna meg, ha a gyengécske lepárló a szemük előtt veszik el főnixként kelt életre a Glenmorangie , az új tulaj alatt. 1986-ban palackozott először Ardbeg single cask maltot a Scotch Malt Whisky Society . Mi meg abban az évben a tavaszi brazilverés után , nyáron hatot kaptunk a szovjetektől. Nem jött senki , aki életben tartott volna minket , hogy főnixként támadhassunk fel . Maradtak akik a mélybe taszítottak minket . Még mindig ők szabják az irányt a magyar fociban . Is.

( 60.perc: Czibor száguldott a balszélen, majd pontosan adott középre az ötösön álló Kocsisnak, aki már fordulna is kapura, de Santos kézzel megállította a labdát. A megítélt büntetőt Lantos értékesítette. 3-1

Harminckét évvel később , ugyan ebben a játékpercben Budapesten Leao még kivédi Esterházy pöccintését , de érkezik Kovács Kálmán és behúzza a másodikat.2-0)

 

Az Ardbeg szó szerint a túlélést köszönheti a Glenmorangie-nak . A Glenmo mögött pedig az anyacég, a francia luxusmárka Louis Vutton-Moet Hennessy . Akkor még nem tudtuk , hogy a franciás piperkőcködés egyszer visszaköszön . Mindenki örült ,hogy él az Ardbeg . Az 1996-os vásárlás után 1997-től készülő párlatok illetve később whiskyk, már a Glenmorangie éra italai . 2007-ben kijön a Renaissance ,celebrálva a tíz éves évfordulót, a megérkezést . Az ezt megelőző években már csepegtetik a stílust a Very Young , a Still Young , az Almost There nem csak az új whisky profilját igyekszik bemutatni hanem utólag már érzékelhető a marketing iránya is. Korjelölés nélküli fantáziadús nevek , whisky érlelés helyett kreációk. Közben megjelennek olyan ikonok még az 5 és fél millió fontot érő raktárkészletekből mint a Lord of Isles , a Kildalton , megalapozzák a későbbi hírnevét az Uigeadail-nak, az Airigh nam Beist-nek, kijönnek maltok 1974-ből,'77-ből,'78-ból . Megalakul a globális baráti kör, a Committee . Pár év alatt 30 000 tagot számlál,ma már közel 300 000-et . Apropó,300 000 . A legenda szerint ekkora jegyigénylés érkezett a '86-os magyar-brazilra . Aztán 80 000-et bevállalt a vergődő komcsi rendszer . Ennyi ember egy helyen önszántából magyar zászlóval nem volt '56 óta.

(57. perc: Huszti erőszakosan labdát szerzett, majd parádésan
ugratta ki a bal oldalon Torghellét, aki kapura vezette a labdát,
először még Didát találta el 13 m-ről, de a kipattanót a hálóba
továbbította , 1-3
)

Ez már 2004 . Ötven évvel a 4-2 után . A brazilok félidőben már hárommal mennek. Ronaldinho,Kaká ,Luis Fabiano,Cafu ,Roberto Carlos .Lazáznak,gáláznak . A lelátókon, a rohadó Puskás-stadionban 45 000 ember . Több a sárga brazil mez mint a magyar. Szégyen . Celebek,modellek,paprikajancsik pózolnak a félvér brazil legényekkel . Szopjuk őket ahol lehet . Szopatnak is minket,mosolyogva. Kit így ,kit úgy. A másnapi lapokban a magyarokról annyi szó esik csak , hogy tucatszám toborozták a prostikat, a magyar lányokat az afterpartira . Robero Carlos ha már itt volt,csinált is egy gyereket az egyiknek,aztán elment pár milláért Mahacskalába. Ja, abba,ahova ment Dzsudzsi is . Aki Bukarestben úgy fosta magát össze a többi pannon zsenivel 2013-ban ,hogy már a románoknak volt kellemetlen . 2004-ben a padon Matthaeus , a csapatunkban olyan "ászok" mint Stark , Bodnár Boci ,Simek Petya , Lipcsei Peti és a zseni, a harcos, a gólvágó , a németölő Torghelle. Ja meg a fiatal Huszti . Aki azóta lemondta . A többiekre nem is emlékszünk. Bár Lipcsei a Fradi legtöbb meccset játszó játékosa lett, jelenleg klubja második csapatának edzőjeként semmit nem képes átadni tapasztalataiból . Bodnár épp csak megúszta a sittet halálos gázolásért. Stark nem tudom kicsoda. Torghelle még gyűri . Sőt,a leggyűlötebb magyar focista.Azért az is valami ám ! De azért még mindig jót röhögünk ,hogy hogyan lehet már valakinek olyan neve , hogy kaka meg didi,meg ilyenek.

Az Ardbeg 2004 körül ugyan csak vétett egy kisebb hibát egy Serendipity nevű hibriddel, de igyekeznek elfelejteni . Igaz ,azokban az években ők is kísérleteztek ,mint Lothar . A tőzegmentes Kildalton ugyan iszonyú jó kritikákat is kapott, a többség mégis kitartott a régi stílus mellett . Stílusunk régen nekünk is volt .

(65.perc Albertre hárman mozdulnak de ő négyfelé küldi őket egy testcsellel.Szökteti Benét aki remek ütembe ad középre Farkas pedig kíméletlenül bevágja.2-1)

Farkas Jancsi úgy bebaszta a braziloknak,hogy csak lestek . Farkas, a Vasas cigány csatára . Ma már nem a 16-osra törnek be a rokonok...A '66-os brazilverés eredményeként a Vasast meghívják a Hexagonal tornára a következő évben. Ez a dél-amerikai futball egyik legnívósabb klubcsapat versengése volt . A Vasas rommá veri az uruguayi Colo-colo-t (kilencet hintenek Kálmán bá'-ék) , ikszel a Pelé-Lima-Carlos Alberto-Edu fémjelezte Santossal (hallod? Pelé meg a Santos '67-ben nem bír a Vasassal ) majd egy újabb döntetlen a Libertadores-kupa győztes Penarollal ,levezetésnek pedig kicsinálják az Universidad de Chile-t és az Universidad Catolica-t. Megnyerik a tornát . A Vasas azóta már hivatalosan megszűnt,de valami susmus révén mégis létezik,jelenleg a másodosztályban vegetál . A pályájuk évek óta rohad ,a tervek szerint egyszer kínai piac lesz a helyén.

( 73.perc Ismét Esterházy ugrik ki ,ezúttal nem hibázik, Leao verve van 3-0 )

1986-ban, a 73. percben járunk . Kész. Rúgtunk hármat a braziloknak. Készülünk a mexikói vébére. Titkos favoritok vagyunk a fogadóirodákban . A három-null után még így is vannak fanyalgók ,akik szerint a brazilok sokadik csapatát sikerült csak megvernünk . A fiúk azért boldogok . A nemzet is . Jön Irapuato ,hat gombóc a kibaszott szovjetektől,aztán még kapunk hármat a Platini,Giresse,Tigana,Rochteau,Bossis,Papin fémjelezte franciáktól és bár rúgunk hármat Kanadának (Kanadának, érted) végünk mint a botnak . A fiúk már nem boldogok . Félrecsúszik az életük. Détári világválogatottból alkoholista lesz , Sallait a Gyorskocsiba viszik bundázásért ,de később már szabadlábon beszáll Nagy Antal,Esterházy üzletébe és futballmezeket árul . Kiprich az egyetlen aki később valóban sztár lesz a Feyenoordban. Annyira futja ebből,hogy mára a sokadik osztályban edzősködik . Valahol Magyarországon . A menedzser ,pardon a dottore, Mezey meg majd húsz évvel később kap egy bajnokcsapatot levajazva egy eszement milliárdos meg Viktor segítségével .A Székesfehérvári Vadásztölténygyár Sport Klub feljut a csúcsra .

( 75.perc A törött karral játszó Mészöly áll a labda mögé és magabiztosan értékesíti a tizenegyest . 3-1 )

Kálmán bá azóta is ebből él . Igaz,megkapta a 72 órás előzetest ő is a 80-as évek vége felé bunda miatt ,na de kérem,micsoda dolog az ,hogy számonkéri bárki is, hogy adják veszik a meccseket ??A büdösúristenit! Később meakulpa a sport csatornán mert nem elég píszi ahogy a magyar bajnokság fekete-afrikai vendégjátékosait fáról lejövő majmokhoz hasonlítja ,könnyek a ferihegyi reptéren,mert nekünk megígérték,hogy megkapjuk az EB rendezést ,de átvertek minket fiatal barátaim.Egyedül ő hitte el,hogy üres zsebbel is nyerhetünk.Az ukránok okosabbak voltak és megkenték akit kellett.Nulla szavazattal jöttünk haza.A stadionok tervei talonba kerültek. Ma már építik őket de ma már ugyanazok hisztiznek miatta akik ott áltak Kálmán bácsi mögött a sajtótájékozatón. Amikor épp elmondták ,hogy ismét felmosták velünk a padlót.Ahogy ezek alatt szokták. Rutinból,élvezetből,szórakozásból. Közben a Fradit épp kibaszták az első osztályból,mint később kiderül jogellenesen .Száll az ének az Üllőin :Kisteleki,szemét újpesti ! Kisteleki,bazdmeg az anyádat,Kisteleki bazdmegazanyád! Az Újpest épp a napokban készül a Blasz 4-be (ember,annál lejjebb nincs!!) , a kispestiekkel levetetik Felcsúton a Puskást éltető zászlókat ,a Győr támadójáték nélkül bajnok lesz, Pinyő Tarjánból megdicsőül . Közben szopunk a románoktól,kapunk nyolcat a hollandoktól,kiesünk,kikapunk amerre csak járunk.

Az Ardbeg évek óta a tavasz végére időzítve megjelenteti korjelölés nélküli , fiatal dizájn whiskyjeit . Az alapsorukban a 10 éves még mindig verhetetlen minőség , az Uigeadail és a Corryvreckan kissé megkopott de még mindig kiváló whiskyk . A 17 éves egyre ritkább és a jelek szerint hiába várják ,hogy legyen folytatása . Sorra jönnek a sokat kritizált de jó whiskyk, a Supernova duó , a Rollercoaster , a hatalmas médiahájpot kapó "űrwhisky" a Galileo , a kiváló marketinggel megtámogatott Alligator ,elkezdődik az Ardbeg Day promósorozat ,kijön az Ardbog . A single cask palackozásaik már megjelenéskor megfizethetetlenek . Bármibe kezdenek milliók figyelik, tízezrek veszik . 1996-ban a Glenmornagie hét millió fontot fizetett az Ardbegért ,raktárkészletestől . A két hónap múlva megjelenő Ardbeg Auriverdes nyitóára nagyjából 80 font lesz . Szorozd ki tizezerrel .Kb ekkora mennyiségben jelenik majd meg .

 

aav

 

aav2

aav3

aav4

Az alkoholerőssége 49.9 % -os, a korát nem tudjuk, de hidd el, fiatal . A hordó valószínűleg bourbon és ami biztos, hogy a világ legjobbjának tartott whisky kreátor , Bil Lumsden az Auriverdes esetében ismét használt valami kreatív csavart . Állítólag a hordók -amikben érlelték az Auriverdest - fedőlapjai máshogy lettek pörkölve . Ez a pörköléses variálás az Alligatornál már bejött . Érdekesen hangzik ,kiváncsian várjuk . A név hivatalosan a latin nyelvű arany-zöld színkapcsolatra utal . Arany,mint a whisky és zöld mint az Ardbeg palackja. Nem hivatalosan meg mindenki tudja, hogy az aranyzöldek a brazilok. Ja,náluk lesz a foci VB. Ha csak a riói bandák nem kaszabolják le a fél világ futballelitjét.Álítólag nem kell félni, a foci szent dolog arrafelé . A skótoknál meg a whisky .

Csak nálunk nem szent semmi .

( 88.perc: Hidegkuti szöktette Czibort, aki még a 16-oson kívülről magas labdát küldött Kocsis felé. Ő a kaputól nyolc méterre felugrott és az elmozduló kapus mellett a jobb alsó sarokba helyezte a mérkőzés utolsó találatát. 4-2
A gól után brazil újságírók, szurkolók rontottak be a pályára és alig lehetett folytatni a játékot. Közben Maurinho rátámadt Buzánszkyra és a dél-amerikait kiállította a bíró.
A játékvezető két percet hosszabbított, de a 92. percben azért mégis véget ért az összecsapás. De csak a játéktéren...
Amint felharsant a sípszó brazil szurkolók özönlöttek a pályára és verekedni kezdtek a rendezőkkel és a rendőrökkel. Az egyikük például belerúgott az eléje álló rendőrbe, és amikor az a földre került fojtogatni kezdte.
A válogatottunk várt pár percet, hogy csillapodjanak a kedélyek és csak azután vonult az öltözőbe. A brazil játékosok azonban a folyósón várták Őket. A mieink nem válaszoltak a kiabálásokra és valamelyik feldühödött brazil az utolsónak befelé tartó Tóth Mihályt leütötte. Úgy kellett behúzni az öltözőbe. Czibor visszalépett a folyósóra, mire neki támadtak. Erre már a csapat többi tagja is a folyósóra tódúlt, mire a dél-amerikaiak limonádés üvegekkel hajigálták meg Őket.
Az öltözői incidens során tulajdonképpen minden játékos megsérült valamennyire és a nyugalmukat sem fokozta az eset.

Csak két nemzetközi lapvélemény a botrányos találkozóról:
" A brazilok nem tudnak veszíteni. A magyarok szívvel-lélekkel küzdöttek..." " A magyarok maguk sem ártatlan bárányok, bár meg kell tárgyilagosan állapítanunk, hogy a verekedést a brazilok indították el. Akik olyan benyomást keltettek, mintha visszatértek volna őskorszakbeli elődeikhez, amikor az emberek még, mint farkasok álltak egymással szemben."

 

A brazilok ma már világbajnokok .Világbajnokságot rendeznek. A skótok a világ legjobb whiskyjeit készítik . Most épp utóbbiak legnevesebb képviselője az előbbieknek dedikálja legújabb termékét . Milliókat keresnek mindketten azzal amit csinálnak .

Csak mi nem csinálunk semmit. Bohóckodunk itt ilyen bejegyzésekkel,hogy mi lenne ha az Ardbeg egy Pannonicus névvel hozna ki whiskyt a magyar foci dicsőségére ?

Nem lenne semmi . Elbasznánk . Abban mi vagyunk a világbajnokok.

 

 

 

( a mérkőzések tudósításai a magyarfutball.hu oldaláról )

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása