Mestermunka - Glen Grant 50 year old
2014. március 25. írta: Barman's Choice

Mestermunka - Glen Grant 50 year old

 

A Glen Grant Distillery jellemzően az a lepárló , amelyik viszonylag jelentős mennyiségben képes kiadni igazán idős malt whiskyket . Hivatalos palackozásként és a független palackozók válogatásaként is gyakran találhatunk több évtizedes Glen Grant whiskyket a piacon . Másrészt az alapsoruk vezető maltjai , a Major's Reserve vagy a 10 éves Glen Grant , hogy finoman fogalmazzak , távol áll a minőségi whiskytől . És még így is vezeti az olasz piac whisky eladásait ! Ahogy a spanyoloknál a whisky az Cardhu , úgy az olaszoknál Glen Grant . A mostani megjelenésük viszont mindenféle értelemben távol került a hektikus mediterrán piacoktól . Meglep bárkit is ha azt mondom , Sanghaj ,Tajpej , Hong Kong , Szöul , Szingapúr , Peking a hely, ahol felbukkan majd ez a mestermű ? Merthogy szószerint mesterműről van szó .

1968 október 28.-án a Glen Grant Distillery telepén egy fiatalember nagy figyelemmel töltött meg egy sherry butt típusú hordót frissen desztillált párlattal . Aztán ez a fiatalember ötven  éven keresztül gondoskodott erről a hordóról . Amikor megtöltötte , talán még ő sem hitte el , hogy fél évszázad múltán kerül majd palackba a whiskyvé nemesedett szesz . Azt meg bizonyosan nem hitte , hogy fél évszázad múltán ő lesz a Glen Grant lepárlómestere . Ő Dennis Malcolm .

 

https://www.youtube.com/watch?v=cv9BG3DgJio

 

Mr.Malcolm 50 éves szakmai karrierje elismeréseként a Glen Grant pár éve megjelentetett egy malt whiskyt , Glen Grant Five Decades néven . A mostani , 50 Year Old azonban valami más . Összesen 150 dekanternyi mennyiségben jelentetik meg az 54.4 % alkoholfokkal rendelkező matuzsálem whiskyt . A dizájn magáért beszél . A dekanter a Glencairn Crystal műhelyéből került ki . A formája a Glen Grant üstjét formázza, az 50.es szám pedig 18 karátos arannyal van gravírozva. A tárolódoboz természetesen skót tölgyfa , rézzel díszítve . A whiskyhez jár egy tanúsítvány Dennis Malcolm és az alkotásban résztvevők aláírásával .

 

glengrant50yearoldlrg

 

1-lg

2-lg3-lg

 

 

4-md

Az ára nagyjából tízezer euro , nyilván a limitált mennyiség , a mestermunka és a távol-keleti gyűjtők miatt ez épp csak a nyitóár lesz .

Annak ellenére , hogy ez az ital nem nekünk , átlagfogyasztóknak készült , ezúttal eltekintek a cinikus, szarkasztikus megjegyzésektől . Dennis Malcolm fél évszázada a whisky világában megérdemli , hogy egy ilyen dekanterrel ünnepeljék .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2014.03.25. 14:40:53

Gyönyörű, az egyik legszebb a koros-csicsás palackok közt.
süti beállítások módosítása