Tőzegre hívás - Glenglassaugh Torfa
2014. március 21. írta: Barman's Choice

Tőzegre hívás - Glenglassaugh Torfa

 

Elsőre legalább olyan furán hangzik a legújabb Glenglassaugh single malt palackozás neve , mint a Singleton Tailfire nevű whiskyje . Már megint mit erőltetnek rá a marketingesek az életvízre ? Tonfa ? Vagy miez ?? A megoldás sokkal autentikusabb .

A torfa egy észak-kelet felföldi skót nyelvjárásban fellelhető , skandináv eredetű szó . Ha úgy mondom , turf , akkor könnyebb kitalálni,amennyiben nem lósport rajongók vagyunk és nem tétre-helyre-befutóra mantrázással töltjük a hétvégéinket az ügetőn .Mert a turf elvileg jelent gyepet ,pázsitot, de ha skót gyepről beszélünk akkor evidens, hogy esetünkben a turf a tőzeget jelenti . Na, akkor meg is érkeztünk . A Glenglassaugh Torfa egy tőzeges 'glassaugh .

Évente hét héten keresztül készítenek tőzegelt párlatot a 2008-ban újjáélesztett portsoy-i lepárlóban . Az átlag fenoltartalom 30 ppm , vagyis nincs messze egy közepes islay whisky tőzegességétől . A Torfa 50 % -os alkoholerősséggel jelenik meg, nem hűtve szűrt és színezékmentes . A lepárló , bár 1875-ös alapítású , hányattatott sorsa okán csak egészen fiatal whiskyk készítésére alkalmas jelenleg . Alig hat éve , hogy egy nem szakmai befektető vásárolta meg ezt a kallódó whisky lepárlót és köszönhetően a kiváló szakmai stábnak , ezen idő alatt a Glenglassaugh visszakerült a köztudatba , elkészítette és lepalackozta első single maltját , betört a new make spirit termékeivel a koktélpiacra , exkluzív krímeai boroshordós érleléseket mutatott be és komoly korú whiskyket válogatott kicsinyke raktárkészletéből . 2013-ban meglepetésre a lepárló ismét gazdát cserélt. Jelenleg a BenRiach konzorcium ( a GlenDronach nagytestvére ) a tulaj és a szakmai munkáért Billy Walker felel . Ő pedig , mint tudjuk , pár év alatt a GlenDronachból csinált király whiskyt . A jövő ilyen szempontból tehát izgalmas és ígéretes . Bár Putyin a Krímmel kicsit bekavart a Massandra -gyűjtemény néven ismert érleléseiknek , és a jelenlegi alapsoruk még évekig elképesztően fiatal maltokból fog állni , a tőzeges Glenglassaugh piacra dobása továbbra is kellő figyelmet generál majd a márkának .

 

torfa

A Glenglassaugh Torfa egy ragyogó arany színű malt . Kora ismeretlen , de nem nehéz kitalálni , hogy nagyjából 4-5 éves whiskyről beszélünk. Illatában egy élénk édesség járja át a kormos, tábortűz füstjére emlékeztető jegyeket , amiben szépen keveredik a tengervíz permet a zöldcitrom héjjának kesernyésségével . Baracklekvár ,gyümölcsök , tetején gyömbér és bors trónol . Ízlelésnél hangsúlyosabb lesz a partmenti tőzeg édessége . Szépen keveredik benne az ananász, sültalma ,zabkeksz ,vadvirág méz , dohánylevél csípős fűszeressége . A lecsengést uralja a tőzeg és a fűszer .

 

Az első "benriach-os" megjelenés tehát váratlan és formabontó lett . (mert bár megelőzte az új tulaj alatt egy 30 és egy 40 éves Glenglassaugh kiadása is ,azok a whiskyk inkább az előző szakmai csapat előtt tisztelegtek , a whisky stílusában és megjelenésében is ). Tőzeges Glenglassaugh . Így köszön be az új tulaj . Ha a turfon fogadni kellene , hogy tétre,helyre vagy befutóra tegyem meg a Glenglassaugh Torfa-t , bajban lennék . A jelenlegi alapsoruk,ha lehet így nevezni , a Revival és az Evolution nem kápráztatott el . A koros maltjaik , a Chosen Few néven futó válogatásuk és a Massandra-gyűjtemény eleganciája viszont tetszett . A jövöre nézve a tőzeges 'glassaugh jó ötlet . És örömteli , hogy van jövő . Legalábbis Portsoyban .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása