A kis gömböc - Kilchoman Coull Point
2014. március 13. írta: Barman's Choice

A kis gömböc - Kilchoman Coull Point

 

Mindenki ismeri a mesét a kis gömböcről , ami addig nőtt amíg ki nem pukkadt . Amikor a kellő mennyiségű embert elfogyasztotta ,úgy gondolta , legördül a padlásról ,aztán irány a világ . Egy darabig működött is a dolog . A sztori végét meg mindenki ismeri . Na , ezért féltem kicsit a Kilchoman Distillery-t .

A farm Islay szigetén , ahonnan évek óta csak jó minőségű , meglepően pozitív fogadtatásban részesülő single malt whiskyk kerülnek ki , történetének újabb fejezetéhez érkezett . A Kilchoman megjelentette első hivatalos travel retail palackozását . Ezzel a döntéssel a márka olyan irányba mozdult , ami sokkal inkább a nagy cégek területe , mintsem egy minilepárlóé . Mondhatnánk , vagány lépés . De nevezhetnénk sikernek is . Pár év alatt eljutni a semmiből a travel retail fényűző polcaira, le a kalappal !

Engem még sem tölt el nagy örömmel a tény , hogy a Kilchoman ott figyel majd a reptereken , még ha csak ezzel a nyilván limitált palackozással is . A budapesti whisky show alatt beszéltem utoljára a lepárló gazdájával , Anthony Wills úrral , aki akkor is megerősítette , hogy a Kilchoman folyamatosan fejlődni akar, beruházni ,bővülni de nem akarja feladni a szimpátia egyik alapjának számító és még a kezelhető üzleti formának tartott méretét . Nyilván egy a travel retail szegmensbe szánt limitált kiadás nem számít ezen törekvésekkel feltétlenül ellentétes lépésnek , de azért egy pillanatra megszeppen az ember , hiszen a kis gömböc effektus csak felbukkan a gondolatok közt . Siker, elismerés ,jó termék , figyelem , díjak , rajongás , ezekből mind kijutott a Kilchoman számára alapítása óta . Nyilván túlzás , de a nyilvánosság előtt az látszik , hogy szinte csak ez jutott nekik . Örülünk is velük együtt . Személy szerint is sokra tartom mind az embereket a márka mögött, mind magát a whikyjüket . Nagyon nem tetszene viszont , ha a Kilchoman túlnőne saját magán és vagy belerokkanna az elvárásokba vagy hagyná , hogy egy még nagyobb gömböc benyelje őt is . Önző módra manapság már azért kell szurkolni , hogy minél csendesebben menjenek a dolgok egy-egy lepárló körül , nehogy a multik bezsebeljék őket . Talán nem kell ettől félteni a Kilchomant . De az is lehet , hogy talán semmi közünk az üzleti boldogulásukhoz .

A Kilchoman eddig is jelentetett meg hasonló palackozásokat Európa és világszerte , whisky kluboknak , fesztiváloknak dedikálva őket. De itt mégis arról van szó , hogy a whiskyt ismerő kollektíva után most szó szerint a whisky világpiac egyik legdinamikusabb egységeibe, a repterek polcaira csücsül fel a márka . Csak remélni tudom , hogy ezen sorok is megmaradnak a károgás szintjén , hogy csak túllihegjük az aggódást és a Kilchoman a sikerek ellenére marad az útján . De amíg a napokban azt látjuk , hogy lepárlók , amik után évekig epedezett az értő közönség , végre kilépnek az árnyékból , elérhetővé válnak tőlük whiskyk , bővül a repertoárjuk , nos, ugyanabban a pillanatban kijózanító pofonnal ér fel a tény, hogy az új külsőbe csomagolt , premium termékké emelt, sőt, luxustermékké pozicionált csicsás dekanterek nem segítik , sokkal inkább felgyorsítják a márka elsznobosodását, végső elszakadását az igazán rajongóknak számítóktól. Lásd Mortlach .

Ehhez képest a Kilchoman esetében jelenleg talán picit jobban állnak a dolgok , hiszen szó sincs még komoly korú whiskykről , apadó készletekről , exkluzív szuper érlelésekről,kristálydekanterekről . Az új Kilchoman semmiben sem különbözik az eddig megszokottaktól . 4-5 éves , bourbon érlelt, majd nagyjából négy hetes oloroso pihentetést kapott whiskyről van szó. A névválasztás is a megszokott, maradt a környékbeli tájak neveinek felhasználása . Ezúttal a Machir-öbölhöz közeli mezőkről nevezték el az új palackozásukat . A 46 % -os alkohoerősséggel megjelentetett , első travel retail Kilchoman neve : Kilchoman Coull Point .

 

kilchomancoullpointlrg

 

A Kilchomantól ma már mindenki a korjelölt hivatalos palackozást várja . Tíz éves lesz vagy tizenkettő ? Még nem tudjuk , van még nagyjából fél évtizedünk megtudni . Addig meg , jobb félni mint megijedni alapon , reménykedjünk abban , hogy a Kilchoman nem lesz kis gömböc .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2014.03.13. 14:45:00

Arról nem is beszélve, hogy sok, leginkább az alacsonyabb árú travel cuccok nem igazán váltják be az ízbéli reményeket...

barman 2014.03.13. 15:18:52

Ehhez még csak nem is kell TR exkluzívnak lenniük:)

Fezmin 2014.03.13. 15:27:19

Lehet - mindenesetre sosem rajongtam az ilyesmikért, meg hogy csak az utazó emberkék juthassanak hozzá bizonyos palackozásokhoz.

barman 2014.03.13. 16:27:47

Hát,ez üzlet . Az esetek jelentős részében maga a whisky mint egy TR exkluzív , nem is feltétlenül különlegesebb . Egyszerűen csak lereagálnak egy piaci rést .
süti beállítások módosítása