Bemutatkozik a megújult Mortlach
2014. március 04. írta: Barman's Choice

Bemutatkozik a megújult Mortlach

Tavaly az év végén , a sok pozitív hír közül ami a skót whiskyipart érintette , kiemelkedett egy igazán jelentős infó . A pár éve megkezdett Diageo megaberuházások aktuális elemeként elérkezett a Mortlach Distillery felújításának bevezető szakasza . Megmutatták a leendő új lepárló tervét ,beszámoltak a technikai újításokról és bejelentették , hogy egy teljesen új alapsort építenek a márkának . Magyarul , az eddigi szegényes , hivatalos Mortlach kínálatot , engedve az évek óta tartó , értő közönség által szorgalmazott igénynek , egy klasszikus portfolióvá bővítik . Kiszivárgott , hogy 18 éves , hordóerősségű , NAS és komoly, 25 éves Morlach is fog szerepelni ebben az új sorban . Ennél szebb hírrel nem is búcsúztathattuk volna 2013-at !

És most , amikor a Diageo olyan sebességgel dübörög ,mint még soha , most amikor lepárlókat épít ,felújít ,befektet , frissít a Cardhu malton , tripla érlelést vezet be a Friends of Classic Malt sorozatában , megjelenteti a valaha volt legidősebb és egyben legdrágább Brora whiskyt , szárnyal a Special Release széria,nos, akkor eljött a pillanat , hogy megmutassák az új Mortlach kínálatot . Nézzük !

Az új Mortlach brigád így áll fel :

  • Mortlach Rare Old  43.4 %  NAS / £55
  • Mortlach Special Strength  49 %  NAS / £75
  • Mortlach 18 Year Old  43.4 % / £180
  • Mortlach 25 Year Old 43.4 % / £600

mortlach_new

mortlach_rare-old

mortlach_18yo

A dizájn elsőre igen meglepő . Igaz, hogy a Diageo prémium malt kategóriában indítja a Mortlach maltokat és kimondottan a luxus műértői piacra szánja , de le a kalappal . Azt hiszem sikerült megtalálni a megfelelő külsőt ennek a híres de alulértékelt singla malt whiskynek . Passzol a kor marketingelvárásaihoz , illeszkedik a luxus-prémium koncepcióba . Kicsit úgy tűnik , mint a Dalmore-Glen Ord üvegformák mutációja . Vannak további érdekességek is ! A palackok mérete ilyen például . 500 milliliteres azaz fél literes a kiszerelés az európai piacokon , de maradt a 750 ml az amerikaiaknak . A kisebb dekanterek az eleganciát emelik és üzenik, hogy itt valami olyan van az üvegben , amiből a kevés is érték . Nyilván a készletek is végesek , főleg évtizednyi blendhez gyártás után és egy ekkora alapsor felépítése előtt. A dekantereken megjelenik a lepárló alapítójának cégszerű aláírása , neveztesen George Cowie & Sons , és egy finom utalás a Mortlach különleges lepárlási metódusára . Ez pedig a felirat : Distilled 2.81 . Azaz a Mortlach több mint két és félszeres , de kevesebb mint háromszoros, speciális eljárása a lepárlás során végérvényesen pontosítva lett . 2.81-szeres lepárlással készült. Ez az infó is emeli a palackozások egyediségét . A négy új megjelenés mindegyike más színű nyakkendőt kapott , és a dekanterek talapzata is más a 18 évesnél , 25 évesnél a Rare Old és a Special Strength formájához képest .

A Mortlach tehát végleg visszatért . Igaz , sosem tűnt el , csak rejtőzött . És a mostani belépője pontosan olyan lett , amilyent megérdemel . Elegáns és hangsúlyos . Nagy piros pont a Diageonak ezért a döntésért !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása