Újabb lépés a nagykorúság felé - Arran 17 Year Old
2014. február 25. írta: Barman's Choice

Újabb lépés a nagykorúság felé - Arran 17 Year Old

 

Arran szigetének egyetlen lepárlója , az Isle of Arran Distillery jövőre eléri a 18 éves , emberi időszámítás szerinti besorolás alapján felnőtt korhatárt. A whiskyiparban már megismert módon , fenntartva az érdeklődést , bemutatva az évről évre való változást , szondázva a piacot , az Arran tavaly egy trilógiát kezdett a 16 éves single maltjával , hogy azon keresztül , az idei , egy évvel idősebb 17 éves variáción át érje el 2015 tavaszára az ikonikus pillanatot . Az Arran 18 Year Old kibocsátását .

Addig viszont itt az idei eleme a trilógiának . A 17 éves Arran single malt 100 % sherry hordós érlelés , 9000 palacknyi mennyiségben jelenik meg , 46 % alkohofokkal , non chill filtered verzióban . Illatában gazdag , telt fűszeresség , sziruposság , mandarin és kandírozott citromhéj . Klasszikus arrani vonások , érett alma mézzel. Ízében édes fűszeresség keveredik a dohány csípősségével . Vízzel étcsokoládé ,narancsolaj bukkan fel az aromák közt , hogy a lecsengésben a már megszokott fűszeresség , a sherry hagyományos aromái és a végén egy kis füstpamacs együttese köszönjön el , szól a hivatalos kóstolási jegyzet .

 

17

Letisztult megjelenés , a szürke -fehér elegancia és az egyre komolyabb szám a cimkén ,mint kor , végérvényesen teljes jogú , minőségi tagjává emeli az Arrant a skót single malt kínálatban . Igaz , ez már korábban is megtörtént , hiszen a kezdeti bukdácsolások után , leszámolva a túlélési stratégia részeként megismert , követhetetlen érlelésekkel , az Arran a single cask megjelenéseivel , a Peacock-kal , a Devil's Punch Bowl első kiadásával , a jó kritikát kapott multivintage Millenium Cask megjelenésével már belépett ebbe a körbe . Érdekes módon , a korjelölt maltjaik elmaradnak ettől a színvonaltól . Kiváncsian várom a 18 éves Arrant , minden tiszteletem a szemünk előtt felnőtt Arran Distillery kínálaté, de egyelőre hozzám a multivintage vagy single cask Arran közelebb áll . De tetszik , hogy haladnak az úton amit elképzeltek maguknak és tetszik , hogy az aktuális , NAS azaz korjelölés nélküli palackozások korszakában kitartanak az évjelölés mellett . Mindezek mellett a NAS palackozásaik aránya teljesen elfogadható , azok minősége pedig vetekszik a legjobbakéval , sok hájpolt dizájn NAS single maltot pedig maga mögé is utasít .

17 évesnek lenni jó dolog . Már csak egy lépés a " szabadság " . Felnőttnek lenni jó , mégha sokszor vágyik is az ember vissza a gyerekkorba . Szerintem a kérdés csak annyi , hogyan készítik fel az embert a felnőtt létre . És ez az Arrannál a whiskyre vetítve szemmel láthatóan átgondolt , elhivatott és komoly felkészítés . Jövő ilyenkor ünnepeljük együtt a felnőtt Arrant . Megérdemlik .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2014.02.25. 16:11:45

A 16 éves milyen hordókban pihent? Nekem különben jobban tetszett a 10-12-14 éves Standing Stones design a palackon-dobozon, jobban mutatott volna, ha végig azok maradnak, de a 12 cs és a 16 már meg is törte a sort. A marketingesnek valószínűleg nincs meg a teljes szett a polcon, különben maradt volna a a régieknél. :)

barman 2014.02.26. 12:48:58

A 12 cs , a 16 is már egy dizájnváltás után jelent meg . Nekem jobban tetszik az új stílus és valószínüleg amennyi sztereotipiát levetett a régi dizájnnal, legalább annyi komolyságot fel is vett az újjal az Arran . Az üzenet egyértelmű szerintem és pontosan érzékelhető volt a minőségbeli elmozdulás a whiskyknél . Hozta a kor . Szerintem az Arran dizájnváltása jól sikerült . Mindezek mellett azért amikor kihozzák a multivintage vagy egyéb limitált , nem single cask palackjaikat, néha olyan érzésem van mintha a komoly, feszes megállapodás mellett a megjelenés tekintetében a marketingesek hagynák a gyerekeket is játszani..Azért a Machrie Moor palack, az Icons csicsás színei , a DPB sittes tetkóra emlékeztető ördög ábrázolása eléggé , hogy is mondjam, too much...:)) de a DPB 2 biblia formája például nekem tetszik, ahogy a Millenium Cask doboza is . De lényeg úgyis belül van, mint tudjuk . A 16 éves bourbon & sherry , mint a 17 is és ebből kifolyólag gondolom ez lesz majd a 18 is.

Fezmin 2014.02.26. 15:13:46

A 17 nem csak sherry lesz? 16-os még nem volt terítéken, de most kedvet kaptam hozzá, szombatra bejegyzem a naptáramba. :) Nekem azért jobban tetszett a tájkép a dobozokon, kezdő malt-fogyasztóként meg pláne megragadott.
süti beállítások módosítása