Barátsággal Burgundiából - Glenmorangie Companta
2014. január 17. írta: Barman's Choice

Barátsággal Burgundiából - Glenmorangie Companta

Miközben a Glenmorangie egy hónap híján egy éve belekezdett a Cask Master programba , amelyben a márka rajongói az új palackozás minden fázisánál szavazással dönthettek arról ,milyen utóérlelést ,nevet ,dizájnt kapjon majd a legfrissebb 'morangie , szép csendben,váratlanul, a cég bemutatta a Private Edition ötödik palackozását . Egy régi barátság felidézésével kezdte a 2014-es évet a luxusmárkává vált , klasszikus felföldi Glenmorangie .

A Private Edition a Glenmorangie olyan szériája , amely remekül mutatja be azt a kreativitást , amit a cég zsenije, a fa és a párlat legjobb ismerőjének tartott Bill Lumsden alkalmaz . Mondhatjuk úgy is , jelen állás szerint a PE sorozat a mester játszótere . Az eddig megjelentek közt volt már egy nemes pedro ximinez érlelés ( Sonnalta ) , egy elegánssá varázsolt,enyhén tőzegelt old school variáció ( Finealta ) , egy "kőkemény" , minőségi Super Tuscan hordós ujjgyakorlat ( Artein ) és egy kiváló újdonság , a teljes egészében virgin oak érlelt Ealanta ,melyet a bibliaárus Jim bácsi az év whiskyjének választott .

Az ötödik elem  a Glenmorangie Companta . Ez egy 46 % alkoholfokos maláta whisky , amelyik amerikai tölgyhordóban érlelődött ,hogy aztán francia boroshordókban kapja meg végső aromáit . A dobozon is látható , hogy a francia kapcsolat ezúttal egy korábban egy testes Grand Cru kategóriás bort tároló hordóban ( Clos de Tart ) és egy erősített bor otthonául szolgáló rajnai hordóban (Cotes du Rhone ) manifesztálódott . A végeredmény egy klasszikus boros utóérlelés lett , minőségi fűszeresség és vérnarancsos, gyümölcsös, nehézkés aromákkal .

Companta-Private-Edition

Alapvetően semmi újdonság nincs abban , hogy a Glenmorangie francia boros érlelésekkel jelentkezik . Már az 1990-es évek közepétől jött ki tőlük rajnai érlelés ( Tain l'Hermitage -1995-ben ) , majd csak ezután jött a klasszikus sherry ,madeira ,2001-ben a hordóerősségű portói ,a rioja és a Cote de Beaune Wood finish . Aztán már csak a sauternes volt vissza ( 2002 ) és a Burgundy Wood Finish ( 2003 ) . A Glenmorangie alapsora most úgy áll fel ,hogy Nectar d'Or (sauternes) , Lasanta ( sherry ) ,Quinta Ruban ( port ) , Original ( kb.10 éves ) ,18 és 25 éves .Jelenleg , mióta a Louis Vutton Moet Hennessey birtokolja a Glenmorangie-t , az alapsor szolidan de biztosan tartja a renomét , időnként bekerül pár újdonság ,mint az Astar vagy a Signet , esetleg a 12 évesre beállított wood finish core range mellett egy idősebb , 15 éves sauternes variáció . A korábban megszokott boros érlelések kissé háttérbe szorultak . Egészen pontosan a Private Edition ad lehetőséget arra , hogy Bill mester kiélje a kreativitását . Ide ,mint fentebb írtam , belefér a tőzegelt Glenmorangie-tól kezdve a burgundi érlelésig minden egyéb . És jelen állás szerint, a Private Edition tökéletesen lefedi a neki szánt szerepet . Különleges , magas minőségú , szokatlan luxus sor , ami elérhető az átlagfogyasztó számára is , megfelel a franciás pipiskedést preferáló gazdáknak is és még a fanatikus whisky geekek is elégedettek vele .

Így néz ki , amikor a minőség , a tudás , a tradició és a mondén elvárások találkoznak a szakmai zsenialitással .

Glenmorangie Companta . A Barátságra ! Slainthe Mhath !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása