Barátok közt - triplán érlelt FoCM palackozások
2014. január 16. írta: Barman's Choice

Barátok közt - triplán érlelt FoCM palackozások

 

Az évvégi ünnepi szünet után tovább robog a skót whisky sikervonata . Az alábbi hírcsokor egy része még decemberből származik , de máris itt vannak a friss, januári hírek , közte fejlesztésekről ,új megjelenésekről , tervezett palackozásokról szólók .

A bejegyzés címe sem véletlen . Az első hír ugyanis a Diageo Classic Malts sorozatával kapcsolatos . Egészen pontosan a Friends of Classic Malts nevű , a sorozat rajongóit tömörítő virtuális közösséggel . Ez a szervezett forma , ami gondozza a klasszikus diageos maláta whiskyk iránt érdeklődők sokaságát , évente kiad egy variációt a sorozatba tartozó lepárlóktól . Ezek a palackozások picit eltérnek korban vagy erősségben az adott lepárló vezető maltjától . Igy a Clynelish egy 12 évessel szerepelt korábban a sorozatban a híres 14 éves helyett . A Cragganmore pont fordítva , a 12 évese helyet egy 14 évest dobott be ebbe a sorba, de volt hordóerősségű Dalwhinnie , korjelzés nélküli Caol Ila is . Most a Barátoknak egy új sorozattal kedveskedik a Diageo . Az új széria jócskán eltér a megszokott Classic Malts vezető maltjainak érlelési metódusától . Az új palackozások triple matured whiskyk azaz három különböző típusú hordóban érlelődtek . A tervek szerint öt klasszikus kerül a Barátoknak szánt, háromszoros érlelésen átesett variánsok közé . Ezekből kettő már hivatalosan is bejelentett palackozás, a maradék három pedig a nyár közepéig jelenik meg . Az érlelés során az első szakaszban az adott maltok refill hordókba kerülnek (másod vagy harmad töltésű hordó) . A következő periódusban a whisky átkerül egy charred american oak azaz erősebben pörkölt felületű amerikai tölgy hordóba, ahol főleg a fűszeres aromák és a tölgy édessége adódik hozzá az addigi aromákhoz . A harmadik szakaszban a lágyabb , puhább aromák hozzák egyensúlyba a whiskyt egy európai tölgyhordós érleléssel . Az italok 48 % alkoholfokkal lesznek lepalackozva . Az első két kiadás a Talisker Distillery és a Royal Lochnagar Distillery képviseletében mutatkozik be . Az őket követő három malt whisky kiléte egyelőre nem ismert , de az exkluzivitást emeli , hogy az öt palackozás összesen 24 000 darabos mennyiségben jelenik majd meg .

focm_2013_royal_lochnagar_a4

focm_2013_talisker_a4

A Diageohoz köthető következő hír , hogy a 2012-ben bejelentett, egy milliárd fontnyi globális beruházás következő eleme a Clynelish Distillery 30 milliós fejlesztése . A tervezet szerint az észak-felföldi ikonikus lepárló egy újabb mashtun-t (cefrekád) kap , tíz új washback-kel (erjesztőkád) és hat réz lepárlóüsttel gazdagodik . Ezzel közel a duplájára, cirka kilenc millió liter alkohol per évre emelkedik a Clynelish termelése . A fejlesztés részeként a lepárló bioenergetikailag is modernebb lesz . Hogy a beruházás mennyire fogja érinteni a Clynelish különleges, egyedi aromáit , az mindig "félelem" tárgya a rajongók körében ( lásd még Mortlach fejlesztés) , de abban mindenki egyetért ,hogy a Clynelish igenis megérdemli a kiemelt figyelmet a tulajdonostól . Ez pedig jelenleg a modernizáció és a kapacitásnövelés .

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása