A Fekete Bestia - Tomatin Cú Bócan
2013. szeptember 04. írta: Barman's Choice

A Fekete Bestia - Tomatin Cú Bócan

 

A valaha volt egyik legnagyobb kapacitású skóciai szeszfőzde a Tomatin Distillery . A Highland neves whiskyje mára csak egy töredékét állítja elő a régi mennyiségnek , de még így is jelentős lepárló . Évente egy hétig tőzegelt maláta whiskyt is készítenek , főleg az anyacég blendjeihez .A Tomatin egy jellemzően gyümölcsös , klasszikus, könnyen iható felföldi malt whisky . 30 éves palackozása kimagaslóan jó ár-érték arányt képvisel. Most eljött az idő , hogy a Tomatin megmutasa magát a piacon füstbe burkolózva.

 

Az új palackozás önálló márkaként jelenik meg , pontosan azért , hogy a klasszikus Tomatin karakter megmaradjon a piacok tudatában . Az új whisky a Cú Bócan nevet kapta . Érdekes , hogy annak ellenére , hogy a Tomatin igyekszik kihangsúlyozni , hogy  önálló brandről van szó , a pr anyagok azért Tomatin Cú Bócan néven jöttek . Mert akárhogy csűrjük-csavarjuk , ez Tomatin . Nem újdonság ha egy klasszikus speyside vagy highland whisky tőzegelt kiadása saját név alatt jelenik meg , tartsuk tiszteletben tehát akaratukat . A törekvésnek és a korszellemnek megfelelően , az új márka saját weblapot is kapott , ahol egy kis filmecskében el is magyarázzák , kicsoda valójában ez a szörny .

A Cú Bócan , a fekete bestia , a Tomatin Distillery 15-20 ppm tőzegelésű maltját használja fel . Ami ennél érdekesebb , hogy három különböző hordótípusból származó whiskyket házasítanak . A megszokott bourbon és sherry hordókon kívül virgin oak a harmadik típus . A virgin oak manapság fénykorát éli , a Lowlandtől a Felföldig megannyi lepárló próbálkozik ezzel a hordóvariációval . A Cú Bócan tehát egy érdekes " hibrid " , nevének megfelelően kellő tartással kezeli az ember . Az alap egy alig 8 éves , mint említettem 15 ppm tőzegelésű Tomatin . 46 % alkoholfokkal jelenik meg , ez az első adag . Természetesen a márkaépítés jegyében , folyamatosan érkezik majd az újabb és újabb kiadás . Érdekesség , hogy az elmúlt pár évben a tőzegelés a Tomatinnál picit emlkedett , 35 ppm körüli értékkel dolgoznak már , ebből kifolyólag a következő Cú Bócan maltok valószínűleg markánsabbak lesznek .

 

CuBocan

 

És, hogy miért Cú Bócan ? A helyi legendák szerint a Fekete Bestia a környék szörnye . Állítólag egy hazafelé sétáló munkás a lepárlóból , egy ködös hajnalon egy szörnyet látott , akinek orrából füst gomolygott , halálos csendben csak állt a tintaszerű ködben és a szívbajt hozta az ártatlan jóemberre . Hogy egy whisky lepárlóból egy hosszú műszak után hazafelé tartó munkás szörnyet lát Skóciában ? Nos , ebben nem sok meglepő van , gondolom belátjuk .

A Tomatin Cú Bócan egy érdekes variáció . Az én javaslatom az , hogy lehetőség szerint ismerjük meg a lepárló hagyományos alapsorát, különös tekintettel a 30 éves kiadásukra . Ez a Tomatin . Azután ha a lehetőségünk engedi , kortyoljunk egyet a Fekete Bestiából , hogy megismerjük a felföldi , lágy tőzegelést . Utána döntsünk , hogy bátran követjük e a ködben a dögöt vagy visszaszaladunk a lágy, kedves aromákat adó szépség felé .

Rosszul nem járhatunk . Ez biztos .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása