Kiszínezett ízek - képzőművészet és whisky
2013. május 06. írta: Barman's Choice

Kiszínezett ízek - képzőművészet és whisky

 

Örök igazság , hogy a whiskyt élvezni kell . Ha ízlik , élvezed , jó . Ha valami kevésbé jön be ,az is rendben . Nincsenek szabályok . Íratlanok vannak , de azokra meg rátalál úgyis az akit komolyabban érdekel a whiskyzés . Mindegy , hogy hogyan írod körül az italt amit ízlelsz . Egyszerűen , jelzőkkel vagy egy komplett élményt formálsz novellává . A whiskyhez írtak már ódát , írtak róla könyveket , milliónyi jegyzet készült már a kóstolt maltokról . És most már van lefestett whisky is . Tanai-Toguro Gyula , magyar whisky rajongó festőművész ,alkotó , kreatív elme vagy ahogy magát nevezi , " ecsetkezelő emlős " most egy szokatlan formában osztja meg a közönséggel a skót , japán whisky élményeit .

 

Sokan sokszor gondolkodtunk már azon, milyen íze lehet a “pirosnak” és milyen színű lehet egy illat vagy a keserű íz a szánkban.
Nem mindennapi kísérlet következik most Toguro részéről. Az ízeket , illatokat, benyomásokat formákba, színekbe önti és ezáltal mutatja be a skót whiskyk lenyűgöző világát. Miért a whiskyk? Mert egy olyan komplex italról van szó, ami elegáns, nemes, könnyű, olajos, de ugyanakkor durva, kevély, nehéz, mély, karcos, füst és tűz - néha mindez egyetlen ital. Minden lepárló más és más, jól felismerhető whiskyt készít, minden régió különböző stílust képvisel és minden évjárat eltérő arcait mutatja meg ugyanannak az italnak. A whisky olyan, mint az ember - életkorai vannak. Friss, vad kölyökként kezdi, majd az érlelés típusa lesz az életútja, ahol az idő elteltével egyre mélyebbé kifinomultabbá válik, de úgy ,hogy megmarad annak “akinek” született; pont mint az ember.

Toguro ezt a összetettséget transzformálja át színekké, formákká, kiegészítve a legnemesebb
anyagok felhasználásával, arannyal és ezüsttel. Tíz különböző whiskyt tár elénk, ahogyan ő látja őket, amikor kortyol belőlük, amilyenné válnak benne ezek az italok. Itt, most minden alkotáson, minden részlet összefügg ; a keret, a maratás, a kopás, a minták és a káosz, minden azt a célt szolgálja, hogy az ízek és az érzések láthatóvá váljanak, megfogható a megfoghatatlan..

A “láthatóvá” varázsolt whiskyk :

Port Ellen 1982 /Gordon&MacPhail/
Smokehead / Ian Macleod/
Laphroaig 18yo
Talisker 18yo
Johnnie Walker Platinum Label
Yamazaki 10yo
Big Peat /Douglas Laing/
Longrow CV
Jura 10 yo
GlenDronach 15y Revival

A kiállítás megnyitója: 2013.05.17-én 18:00-kor

Helyszín: Zwack Múzeum és Látogatóközpont

meghivo

 

Képek és beszélgetés az alkotóval káming szún :)

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása