Laphroaig QA Cask
2013. április 04. írta: Barman's Choice

Laphroaig QA Cask

 

A világ vezető single maltja Isle of Islay képviseletében még mindig a Laphroaig . Talán nincs is olyan whisky fogyasztó , aki ne ismerné , ne kóstolta volna a 10 éves Laffie-t . A lepárló, annak ellenére , hogy milyen ismert márkáról van szó, korrekt módon, mondhatnánk azt is a veresenytársaihoz mérten csendesen , különösebb extrém marketingfelhajtás nélkül teszi a dolgát . Az alapsoruk a 10 éves, a Cask Strength verzió , a 18 éves , a Quarter Cask érlelés és a 25 éves kvintettre épül . Letisztult , követhető , állandó minőségű , jellegzetes . Minden ami elvárható egy whiskytől . Ehhez az alapsorhoz csatlakozott az eredetileg a travel reatil szegmensben megjelentetett Laphroaig Triple Wood . A Triple Wood tisztességes kritikákat kapott , talán ez vezetett el ahhoz , hogy a cég bevezette előbb a brit , majd a világpiac polcaira . És ezzel felszabadult a travel retailben egy hely a következő Laphroaignak .

Nem tétlenkedtek , megjelentették a Laphroaig PX Cask nevű palackozást , egy pedro ximenez utóérlelt quarter cask kiadást . Ezzel a malttal elkezdtek egyben egy  Cask Series minisorozatot is . A Laphroaig PX véleményem szerint egy nagyon jó Laffie, jelenleg a kedvencem a lepárlótól . Szép egyensúly , a jellegzetességek remekül felismerhetők , tökéletes példája egy jól működő tőzeg - px sherry kombinációnak . Kijelenthető , hogy a minisorozat pazarul indult ezzel a palackozással . És most itt a második fejezet . A Laphroaig Cask Series GTR ( global travel retail ) új tagja hamarosan a vámmentes üzletek polcain ( sokat utazók, reptereken figyelni ! ). Itt a Laphroaig QA Cask .

 

laphroaigqa

 

Elsőre zavaró lehet a QA név , de nem, nem a Quarter Cask átsminkelt verziójával van dolgunk.  A QA az amerikai tölgyre  ( Quercus Alba ) utal . Ez a fafajta a legismertebb hordóalapanyaga a whisky érlelésnek . Ami extra érdekessége ennek a palackozásnak , hogy az elsődleges ex-bourbon érlelést követően , a második fázisban egy úgynevezett un-charred american oak barrel-t használtak . Ez az amerikai tölgyfából készült hordó tehát nem kapott pörkölést ( a tölgyfahordó belső felületét különböző mértékben szokták pörkölni ) . Az un-charred tölgyfahordó általában meghagyja a párlat eredeti jellegzetességeit . A PX Cask esetében remekül működött az , hogy a quarter cask adta intenzív aromák és a sherry hordó édessége egyensúlyba került . A végeredmény akkor egy igazi édes-tőzeges , a megszokottól eltérően kevésbé medicinális Laffie lett . A QA Cask ha képes folytatni ezt a minőségi érlelési metódust a pörköletlen tölgyfahordóval , akkor számíthatunk egy tiszta, borsos, tőzeges , nem túl édes , klasszikus Laphroaigra. A palackozás a trendeknek megfelelően korjelölés nélküli . A PX kiadás 5 és 10 év közti whiskyket használt , gyanítom hasonló alapanyaga lesz a QA érlelésnek is . Az alkoholerősség 40 % -os , szintén a nagyközönség igényeihez igazodva .

A GTR Cask Series még idén egy újabb tagal bővül . Ősszel jön a Laphroaig An Cuan Mór , de erről majd akkor, ha eljön az ideje . Addig is, mivel a bevezetőben tényként kezeltem és hiszem is, hogy minden whisky rajongó ismeri a Laphroaig maltot , Magyarországon is biztos vagyok benne, hogy a legnépszerűbbek egyike, ezért kötelező fejlődési és élvezeti irány megismerni előbb a PX Cask kiadást , majd a QA Cask palackozást . Garantálom, hogy nem lesz csalódás . Egy új szerelem kezdete lesz .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása