Újabb mérföldkő
2013. április 03. írta: Barman's Choice

Újabb mérföldkő

 

A skót whisky legnagyobb befektetője , a nemzetközi szeszipari vállalat , a Diageo tavaly bejelentett egy milliárd angol font értékű , öt év alatt megvalósuló beruházása újabb jelentős pillanatához érkezett . A vállalat hivatalosan is bemutatta a 2013 -2014 évre tervezett projektjeit . Ha valakinek kétségei lettek volna a whisky világméretű hódításával kapcsolatban , annak itt a válasz . Felújítások , új lepárlók építése , bővítés , modernizálás elképesztő méretekben .

A most bemutatott tervek vezető projektje az észak-felföldi Alness városkában található Teaninich Distillery -hez kapcsolódik . Alness második számú szeszfőzdéje ( a városka az otthona a Dalmore Distillery -nek is ) kevésbé van az érdeklődés középpontjában , bármekkora whisky rajongó is az ember ,lévén alig egy -két hivatalos palackozást jelentetett meg a single malt piacra . Pedig a Teaninich a Johnnie Walker egyik lényeges összetevője . A fejlesztési tervek két részre oszlanak . Az egyik a jelenlegi lepárló bővítéséről szól , 12 millió font értékben . Ez az összeg jelentős részben a lepárló kapacitásbővítésére lesz fordítva , majdnem duplájára növelve azt . Jelenleg a Teaninich több mint négy millió liter szesz előállítására képes évente . A megnövekedett termelés eredményét , a Teaninich párlatokat illetve whiskyket szinte teljes egészében a Diageo blendjeihez fogják felhasználni , ahogy eddig is . A projekt másik része az igazi nagy durranás , mert a Diageo közvetlen a jelenlegi Teaninich mellé felépít egy új szeszfőzdét is . Az új lepárló saját név alatt fog dolgozni , önálló brandként , igaz, a nevet még nem árulták el . Ez az új lepárló 13 millió liter szesz előállítására lesz képes . A kor igényeinek megfelelően az új helyszínen egy bioenergia üzem is épül , ahol a termelésből visszamaradt anyagok zöldenergiává lesznek alakítva . Ez egy fontos pontja a teljes skót whiskyiparnak , hiszen a megnövekedett termelés értelemszerűen több maradékanyagot is jelent . Ezért az elmúlt évek kutatásai és beruházásai a bioenergia irányába mozdultak el , minden újonnan épülő skót whisky lepárló már egyben alkalmas arra , hogy nem csak saját de közvetlen környezetének energia ellátását biztosítsa . ( A pár éve felépült , hatalmas és modern Roseisle Distillery a legpontosabb példája ennek . De a kicsik sem tétlenkednek , a Bruichladdich is belekezdett már évekkel ezelőtt hasonló , de kisebb méretű zöldenergia termelésbe . )  Az új alnessi beruházás teljes költsége eléri az 50 millió fontot ( ez jelenleg óvatos számolással is közel 15 milliárd forint...).

Szintén a Highland területén , északon , Inverness közelében a Glen Ord Distillery is kap a fél évtizedes Diageo-terv egy milliárdjából egy nagyobb összeget . A Glen Ord lepárló ismert lehet a single malt kedvelők körében , innen érkezik a Singleton nevű brand egyik whiskyje és ez az egyik legfontosabb malátázó a Diageo kötelékben . A Glen Ord Maltings látja el a vállalat lepárlóinak jó részét malátával . Ez az üzem is jelentős beruházás területe lesz a tervek szerint .

A Speyside területére tervezett modernizáció első lépéséről már ovashattatok a Maltbank Herald korábbi bejegyzéseiben is , ez volt a Dailuaine Distillery bővítése . Ez már elkezdődött és a régióba befektetendő 40 millió fontból jut a Linkwood , az Inchgower , a Glendullan , a Mannochmore , a Benrinnes , a Cragganmore , a Glen Elgin lepárlók fejlesztésére is . Szintén részei a tervnek a Dailuaine és a Glenlossie szeszfőzdék mellett építendő bioenergia üzemek is .

Egy másik Speyside - projektben kapja létezése legnagyobb fejlesztését a Mortlach Distillery  .  Ez potom 30 millió fontjába kerül majd a Diageonak és a Mortlach kap egy új stillhouse-t és növelik a kapacitását . A Mortlach az egyik ( és még mindig ) legrejtettebb kincse a skót whisky világnak . Sokszor bosszankodik a single malt fanatikus , hogy  szinte alig van hivatalos palackozás ebből a csodás whiskyből , viszont legalább ennyire örül is, hiszen ebben a felgyorsult , milliárdos üzletben még mindig sikerül valamit különlegességként kezelni. Köszönhetően a Mortlach egyedi és bonyolult eljárásának , a whisky igen sajátos karakterekkel bír . Top whisky, vagyis a blendeknél az egyik legfontosabb öszetevő , része a Johnnie Walker keveréknek is, fontos aromákat szállítva ennek a világszerte ismert nedűnek . Az új stillhouse a bejelentés szerint tovább viszi a lepárló sajátos technológiáját , a részleges tripla lepárlást . A 30 milliós tervben szerepel egy új speyside-i szeszfőzde építése is . A munkafolyamatok megkezdése a helyi önkormányzat döntésétől függ és valószínüleg 2014 -ben kezdődik majd el.

Kiemelt figyelmet kap a fejlesztés során a Glendullan Distillery mellett épülő bioenergia üzem is , önálló fejezeteként ennek a hatalmas invesztíciónak .

Ezek tehát az újabb fejezetei egy aranykornak . A Diageo mint a piac legnagyobb szereplője elvitathatatlanul a legnagyobb motorja is a whisky világhódításának . Elképesztő mennyiségű pénzt fektetnek végre az ágazatba , ez pedig új korszakot nyit sok olyan lepárló életében is , amelyek bár termelési szempontból jelentősek , a nagyvilág előtt viszonylag ismeretlenek . Bár a vállalat kinyilvánította évekkel ezelőtt , hogy a  lepárlói a cég blendjeihez készítenek single maltokat , nem az üzleti szempontból szűk single malt rajongók piacának , de a beruházások , kapacitásnövelések talán hoznak annyi extra mennyiséget , hogy nekünk, single malt fanatikusoknak is jusson egy-két új , érdekes palackozás . Lelki szemeim előtt megjelennek Inchgower single cask kiadások , egy gyönyörű Mortlach sor , hordóerősségű sherry érlelt Dailuainok , Cragganmore-ok . Sajnos, illuzióim nincsenek de az biztos , hogy vélemény , érdeklődési kör , szimpátia ide vagy oda, a Diageonak csak köszönhetünk . És nyilván nem ez az a pillanat , amikor egy ekkora és ilyen fontos mérföldkövéhez érkezett a skót whisky , hogy elfilozofáljunk arról , hogy vajon a megnövekedett termelés igényelte hordómennyiség jelent e majd bármilyen elmozdulást is a jövő whiskyjeinek minőségében ( világnézettől függően azon is, hogy a tölgyfa szempontjából mit jelent egy ágazati változás az élővilágban ).

Amíg van aki ellásson bennünket skót single malt whiskyvel , addig tudjuk beledugni orrunkat a kóstoló pohárba , addig tudunk fesztiválokra, vásárokra járni , tudunk válogatni, beszélgetni, élményeket megosztani a föld e remek nedűjéről . És a Diageo szerepe ebben megkérdőjelezhetetlen . Tisztelet és elismerés illeti őket az elkötelezettségükért . Hogy ez náluk a pénzen , az üzleten , az elhivatottságukon , a minőségen alapul e , azt meg mindenki ítélje meg a saját szájíze szerint .De a legjobb ha hagyjuk a fenébe a moralizálást és szimplán csak igyekszünk élvezni a whiskyt .

Amikor a világ ebbe a korszakába fordult , szerencsére van és jut belőle elég...

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fezmin 2013.04.03. 14:44:27

Hát igen, a bőség zavara áll fenn. :)
süti beállítások módosítása