Longrow - tőzeges , furcsa, titokzatos
2013. március 19. írta: Barman's Choice

Longrow - tőzeges , furcsa, titokzatos

A kedvenc whiskymet firtató kérdésekre mindig igyekszem őszintén válaszolni . És a legnagyobb őszinteséggel mondhatom , hogy a kedvenc jelző mindig az aktuálisan legjobban tetsző whisky mellett, jár egy féltucatnyi lepárlónak is , akikkel szemben elfogult vagyok . Főleg élvezeti ,minőségi okokból , részben személyes , tiszteletre alapozott elismerésből . Ezek közé a kedvencek közé tartozik a Longrow is . Önálló brandként is és persze a Springbank Distillery család tagjaként is . Aki követi a skót whisky világát, pontosan érti , hogy mire célzok . A cég hagyományaira , működési stílusára , a párlataik tradicionális , őszinte formájára és klasszikussá emelkedett karaktereire . Kedvelem őket minden popularitásukkal, minden sutaságukkal együtt . A Maltbank Herald blog alkalmi celebrálásaikor általában campbeltowni whisky kerül a poharamba és folytatva a hagyományokat,  2013-ban is pár hetes, hónapos csúszással megemlékezve a blog negyedik születésnapjáról , ismét a félsziget adja a maltokat . Ezúttal a Longrow -ra fókuszálunk . A cím szólhatna akár általánosságban is a márkáról , de ezúttal mind a három szó egy-egy palackozást jelképez . Egy alap ital a szortimentből , egy érdekes hordóvariáció és egy korjelöléssel ellátott nagyágyú . Vágjunk bele !

Longrow Peated   46 %

Ez az új , alap Longrow tavaly novemberben lett bemutatva . Nem kisebb szerepet szánnak neki , mint a meglepően népszerű Longrow CV palackozás leváltása . Ennek megfelelően új külsőt kapott a whisky , igazodva a legutóbbi Longrow stílusváltáshoz . Ez a vidéki romantika és az archaikus egyszerűség ilyen keveredése véleményem szerint elég jól sült el , a jelenlegi Longrow és egyéb Springbank megjelenéseknek ilyeneknek kell lenniük . Ennél jobban semmi nem tudja viszaadni a lepárlót körülvevő milliőt . Megfelelően , de legalábbis elnézhető módon egyensúlyozik a giccs és a historikus motívum közt a dizájn . Amennyire én ismerem a campbeltowni mentalitást , ebben semmiféle bújtatott marketing nincs , ennyit szántak tehetségükből a megjelenésre . Kicsit idejétmúlt , lemaradt a divattól , talán kicsit retro de az egész elég őszinte a maga módján . Mint általában a maltjaik . A Longrow , a Springbank Distillery tőzegelt single maltja , megosztja a whisky fogyasztókat . Ha van utálom - szeretem malt , akkor a Longrow feltétlen az . Darabos , hektikus , néha durván elcsúszó aromák jellemezték egy időben , amit bizonyos adagoknál egy édes , vaniliás puritánság váltott . Ez a kettő harcolt időről időre a Longrowban és aktuális győztesként hol ilyen,hol olyan élményeket adott a fogyasztóknak .  Mégis, a gyakran az islay- style igazi szárazföldi képviselőjének tartott ,tőzegelt campbeltowni elfoglalta helyét a rejtett ,titkos kedvencek közt .

A 20.század utolsó harmadában nevet szerzett Springbank  a 2000-es évek elejére sokat vesztett nimbuszából . Azokban az években sok kritika érte a lepárlót , nevesitve annak sokszor nem a minőségre törekvő hordóválogatását , whiskyjeinek túlárazását és későbbi működési politikáját . A hordók a megszokotthoz képest akkoriban valóban kevésbé voltak kimagaslóak , de ezt a lepárló azzal indokolta , hogy az igényeket csak így tudják kielégíteni . Ezzel szemben a túlárazás kapcsán pont azzzal indokolták azt , hogy a raktárkészletük csekélyebb mérete kényszeríti őket erre . A renoméjukon igyekezett foltot hagyni pár olyan vélemény is, ami a 2008-as ideiglenes leállásukat kritizálta . A Springbank azonban a maga útját járva, tette és teszi azt ami benne van . Whiskyket készít . Se több, se kevesebb . A túlárazások ? Nos, tény, hogy a lepárló palackozásai benne vannak az öt legkeresettebb márka közt a whisky aukciókon , ez pedig bizony kihat a szortiment árazására is . Manapság a Springbank,Longrow palackozások hozzák a megszokott  £50 plusz - os árat és ezzel nem lógnak ki a kínálatból .  Hogy ezzel csak besoroltak a piacba vagy a többiek " nőttek " fel hozzájuk , azt nem tudom . De az én véleményem az , hogy a termékeik még a korrektül árazott whiskyk közé tartoznak .

Szóval a Longrow CV . Ez egy bourbon, sherry, port és rum hordós házasítás volt . A házasításba 6 és 14 év közti  maltok kerültek . Ez a fajta , látszólag  "mindent bele "  whisky igazán sikeres lett . Az emberek megkedvelték a CV erejét , már elnézték sprőd kilengéseit , cserébe kaptak egy édesebb aromákkal megtámogatott , kellően markáns de még fogyasztható italt .  Most a frissülő stílus leple alatt , csendben kifut a CV , jön helyére a nemes egyszerűséggel csak Peated névvel illetett 46 % -os megjelenés . Az infók szerint ez csak egy átcsomagolt CV, de gyanítom , valamit módosulhatott a hordóarány  vagy a korosodás okán , de a Peated sokkal emészthetőbb számomra . Így kvázi rehabilitáltam a CV-t . Akarom mondani , felemeltem rokonai szintjére a Peated -et . Kedvelem . Sokkal inkább Longrow számomra , mint az a CV amire az emlékeimet alapozom .

longrowpeated_campbeltown_1

Színe halvány , aranyos szalma . Olajos megjelenés . Szinte szégyenlősen nyílik ki , annak ellenére , hogy egy friss citrus köszön be a legelején . Rögtön alatta egy ismerős , a márka jellegzetességeként is ismert illatok , szelidebb kiadásban . Ázott brikett , tábortűz füstje, egy kis petrol , egy húzásnyi zöldalma ,piritott jegyek keverednek egy édeskés , puhább aromával ( közel CV , de ez most szégyenlősebb ) . Az ízlelés ezzel a puha, vaniliás, citromos nápolyira emlékeztető aromák krémességével ,édességével kezdődik .  Van egy jelentősebb fehér bors adag is itt , de semmi agresszivitás . Füst .Mind az illatolásnál ,mind az ízlelésnél jön egy második hullám , egy eltéveszthetetlen tengeri aroma . Sós , száraz .  Finoman , lassan egyszerűsödik le az ital , a lecsengésre aztán már végképp átveszi az uralmat a tőzeg . Megaszáraz . Talán a lecsengés a leginkább ami a CV-hez köti . Korrekt nyitó malt a márkához .

Longrow Rundlets & Kilderkins  11 yo (2001.nov. - 2013.jan. )  51.7 %

Nos, ez a furcsa nevű single malt az egyik legjobban várt új palackozásom volt 2013-ban,pedig alig van még március . A rundlet és a kilderkin két , kisméretű hordófajta neve . 60 -80 literesek , ezáltal gyorsabb , aktivabb érlelést biztosítanak . Jellemző módon a kisméretű hordók szinte teljesen más aromákat emelnek dominánssá mint a megszokott  , pár száz literes társaik . A Rundlets & Kilderkins mini projekt tavaly a Springbankkel nyitott . Számomra az év egyik legjobb whiskyje volt  . Azóta vártam , hogy a lepárló kihozza ugyanezt az érlelés típust a Longrow -val is . Év elejére meg is lett . Egy évvel korosabb mint a Springer volt , az alkoholfok is más , picit magasabb , ez most 51 .7 % -osra sikeredett . Na, akkor nagy levegő , várakozás letudva , elfogultság leredukálva , Nicola Benedetti most felejtve , nézzük, megtudja e ismételni tőzegelve is a tavalyi sikert a lepárló !

Longrow-11-Rundlets-Kilderkins

A Longrow R & K  illata kevésbé barátságos mint az SR&K -é . Több medicinális jegy , kesernyés tőzegesség , sós tengeri aromák . Egy masszivabb grépfruitos , gumis , műbőrös felhő . Nyoma sincs a Springbank nugátos gazdagságának . Sokkal nyersebb , egymás mellett a két malt szépen megmutatja saját arcát , könnyen értelmezhető velük a különbség a párlatok közt .

Ízében gyömbér ,fekete bors, füst , valahol alul-hátul egy kevés édeskés  , gyümölcsöseb árnyalat . Tőzeg . Lecsengése hosszas, kesernyés,olajos,füstös de még élvezhető formában . Borsos .

Ez egy jó whisky . De nem tudott felzárkózni a SR&K színvonalára .  Ha őszinte akarok maradni , ez egy jó whisky de semmi extra. Pont az az extra nincs meg benne , mint amit a két kicsi hordó képes volt előcsalogatni a Springbankből . De természetesen ez egy kedvelhető ital , csak ismét bebizonyosodott , hogy a campbeltowniakhoz úgy kell hozzáállni , ahogy ők állnak a piachoz . Őszintén , elvárások nélkül , odafigyelve . Csak így élvezhető ,különösen ez a palackozás. Talán ha a logika alapján lesz Hazelburn Rundlets & Kilderkins , jövőre megnézzük újra az egész triumvirátust . Addig meg a Longrow RK egy csudajó kis napi malt lesz , amíg el nem fogy .

Longrow 18 yo   46 %

A 18 éves Longrow , ritka mint a fehér holló . Utoljára 2008 -ban jelent meg ennyi idős tőzegelt cucc a lepárlótól . A mostani 18 yo 2011 novemberében került palackba , a következő év elején lett elérhető . Mondanom sem kell , már akkor bekerült az év top whiskyjei közé  a listámon , amit úgy utólag elemezve azt kell mondjam , uralt Campbeltown . A Longrow 18 évese jelenleg a legszebb titok . Imádom inni , ajánlani . Sokan drágállják a £80-85 körüli árat érte , de üzenem , ezt a whiskyt érdemes eltenni az utókornak . Inni meg persze ,hogy érdemes !

lr-18yo

Szép piritott aromák ,visszafogott gyümölcs az illatában . Kezdésnek nem rossz ! Nyirkos homok a tengerparton , kevés alma és fűszer a part kövein . Bár az illatok viszonylag egyszerűek , annál jellegzetessebbek és sokat igérők . Íze olajos ,milyen meglepő . Gyönyörű füstcsokor fejlődik ki egy elképesztően szép egyensúlyban egy kevés alkoholos,fűszeres ( lágy gyömbér ) , tőzeges ,édes egyveleggel . Az édességet követi a lecsengés beharangozójaként egy leheletnyi citrus . Mindezt állandó kisérőként körülveszi egy kellemes , tonikos keserűség. Nagyon szép whisky , zseniális ! Az ízében a füst az idővel komolyodik . Sós,minerális,puha,kerek . Olyan mint ülni egy tengerparti kis barlangban , tüzet rakni ,melegedni ,miközben kintről sós tengervizet permetez az arcunkba a szél ,zúgnak a hullámok és szép csendesen ,békésen  , lassan egy másik dimenzióba emel az alkohol . Dinamikus de nem gyors , határozott de nem domináns . Természetes egyensúly fejlődik ki az italban . Lecsengése a gyümölcs és a füst örvénye . Nemes ,hosszas ,élvezetes . A legjobb Longrow amit idáig kóstoltam ! Nagyon komolyan ajánlott whisky . Fogyasztásra , befektetésre . Előbbi azoknak szól , akik alternativát keresnek Islay mellé és elég felnőttek elfogadni a tényt , hogy mindannyian csak átutazó érdeklődők vagyunk a whisky történelmében . Aktuálisan kóstoljuk,minősítjük őket , de soha nem tudhatjuk meg igazi ,mély titkaikat . Ez a Longrow most egy picit beenged az intimszférájába. És befektetés, hisz ki tudja mikor jön az újabb ihlet a Springbank Distillerytől , hogy 18 éves Longrow-t palackozzon le és ki tudja, hozza e ezt a pazar stílust majd az a butella . Ez a whisky számomra nagyon fontos palackja a skót single maltokal való kapcsolatomnak . Barman's Choice .

De tartsd titokban .

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2013.03.19. 14:47:44

Na, őket én is nagyon szeressem. Remélem a Longrow peated jön erre is tavasszal, a 18 meg még mindig piszkál... :)

barman 2013.03.20. 12:13:50

Annak már rég a polcon lenne a helye ;)

Fezmin 2013.03.20. 14:39:33

Há azzal nincs is baj, de ha megbontom, akkor nem lesz bontatlan. :)

barman 2013.03.21. 11:55:15

Ez mondjuk pont olyan whisky, amiből kettőt kell venni:)

Fezmin 2013.05.14. 13:47:31

Hát már nem veszek még egyet, mert rádobtak még egy ötöst. :) Az RK viszont kifejezetten tetszik így a palack fele felé. Hasznára vált a levegő. Abból szerencsére van egy tartalék.
süti beállítások módosítása