Viharos kikötő - két új Talisker tavaszra
2013. február 10. írta: Barman's Choice

Viharos kikötő - két új Talisker tavaszra

Ha van olyan single malt whisky amit szinte mindenki megkedvel első kóstolás után , az nagy valószínűséggel a Talisker . Könnyen élvezhető aromák , már elmozdulva az átlag által ismert Glenfiddich ízektől de még nem átbillenve Islay extrém füstüsségébe . Ez mellett Isle of Skye , a whisky otthona, az egyik legszebb és legkeresettebb turisztikai célpont Skóciában . A Talisker Distillery pedig egyedüli whisky lepárló a szigeten , így természetesen mindig része a kirándulások programjainak . Gyönyörű táj , remek whisky ,turisták . Kell ennél több egy piacvezető nagyvállalatnak ,hogy a több tucatnyi single malt whiskyje közül elsőszámúvá emelje az említett brandet ? Nem,nem kell . A Diageo a maláta whiskyjei közül a Taliskert kezeli prioritásként . Ez a whisky kap szinte egyedüliként önálló marketinget . Saját kampányai vannak , szép dizájn , minden ami ezzel jár . Poszterek ,reklámok , nemzetközi események szponzoraként tündökölhet a márka ,ennél sokkal többet single malt nem kap a Diageo-tól . Mégis , a Talisker popularitása és népszerűsége arra volt csak elég , hogy a 10 éves , világszerte ismert kiadásuk mellett megjelenjen egy éves sorozatba illesztett palackozás ( amoroso sherry érlelt variáció a Distiller's Edition sorozatban ) és átlagfogyasztónak már komoly árkategóriájú , idősebb whiskyk . Persze , a Talisker így is hozta azt a népszerűséget és eredményeket ,amit a cég elvárt tőle . De ez , anélkül ,hogy megbántanám az általam is kedvelt italt , kissé unalmassá tette őt az elmúlt időben . Bár a Talisker új külsőt kapott és még mindig az egyik legjobb bevezető malt whisky egy füstösebb ,olajosabb ,sósabb ízvilágba ,de sokkal érdekesebb italok jönnek a függetlenek oldaláról ebben a kategóriában . Nem gondolom , hogy ez nagyon megijesztené a Diageot ,most mégis úgy érezték ,hogy ideje valami újat mutatni nekik is a vezető maláta whiskyjükkel . Tavasszal jön két új variáció Skye szigetéről . Halleluja, testvérek,örvendjünk !

Az első tavaszi meglepetés a Talisker Storm nevet viseli . Mi mást , ha már " made by the sea "  a márka szlogenje  ? Ennek megfelelően a megjelenése is a viharos tengert idézi . A whisky egy füstösebb , markánsabb kiadása lesz a 10 évesnek . Őszintén szólva , az utóbbi idők " 10 yo " palackozáaikra rá is fér egy kisebb gorombaság ,kezdett nagyon ellaposodni az  a Talsikerre mindig is jellemző egyedi karakter . Az alkoholerősség marad a márkától megszokott , az egyedi 45.8 % . Nincs korjelölés , ez egy NAS palackozás lesz . Manapság ez dívik ismét a whisky boom alatt...De ez a legkevesebb , ha valaki évek alapján méricskél , annak ott a 18 ,25 vagy 30 éves kiadás .

 

talisker-storm

 

A másik egy kissé izgalmasabbnak hangzik . A Talisker Port Ruighe névvel megjelenő whisky egy port finish lesz a lepárlótól . Itt is marad a 45 .8 % - os alkoholerősség , szintén NAS palackozásról van szó . A címke alapján ez egy port finish , vagyis utóérlelt változat , amikor a whiskyt pár hónapra ,esetleg évre egy ex-portói hordóban altatják még mielőtt lepalackozzák . A Talisker eddigi hivatalos utóérlelése , a már említett amoroso sherry kiadás nagyon szép egyensúlyt hoz a karakteres alapitallal , ezért nagy reményekkel tekintek a Port Ruighe variációra is . És ez a név ! Milyen szépen cseng és milyen jól néz a csomagolás is ! Érdekes szójáték amúgy , hiszen szerepel benne a port ami utalhat az érlelésre is és mivel Port Ruighe (Port Righ ,a lejtős kikötő ) gaelic nyelven Skye legfontosabb kikötőjének és legnagyobb településének, Portree városának a neve, igazán autentikus megjelenésről beszélhetünk .

 

talisker-port-ruighe

 

Ritkán jön a Diageo birtokolta malt whiskykről innovatív hír , többnyire a megszokott , standard sorozatokkal ,kiadásokkal operálnak . A Talisker ,mint vezető malt , most kap egy kis friss lendületet . Nincsenek kétségeim , hogy sikeres lesz mindkét tavaszi palackozás . Azoknak akik már jól ismerik a " 10 years old "  aromáit egy kis extra kerül a poharába a Storm révén , azok pedig akik a kifinomultabb , lágyabb karaktereket kedvelik jobban a klasszikus taliskeres ízekkel kombinálva, a Port Ruighe -ben bizonyosan megtalálják azt . Nagyon jól választott a Diageo , ezekkel a variációkkal mind a régi fogyasztóit megtudja újra szólítani ,mind az új érdeklődők figyelmét rá tudja irányítani a whiskyre .

Szerintem ez egy jó hír . És egy kis extra érdekesség ,hogy német whisky fanatikusok már azt is kikutatták ,hogy a Diageo levédetett egy Dark Storm márkanevet a Taliskerhez , ergo várható majd a jövőben egy újabb variáció is . Talán egy hordóerősségű vagy erősen tőzegelt ? Ki tudja ? És nem is ez a lényeg ,hiszen a fenti két palackozásra is várni kell májusig . De a tény , hogy egy ilyen nehezen mozgó mammut ,mint a piacvezető Diageo végre új megjelenésekkel látja el a single malt whisky nagyközönségét ,mindenképp hasznára lesz az italkultúrának .

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása