Három új Auchentoshan
2012. december 17. írta: Barman's Choice

Három új Auchentoshan

 

A Lowland kevés reprezentánsa közül a legaktívabb az Auchentoshan Distillery . A Glasgow közeli lepárló különösen az elmúlt három évben kapott lendületet , miután a japán tulajdonosi kör felismerte , hogy a jó nevű bár kissé belustult márkáit kívül-belül fel kell frissítenie . A Morrison-Bowmore cég , amely az Auchentoshan mellett a Bowmore és a felföldi Glen Garioch single malt márkák és lepárlók birtokosa is , komoly munkába kezdett . Megújultak a csomagolások , felpörgött a marketing , fejlesztették a travel retail szegmenst ,igazoltak egy nagy nevű és tehetséges szakembert Rachel Barrie személyében a Glenmorangie/Ardbeg csapatától . Tavaly a cég mélyföldi brandje , az Auchentoshan már megmutatta magát ebben az új koncepcióban . A tetszetős dizájn mellett szép érleléseket és érdekes limitált kiadásokat vezettek a piacra . A burgundi 'toshan , a Vintage széria és a szép nevű travel retail soruk már bizonyított . Most három újabb palackozással bővül az Auchentoshan egyre kiforrottabb szelekciója .

 

Az igényekre - mind szakmai,mind fogyasztói -reagálva 2011-ben a Classic Auchentoshan szerepét átvette a Valinch . A név maga azt a pipettát jelenti , amivel a mintát veszik a hordóból . Kvázi lopótöknek felel meg a magyar italkulturában :) Ez egy hordóerősségű , színezékmentes , nem hűtve szűrt maláta whisky, korjelölés nélkül . A fenti jelzők szinte elvárásai lettek az igényes és egyre hangosabban véleményt formáló fogyasztóknak ,ezért ilyen irányba elmozdulni minden lepárlónak megéri . Abban az értelemben mindenképp , hogy egy-két , az éles tempójú versenyben lemaradozó márka figyelmet kapjon . Az Auchentoshan Valinch pedig korrekt kritikákat kapott megjelenése után ,ergo jöhet a folytatás . A Valinch 2012 Edition szintén hozza a tavalyi jelzőket ,nem hűtve szűrt ,szinezékmentes és hordóerősségű . 12 000 palacknyi mennyiségben jelenik meg , az alkoholerőssége 57 . 2 % ,tekintélytparancsoló . Az érlelés first fill amerikai tölgyfahordóban zajlott .

auchentoshan_valinch_2012

 

A modern Auchentoshan limitált kiadású szériájában, a Vintage sorban, sok szép whisky jelent már meg . Lowlandi párlatok 1975-ből, '77-es és '98-as sherry érlelések , '78-as bourbon variáció , és '88-as bordeaux finis .Utóbbi nem keverendő össze a szintén limitált kiadású, 11 éves bordeaux cask érleléssel. A legújabb tag egy 32 éves maláta whisky, nevezetesen Auchentoshan Vintage 1979 . A több mint három évtizednyi érlelés first fill Oloroso sherry butt hordóban  , a palackozás pedig   50. 5 % -os alkoholerősséggel történt . Ezer palacknyi mennyiségben jelenik meg ez a koros lowlandi malt .

auchentoshan_1979

 

A harmadik megjelenés egy igazi ritkaság . Auchentoshan 1966 . Az egyik valaha volt legidősebb lowlandi . 44 évet húzott le egy amerikai tölgy ex-bourbon hogshead típusú hordóban . Kicsit elfogyott a végére , összesen 257 dekanternyi mennyiségben lép ki a piacra . Az alkoholerőssége 41 % -os . Megjelenése a dekanter forma okán elegáns , impresszív , exkluzív, ellenben az aluminium-tölgy kombinációjú doboza a kép alapján nekem kissé hidegnek ,iparinak tűnik . Bár nyilván más lenne a véleményem, ha a kezemben tarthatnám mint saját tulajdont . Az ára alapján inkább kisebb vagyonról van szó . A 4000 -4500 font közti érték ezúttal valóban egy ritka ,koros whiskynek szól mint a csomagolásnak .

aucob.1966v5

 

Épül, szépül tehát az Auchentoshan kollekció . Láthatóan komolyan arra a szerepre tör a lepárló és a brand , amelyik pozició talán ma már kevésbé értékes de pont ezért van benne potenciál . A whisky-boom alatt elfoglalni a Lowland elsőszámú malt whiskyje nem hivatalos titulust mindenképp kifizetődő . Amíg a 'toshan Glasgow-t szimbolizálja , vele szemben Edinburgh maltja a Glenkinchie . A Diageo lowlandi márkája főleg a turizmusra épít a látogató központjával mint a whisky fejlesztésére . Megelégszenek egy kicsi ,kevésbé érdekes , könnyen elérhető márkával . A régi legendák mint a Rosebank ( amiről érdekességként azt hallani , hogy egy befektető szeretne sörfőzdét nyitni a volt lepárló területén, hogy a 2017-es lepárlási moratóriumig amit a jelenlegi tulaj Diageo szabott meg, a Rosebank valamilyen formában működjön ) , a St.Magdalene , Linlithgow, a szomorú sorsú Littlemill inkább az aukciókon vitézkednek már mint sem a napi piaci versenyben . Míg az aprócska Bladnoch és Falkirk ,vagy a jövőbe tekintő Annandale nem vetélytárs . És hiába uralja méretét tekintve a Mélyföld lepárló térképét az Ailsa Bay Distillery , a Grant család ( Glenfiddich,Balvenie ) lepárlója, még évek mire onnan malt whisky kikerül ,az is főleg a család blendjeibe kerül majd .

Az Auchentoshan tehát igen jó pozicióban van a saját régióját tekintve és a látható ,ízlelhető változásokkal határozottan nagyot lépett . A márka kellemes alternatíva lett egy lágy, kiforrott ,szép megjelenésű és finom ízvilágú whiskynek , akár ajándékként, akár a mindennapok élvezeteként .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.12.17. 14:31:30

Azt a Valinch-ot már én is megnyalogatnám kicsit! :) De itthon csak a 21 éves van, viszont az hamarosan lehet, hogy terítékre kerül. Mit lehet tudni erről a Falkirk lepárlóról? Ez most új nekem.

barman 2012.12.19. 15:30:51

A Falkirk Distillery egy új projekt egy ikonná vált brandre építve . A Rosebank Distillery Falkirk városában volt, 1993-ig,amikor a Diageo bezárta . A nem hivatalos infóim szerint akkoriban a Diageonak jobban megérte fejleszteni a kevésbé neves Glenkinchie Distillery-t látogatóközponttal ,mert volt hely az edinburghi lepárló mellett parkolónak ,mint a Rosebank-et . Ezzel halálra ítélték a legjobb lowlandi whiskyt is . Szerintem . Mára az eredeti Rosebank lepárló raktárai egy étteremmé alakítattak át , a malátázót lerombolták , évekig hagyták rohadni a maradékot . A berendezések évekig a helyükön voltak,aztán fémgyűjtők ellopták az egészet . Az eredeti Rosebanknek vége. 2011-ben egy családi vállalkozás engedélyt kapott egy lepárló építésére, ami nem pontosan az eredeti Rosebank helyén , de annak közelében állhat majd . Ez a Falkirk Distillery, akik a tervek szerint háromszoros lepárlással, ex-bourbon érleléssel igyekeznek valamit visszacsempészni a Rosebank stílusából . A Rosebank név a Diageo tulajdona és 2017-ig semmiféle formában nem engedélyezik annak használatát . Jelenleg azt hallottam, hogy az Arran Brewery-ami mostanában nagyon dinamikus sörfőzde-beszáll a projektbe és 2017-ig sört (is) szeretnének főzni a telepen és nem titkolt cél, hogy majd egyszer újra Rosebank néven kerülhessen ki whisky Falkirkből. Összefoglalva tehát , ez egy új lepárló projekt, egy legendássá vált single malt szellemi örökségén de teljesen más termékről van szó. Nem örököse csak követője . Annyit hallottam még, hogy állítólag a Falkirknek van egy eredeti berendezése a Rosebanktől ,illetve a lerombolt Caperdonich cuccai közül is kerültek ide . Egy kis érdekesség a végére ,hogy a Caperdonich stilljei élnek tovább , egy belga whisky lepárló, a Belgian Owl vette meg .

barman 2012.12.19. 15:36:48

Illetve pontosítanék , már amennyire lehet, hiszen kissé zavaros a sztori . Szóval az Arran Brewery tulajdonosa nem a Falkirk Distilerybe száll be, hanem a régi ,eredeti maradék Rosebank épületet akarja megvenni a Diageotól .

fezmin 2012.12.19. 17:50:05

Na, ma is sokat tanultam, köszi! :)

fezmin 2012.12.19. 17:50:05

Na, ma is sokat tanultam, köszi! :)
süti beállítások módosítása