A legidősebb őslakos - Bowmore 1957
2012. szeptember 27. írta: Barman's Choice

A legidősebb őslakos - Bowmore 1957

 

Isle of Islay a Belső-Hebridák legdélebbi szigete . Távol mindentől , pár ezer fős lakosságával még a 20. században is predesztinálva van arra , hogy megőrizzen valamit a régmúlt világ értékeiből . Nem csak kézzel fogható , épített emlékeket,hanem közösségi szellemet ,a tudást is . Persze, manapság már nem ugyanazt jelenti egy szigeten élni mint akár csak 100 vagy 50 éve . A felgyorsult világ igényei és lehetőségei Islay számára is hoztak hasznos dolgokat. Az információáramlás , a kereskedelem , a turisztika mind fontos eleme Islay modernkori történetének . És ezek az elemek szinte mind a helyi hagyományok legnevesebbikére , a whisky készítésre épül . És amíg a természeti gyönyörűség kortalan és örök , a whisky múlandó. Szerencsére vannak , akik mégis őrzik évtizedekig . Hogy aztán amikor a modern kor benyújtja a számlát azokért a lehetőségekért, amiket a túléléshez biztosított , lepalackozzák és a nyilvánosságnak átadják . Ne legyünk álszentek , ez a whisky sorsa . Jól van ez így . És ugyan többségünk csak olvashat ,maximum láthat ilyen " szesz-időkapszulákat " , ünnepeljük együtt a világ egyik jelenleg legérdekesebb single malt whiskyjét .

A Bowmore Distillery Islay ma működő szeszfőzdéi közül a legidősebb . 1779 szerepel máig az alapítási dátumaként , azóta a lepárló folyamatosan ,időnként változó intenzitással de termel . És szinte alapítása óta komoly szereplője a skót whisky világának . A Bowmore jelenleg is az egyik leggyűjtöttebb single malt márka a kollektorok körében . A világon mindenhol ismerik és elismerik . Bár az elmúlt évtizedekben kissé háttérbe szorult a szomszédai mögött ,részben szakmai ,részben marketingkommunikációs okok miatt, de a Bowmore ennek ellenére köszöni szépen ,jól van . Soha nem volt veszélyben a léte ,bár volt időszak amikor a minősége igen . Ennek a bejegyzésnek most nem célja feszegetni a Bowmore ezen időszakát ,főleg nem akkor amikor a lepárló egy olyan whiskyt jelentet meg, ami a főzde olyan korszakából származik  , amikor a márka még teljesen őrízte a ház karaktereit .

A Bowmore Distillery bemutatta a valaha volt legidősebb palackozását , egyben Isle of Islay legöregebb ,hivatalos kiadású single malt whiskyjét .

Bowmore 1957 54 Year Old

 

Igen...hát, az nyilvánvaló volt , már csak a whisky elnevezését,korát olvasva ,hogy nem lesz egyszerű a megjelenés . Ez nem az az ital ,amit a polcról vásárolsz meg . Ennek ellenére  még az alapvető meglepetés sem rázott meg ,hiszen ezt a palackformát már láttuk a Bowmore-tól ,két évvel ezelőtt . Akkor a Bowmore 40 yo jelent meg hasonló formátumban .Persze, ezek a dekanterek egyedi, kézi készítésű alkotások amik emelik a bennük lévő szesz értékét is . Két éve a negyven éves Bowmore 53 dekanternyi mennyiségben jelent meg , 6500 font per palack áron . A most bemutatott 54 éves ritkaság 12 dekantere darabonként 100 000 fontért kerül a nyilvánosság elé .Kezdő árként .

A no.1 számú dekantert októberben Edinburghban , a no.2 számút New York-ban elárverezik majd . A befolyó összegből öt brit alapítvány részesül . Ezek közt van onkológiai, alzheimer-kór és rákbetegség elleni alapítvány, egészségügyi támogatást nyújtó közösség , gyermek hospice szolgálat . Kettő dekanter a Bowmore archívumába kerül , a maradék nyolc pedig megvásárolható lesz bárki számára . Bárki számára, akinek van több százezer fontja egy palack italra . Természetesen itt főleg befektetésről van szó , de soha nem lehet kizárni ,hogy van aki bizony fel is fogja bontani ezt a csodálatos palackot . Lelke rajta :)

 

A Bowmore 1957 alkoholerőssége 42.1 % -os . Negyvenhárom évet second fill sherry hordóban töltött , majd 2000 -ben átkerült egy second fill bourbon hordóba . A lepárló 1995-ben már palackozott le whiskyt az 1957-ben töltött hordókból ,igaz megjelenésüket 2000-ig visszatartotta. Akkor 38 éves formában jelent meg ez a whisky . Egy hordónyi maltot azonban, ahogy pár sorral feljebb olvashattuk , áttöltöttek ,majd állandó ellenőrzés mellett még több mint egy évtizedig érleltek . Ez a fenti 54 éves Bowmore . Nem lennék meglepve ha a Bowmore legendás , Skócia legidősebb érlelésre használt raktárában , a tengerszint alatti Vault No.1 -ban lenne még pár hordócska a jövőnek eltéve !

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.09.27. 13:21:40

Na, a mostanság divatos, csinatos palakckban rejlő öreg, és méregdrága whisky-k közül ez tetszik eddig a legjobban. :) Én tuti felbontanám.

barman 2012.10.03. 09:33:48

Én viszont azt hiszem,ezt nem bontanám fel. Pár év nézegetés után kapnék érte egy lakást.Edinburghban:)

fezmin 2012.10.03. 12:23:51

De most van hol laknom. Meg hát egyszer élünk, nemde? ;) Mondjuk nem mindegy, hogy hogy...
süti beállítások módosítása