50
2012. szeptember 09. írta: Barman's Choice

50

Fél évszázad . Öt évtized . Ötven év . Bármilyen formában írjuk le , ez rengeteg idő . Egy ember életében is jelentős esemény ha elér ehhez a korhoz ,de az igazán komoly dolog, ha valaki ezt az időt a munkában eltöltött éveiként ünnepli . Bizonyára nagyon sokan vannak a világban akik hasonló korszakot tudhatnak maguk mögött , különböző munkakörökben . Tisztelet nekik, nem lehetett egyszerű senkinek . Talán mi is , akik még évtizedekre vannak szinte ettől a dátumtól , megérjük ezt . Most azoban egyetlen ember előtt szeretnék tisztelegni . A világ leghosszabb ideje aktív master blendere előtt .

Ötven év a whisky világában . Leirni is borzongató . Talán most helye van a máskor túlzónak ható jelzőknek is  , még sem szeretném giccsessé fokozni a pillanatot . Mert az nem illene a személyhez , akiről szó lesz . Hősünk ezt az öt évtizedet emberként méltósággal , csendesen élte meg . Pedig az eredményei világraszólóak ebben az iparágban . Nincs vele tele a világsajtó , nem foglal el minden létező felületet a modern médiafelületeken , nem celebeskedik , nem villog . Csak teszi a dolgát , nagyon magas szakmai szinvonalon . És mind az ötven évet egyetlen munkahelyen eltöltve .

David Stewart master blender aki előtt ma fejet hajtunk .

Az illető úr 1945-ben született a skóciai Ayr-ben . 1962 -ben állt munkába a William Grant and Sons vállalaltnál , a skóciai whiskygyártás legnagyobb nevű , máig családi tulajdonban lévő óriásánál . Amikor a huszas évei elején járó fiatalember csatlakozott a Grant család cégéhez , még hivatalosan szinte nem is tudott a világ nagy része a single malt whiskyről . Csak egy évvel később kezdte el a Glenfiddich ( a Grant család single malt márkája ) importálni a termékét Angliába és ezzel megtette az első lépéseket azon az úton, ami mára az egész szeszipar és kulturált alkoholfogyasztás egyik gyöngyszemének tekintett , skót single malt whisky diadalmenete lett . Szinte még gyerekcipőben járt ez a szegmens, amikor 1974 -ben David Stewart-ot kinevezték lepárlómesternek . És onnantól kezdve a mai napig ő az elsőszámú szakembere a Grant familia whiskyjeinek . Nem túlzás leirni , hogy David Stewart élő történelem . Végigélte, végig követte és végig dolgozta az egész skót whiskyipar legdinamikusabb szakaszát . Nem csak látta , hanem aktivan alakította is a skót whisky stílusát . Szerepe abban, amit ma a világ minden táján skót whiskyként ismernek , hatalmas . Köszönhetően a tehetségének, a szorgalmának , szakami tudásának és elhivatottságának , ne meg persze a Grant család üzelti érzékének és lehetőségeinek .

Olyan dolgokat köszönhet a világ whisky rajongóinak milliós tábora neki , mint az első dupla érlelés azaz a két különböző típusú hordóban altatott maláta whisky .  Ebből a technikából nőtte ki magát a ma finiselésként , utóérlelésként ismert módszer ami egyedi lehetőségeket adott a skót whiskynek . Nem csak üzletileg nyitott meg új lehetőségeket , hanem végérvényesen rajta hagyta a nyomát az egész skót whisky karakterén . Nyilván nem egyetlen ember érdeme ez az egész , de David Stewart lett mára az az ikon , aki mindenféle csillogó hírverés nélkül a legnagyobb neve ( számomra legalábbis ) az iparágnak . Ha a master blender szónak van igazi mélysége , aki az Ő munkássága pontosan kifejezi azt , mit jelent a lepárlás, a whiskykeverés művészének lenni .

A duplaérlelés " eredeti " ötlete ma a Balvenie Double Wood 12 year old nevű whiskyben él tovább . Ezzel a whiskyvel sem fogyasztóként , sem üzletileg nem lehet hibázni . Nemes, csendes , mély de egyszerre lágy és könnyed . Tökéletes whisky kezdőknek , haladóknak , a felgyorsult iparág mindennapos hajszájába és ízorgiáiba belefáradt profiknak egyaránt .

Szintén Stewart-bébi a ma Glenfiddich Solera Reseve 15 year old néven ismert , a whiskygyártásban elsőként alkalmazott, úgynevezett  solera vatting módszerrel készült malt is . Ezt a spanyol sherry érlelésből ismert módszert is ez az ember vezette be és lett általa az egész ( szintén szubjektív megitélés alapján ) Glenfiddich alapsor legjobb whiskyje a 15 yo .

Mindezek mellett persze a legnagyobb időt a család vezető terméke , a blend whisky piac egyik top márkájává vált Grant's körül töltöttekeverőmesterünk . Elsőként alkalmazta a blendeknél az utóérlelést , ebből lett a Grant's Ale Cask Reserve és a Grant's Sherry Cask Reserve . Előbbi tradicionális sörös hordóban , utóbbi minőségi ex-sherry hordóban finomítva . Szintén az ő keze munkája a Grant's Family Reserve , amit szinte biztosan ivott már minden whiskyfogyasztó .

2009 -ben David Stewart átadta a Glenfiddich Malt Master és a Grant keverőmesteri ( master blender ) pozicióját utódjának , Brian Kinsmannak . Azóta csak a Balvenie single malttal foglalkozik és szintén azóta megint sikerült valami újat, elképesztően jót összehoznia  a Balvenie Tun 1401 nevű , egyedi házasítási eljárással készült malt kapcsán .

Most pedig , fél évszázad után mi más is jöhetne, mint a David Stewarttal együtt nemesedett , az 5576-os számú hordóba töltött 1962-es Balvenie megjelentetése , a keverőmester előtt tsiztelegve . A whisky európai tölgyfa hordóban aludt ötven évet , méghozzá a ritka sherry hogshead típusú hordóban . Összesen 88 palack jelenik meg ebből az extrém ritka whiskyből . Az ital alkoholerőssége 44.1 % -os és a prezentáció is lenyűgöző . Igazi handcrafted Balvenie sytle . Ahogy azt megszokhattuk . A whisky doboza kézzel készített , negyvenkilenc fagyűrűből áll , kivétel nélkül skóciai fából . A fagyűrűk  a Galloway Ash, Borders Oak, Lothian Walnut, Cherry and Yew, Fife Beech és Banffshire Elm fajtájú tölgyekből készültek . A doboz zárófedelét egy  vékony sárgaréz gyűrű öleli körbe  , utalva a lepárlóüstök anyagára . Csodálatos, mint David Stewart egész karrierje ...

Sokat ilyenkor már nem lehet mondani . Minden tiszteletem és elismerésem , Mr. Stewart !!! Köszönünk mindent !!

Slainthe Mhath ! Jó egészséget és Isten,Isten !!!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.09.09. 18:12:43

Igazán szép darab. Jut eszembe, még nem is ittam Balvenie-t. :)

barman 2012.09.10. 11:44:38

Ez komoly hiba...

Fezmin 2012.09.10. 14:30:18

Ha ez elég mentségül, akkor van itthon a doublewood-ból egy literes, 43%-os. :)
süti beállítások módosítása