Az ősz nyolc pillanata - Special Releases 2012
2012. szeptember 05. írta: Barman's Choice

Az ősz nyolc pillanata - Special Releases 2012

 

A Diageo a napokban bejelentette az éves Special Releases széria idei megjelenéseit . Ahogy megszokhattuk , a whiskyk közt ritka, keresett és épp ezért őrült árakon kínált palackok mellett lesznek ismerős kiadások is .Viszont ami a lényeg , hogy több olyan kevésbé fókuszban lévő de remek kis lepárló maltja is szinte csak ebben a sorozatban érhető el . Persze főleg azoknak , akik nem az árat tekintik elsődlegesnek . És bár többségünk nem ilyen , azért a Special Releases még mindig egy jó opció egy átlag fogyasztónak is , hogy akár valami igazán különlegessel lepje meg magát , akár befektessen egy palack single maltba .

Nézzük a listát .

A valaha volt legidősebb AUCHROISK vezeti fel a sort . A whisky 30 éves , összesen 2976 palack kerül belőle a piacra . 1982-es töltésű , amerikai és európai refill tölgyfa hordó volt az otthona eddig . Az Auchroisk Distillery egy fiatal szeszfőzde a Speyside középső részén . Eredetileg -és manapság is - blendekhez készitenek itt malt whiskyt ( mint tulajdonképpen minden lepárlóban ) . A fura neve miatt amikor maltként jelent meg a piacon akkor a The Singleton " álnevet " használta és bizonyos szegmensekben máig az Auchroisk viszi tovább ezt a brandet . A lepárló egyébként fontos eleme a Diageo birodalomnak , hiszen több szeszfőzdéből is kerülnek ide érlelésre és keverésre maláta whiskyk  De az Auchroisk volt a minta a Diageo utolsó megaberuházásához , a Roseisle Distillery stillhouse részéhez . Tavaly már jelent meg whisky a lepárlótól ebben a sorozatban , akkor 20 éves formájában . Az ára is sokat elárul , hiszen annyiért veheti meg az érdeklődő ezt a ritka kiadású malt whiskyt , amennyiért két éve még egy Brora -t kaphattunk .

 

Brora...Hmm. Itt van a sorban idén is ez a ritka kis kincs . A készletek fogynak , az árak ennek megfelelően emelkednek. 2012-ben, ebben a sorozatban megjelent sutherlandi maltért 400 fontot kell kipengetni . Mostanában azon szoktam filózni , hogy ha milliomos lennék , akármennyit is kérne a Diageo érte, a Brora Distilleryt venném meg :) És bár valószínüleg soha nem térülne már meg a beruházás , de a szerelem őrülté tesz mindenkit:) A legfrisebb Brora palackozás 1976-os és 1977 -es maltok házasítása , refill amerikai tölgyfa hordóban érlelve . A 35 éves whisky 1566 palacknyi mennyiségben jelenik meg ,  tizenegyedik alkalommal a széria elemeként .

 

A következő kedvenc, a Caol Ila limitált kiadású , évente egyszer készített tőzegmentes variációja . Az egész sorozat legelérhetőbb árú whiskyje igazi sikertörténet . Hetedik alkalommal került bele ebbe a díszes társaságba , de először jön ki 14 éves korral ( 1997-es lepárlás ) . Elsőtöltésű európai ex-bodega sherry hordós érlelés, ez is újdonság . Biztosan belekerül a kosaramba .

 

A Dalwhinnie negyedszer szerepel a sorozatban , idén egy 25 éves verzióval . Hogy neki is jusson valami különlegesség , ezúttal egy rejuvenated amerikai tölgyfa hogshead hordóval próbálkoztak vele . A rejuvenated hordók azok , amelyek többszöri felhasználás után átesnek egy komolyabb tisztitáson , értsd a dongák belső felületéről legyalulják az addig aktív rétegeket , kvázi megfiatalítják  a fát . Többnyire a Diageo-tól kaphatunk ilyen típusú érleléseket , mert bár nem ritka , de talán kevésbé ismert hordóvariáció . A Dalwhinnie 5358 palacknyi megjelenésével messze az idei sor legnagyobb tételű maltja .

 

A Lagavulin két variációja is helyett kapott a 2012-es kiadásokban . A 12 éves verzió refill amerikai tölgyfa hordós házasítás , limitált mennyiségben , gyakorlatilag a Special Release számára kreálva , tizenegyedik alkalommal kiadva . A nagyágyú , a 21 éves Lagavulin már komoly értéket képvisel, nem csak anyagiakban értve . Zseniális whisky, ha valaki belefut valahol, ne sajnálja a pénzt egy pohárkára sem . Második alkalommal a sorozatban , 1991 -es töltésű, first fill európai tölgyfa hordó, természetesen ex-sherry . 2772 palack lesz belőle megvásárolható .

 

A Talisker is állandó tag a klubban ,tizenhatodszor lép a nyilvánosság elé és idén a Diageo sokat vár tőle , egy kiváló palackozást igérnek Skye aranyából . A valaha volt legidősebb Talisker lesz , 1977-es azaz 35 éves korral jön ki . 3090 palack várható belőle , amerikai és európai refill tölgyfa hordós érlelés.

A végére hagytam az ikont . Port Ellen 32 year old . Kell ennél többet mondanom ? Na, azért a részletek : amerikai és európai refill tölgyfa hordó , 1979 -es érlelés , tizenkettedszer a sorozatban , idén 2964 palacknyi mennyiségben . A készletek , akár csak a Brora esetében , rohamosan fogynak . Az idei palack ára 600 font . Azt hiszem , a Port Ellen hivatalos kiadású maltjáról pár százezer rajongótársammal együtt végérvényesen lecsúsztam ...

 

Ez tehát a Special Release 2012 , benne komoly korú és árú maltokkal . És amennyire szomorú , hogy fogynak el a készletek olyan kiváló maltokból mint a Port Ellen vagy a Brora , örüljünk a Caol Ila mostmár kijelenthető sikerének , a Lagavulin viszonylagos elérhetőségének és az évek haladtával talán felbukkan majd ebben a súlyos sorozatban pár , eddig rejtett érték is . Mert egy Clynelish , egy Mortlach , egy Oban , egy Blair Athol szerintem megállná a helyét a különlegesek közt bármikor . Addig meg pénztárcánktól függően vagy nézegessük csendben a SR2012 palackjait , esetleg gyűjtögessünk a jövő évire vagy költsünk el nem piti összeget alkoholra . Utóbbi esetében idén is biztosra mehetünk . Ha minőségre szomjazunk...

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.09.05. 20:44:49

A Caol Ila-ból félretehetnél egyet nekem is! :)
süti beállítások módosítása