Springbank Rundlets & Kilderkins
2012. május 03. írta: Barman's Choice

Springbank Rundlets & Kilderkins

A blog megkésett születésnapja kapcsán kóstoltam egy Springbanket . Az akkor aktuálisan rivaldafényben lévő , legendás hírrel érkező 21 éves , hivatalos palackozást . Nem voltam tőle elájulva , több volt mögötte számomra a legenda mint a valós élmény . Persze nehéz ezt leírni , hiszen nem azt szeretném vele kifejezni , hogy a Springbank 21 yo egy gyenge whisky . Dehogy !! Csupán nem fogott meg annyira , hogy feltétlenül be akarjak szerezni egyet a privát palackjaim közé .

Volt valami más is azonban , a Springbank 21 yo megjelenésével nagyjából egy időben , ami sokkal kevesebb figyelmet kapott mégis úgy tűnik , nagyobb sikereket ér el mint 21 éves társa . Igen , társa, hiszen egy másik hivatalos Springbank palackozásról van szó . A 21 évest övező felfokozott várakozások whiskys berkeken belül is elvonták a figyelmet egy csendben , szinte váratlanul megjelentetett campbeltown-i kis érdekességről . Azóta azonban csak kiváló minősítéseket kap , bárhol bukkan fel szakírók vagy a whiskyt  " csak "  kedvelők poharában .

Pedig ennek a maltnak a neve is már olyan, amire az ember odakapja a fejét . Elsőre megjegyezni szinte kizárt . Pedig nincs benne semmi latin cicoma , pátosszal teli kelta mágia , semmi franciás lotyóskodás vagy túllihegett marketing . A whisky szimplán azokról a hordókról kapta a nevét amelyben érlelődőtt .

Springbank Rundlets & Kilderkins .

Aha . Akkor ezek szerint a rundlet és a kilderkin is egyfajta hordótípus . Eddig többnyire barrellekről , hogsheadekről , pipe-okról hallhatott az érdeklődő , sőt, egyszer a firkin neve is felbukkant . Pedig ilyen típusú hordó , mint amilyen akár a rundlet , akár a kilderkin már ismert a skót single maltok világában . Ha azt mondom Laphroaig Quarter Cask ? Vagy említsük meg a független palackozó Duncan Taylor and Co. Octave nevű sorozatát? Igen , a Springbank R & K (ezután így fogom hívni :) a szokásos hordóméretekkel ellentétben egy kis térfogatú hordó . Konkrétan a kilderkin 81.83 liter , a rundlet pedig nagyjából 65 liter körül van . A kishordós érlelés lényege , hogy a párlat nagyobb felületen érintkezik a fával , így azonos érlelési idő alatt egy 500 literes barrelhez képest intenzívebben vesz fel aromákat . Általában ezek az octave érlelések jól szoktak sikerülni , egészen új dimenziókat kap egy-egy, már érett whisky is . Ha pedig a whisky palackozásáig a teljes érlelési időt egy 60-80 literes hordóban tölti , akkor az sokat ígér . A Springbank R & K egy tíz éves whisky ,ami fejlődése minden percét az említett rundlet és kilderkin típusú hordóban töltötte . 2001 novemberében lett lepárolva és 2012 januárjában palackozva . Az alkoholerőssége 49 . 4 % -os ,természetesen nem hűtve szűrt és színezékmentes . A megjelenési mennyiség 9000 palack . A megjelenés a hagyományos Springbank üveg , de a 21 évesnél már megismert medálszerű dizájn ékeskedik itt is fő helyen . Kicsit idegennek érzem , erőltetett,darabos . De ha ez lesz az új stílus, azt is elfogadom amíg ilyen finomságok kerülnek az üvegekbe !

SPRINGBANK RUNDLETS & KILDERKINS 

Illat : Nugát, csoki , szárított gyümölcsök , pörkölt kávészemek ,piritós , édeskés, kevés fahéj . Alattuk érezhető egy vékony sós, sósvizes alap . Talán ez utóbbi tartja evidenciában a springbanki jellegzetességet , a többi aroma igen gazdag , szinte sherrys .

Íz : Füst, sokkal karakánabbul mint amit az illatban szégyenlősen ( vagy elnyomja ? ) mutatott . Több a borsos, fahéjas fűszeresség . A megrágott dohánylevél kesernyés csípőssége . Domináns csokoládés jegyek .  A whisky közepesen testes és olajos , szép harmóniában a telt ízekkel .Olvadt karamella .Egy pillanatra szinte szirupos .

Lecsengés : hosszas, száraz , diós, borsos.

Összegzés : Iszonyú jó Springbank ! Nem sztárolom mert nem egy sztár . De teljesen új dinamizmust hozott a Springbank aktuális világába úgy, hogy egy percig sem kétséges a campbeltowni, jellegzetesen springbank-es housestyle . Remek állapotában mutatja meg magát a whisky . Érdemes a hivatalos 10 évest mellé kóstolni . Jól megérthető belőle a fa szerepe , hogy mire képes egy jó adottságokkal bíró és jellegzeteségeket hordozó , kicsit oldschool , átlagos whiskyvel .Még ilyeneket Springbank !

Ez a pazar kis malt egészen kreatívvá tett , ezért összeszedtem a közeli organikus finomságokat áruló boltból azokat az ízeket , amiket úgy vélem passzolnak ehhez a fura nevű italhoz . Van olyan ami akár fel is ismerhető magában a whiskyben . Illatában vagy ízében . De az egész nagyjából ezt adja vissza  :

A képeken egy 71 % -os kakaótartalmú ecuadori csokoládé tengeri sóval és lime esszenciával ízesítve , szárított kajszibarack , pörkölt egész mandulás tejcsoki , szárított mangó és aszalt füge . Mögöttük egy toll , egy jegyzetfüzet és egy dram kibaszott jó kis Springbank Rundlets & Kilderkins .

És a bejegyzés végére egy kis Nicola Benedetti ,a nagyon csinos skót hegedűművész , aki nemrég élőben játszott az edinburghi Usher Hall nevű koncertközpontban és aki inspirálta ezt a kóstolót .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása