Barman's Choice XXI.
2012. április 03. írta: Barman's Choice

Barman's Choice XXI.

Most már hagyománnyá vált , hogy elszalasztom a Maltbank Herald születésnapját . Minden évben elcsúszik az évfordulós bejegyzés .Idén közel két hónapot .Pedig a harmadik év whisky tekintetében fordulópont . És vajon az lesz e egy magyar whisky blog életében is? Még én sem tudom . Csak azt , hogy a skót single malt whisky jó . Írni róla, nos, az se rossz . De kóstolni a legjobb . Főleg ha van inspiráció .

A harmadik évfordulóra evidens lett volna egy olyan maltot választani , amelyik hasonló korban jár mint a blog . Lehetett volna egy Abhainn Dearg , Lewis szigetéről, egy új lepárló első megjelenése , esetleg egy Kilchoman amelyik még mindig főleg öt év alatti maltokkal tud variálni . De aktuális lehetett volna a Glenglassaugh Revival 3 year old is, amelyik az első OB palackozás a Glenglassaugh lepárlótól, mióta 2008-ban újra indították a jelenlegi tulajdonosai. Mégis inkább egy olyan whiskyt választottam , amelyikre tavaly óta vártam . Egy campbeltowni huszonegy évest .

A Springbank 21 year old legutóbbi , pár évvel ezelőtti kiadása mára szinte legenda lett . Nem véletlen várta a whiskyvilág a 2012-es palackozás megjelenését . A hivatalos bemutató előtt kiszivárgott infók alapján egy igazi luxus whiskyre számíthattunk . És reménykedtünk benne , hogy ez a whisky minőségére is értendő lesz , nem csak a dizájnra . Mert a kiszivárgott info egy kép volt . Rajta a 21 éves, új Springbank . Ahogy eddig még nem . Picit megdöbbent az érdeklődő , mert a lepárló puritán palackozásaival szemben , az idei nagyágyújukat egy arany és fekete színekben pompázó külsővel mutatták be . A második sokk akkor jött , amikor bemondták a palackozás árát . 170 font a Society tagságának , 180 font a kereskedésekben . Ismét egy olyan malt , amelyik inkább szól a gyűjtőknek , a pénzt másodlagos kérdésként kezelő sznoboknak . Szerencsém volt , mert nem kellett egy egész üveg árát kifizetnem , hogy megkóstoljam. Így sem volt olcsó és a teszt után azt mondom , ennyi pénzért sokkal jobb whiskyket kapni . Még a kistestvér, a hasonló időszakban megjelent Springbank Rundlets & Kilderkins palackozás, a maga alig 10 évével is élvezetesebb . És sajnálom ezt leírni , mert a Springbank 21 yo valóban egy legendás whisky. Volt ( és ha még kapható, akkor még az is ). Az idei kiadás tükrében meg pláne...

Springbank 21 year old  2012 edition  46 %

Mejelenés : világos borostyán

Illat : Előtérben a sherrys aromák , kevés narancshéj , sós víz , tengerparti illatok .Idővel üdébb .

Íz : Puha gyümölcsös édesség ,aztán erőteljes sós attak ,füst jelenléte. Hamu, gyenge fahéj, de főleg sós víz.Bármilyen utalás csak erőltetett lenne. Nehéz végig követni benne egy ízt,kicsit összecsapott,mondanám, de nem akarok tiszteletlen lenni ezzel a lepárlóval. Nem rossz whisky, nevezhetném egy egyszerű campbeltowni maltnak, de  ennél azért egy Springbank 21-nek illene többet mutatnia.

Lecsengés : hosszú , édes és vibráló, szénsavas

Összegezve, egy kicsit csalódás. Bár ha elvonatkoztatok az elvárásoktól, a csicsás és az árat horror magasságokba emelő csomagolástól, akkor egy tisztességes kis iparos whisky a Springbanktól. Sajnálom , de most felejtős vagy Springbank .Nem haragszom , de majd máskor...

Térjünk rá most egy érdekessebb párosításra . Az idei év eddig a norvég csoportokról szól a bárban és a hotelben . Egy fapados légitársaság kedvező jegyárainak és a norvég fizetéseknek köszönhetően a szokásosnál is aktivabbak és többen vannak a Skandináva legszebb országából érkezők . Járt nálunk már közel 300 fős vállalat utókarácsonyra,a legnagyobb norvég weboldal teljes szerkesztősége éveleji stratégiai konferencián , számítógépes cég 40 fős továbbképzésen . Plusz a kisebb baráti , családi csoportok akik városlátogatásra és vásárlásra érkeztek . Voltak fiatalok akik egy-egy angol meccsre jöttek, de bázisul Edinburghot használták . Természetesen ha bejöttek a norvégok a bárba nem úszták meg whisky nélkül . És persze , hogy a Highland Park vitte a prímet az ajánlásokban :) Hát hiszen ezt a skandináv kapcsolatot erőlteti a lepárló , nem? Én meg éltem a helyzettel . A norvégjaink amúgy sem voltak túl képben whiskyt illetően . De ezen már azóta segítettünk.

A Highland Park Distillery Orkney szigetének nagyobbik lepárlója . Kirkwall városkában található és az egyik legnevesebb single malt brand a világon . Köszönhetően annak , hogy a Highland Park szinte kizárólag top minőségű spanyol sherry hordókat használ az érleléseihez . A lepárló tulajdonosa az Edrington Group, a skót whiskyipar egyik jelentős vállalata, olyan brandekkel mint a Macallan , a Famous Grouse blend vagy a Cutty Sark. Miután tavaly az Edrington eladta a felújításra szánt ,de valójában stratégiai átszervezés áldozatává lett Tamdhu Distillery-t a Ian Macleod cégnek (Glengoyne ,tudjátok ), a Glenturret Distillery pedig elsősorban a Famous Grouse látogatóközpontjaként funkcionál,az Edrington a blendjei mellett teljes erővel arra koncentrál , hogy a maltjai a prémium kategória csúcsaira jussanak . A Macallan már régóta ezen az úton jár és a Highland Park egyre inkább zárkózik fel . Köszönhetően a hatalmas marketinggépezetnek , ami a kirkwalli lepárlóból egyfajta viking áldozati italokat csomagoló színházat csinált . Mert az oké , hogy a szigetnek a viking kapcsolatai beépültek a kultúrába, ezen keresztül nyilván a sziget életvíz gyártásába is , meg oké , hogy business ,de az utóbbi időben elég sok kritikát kapott a HP a sokszor túlárazott limitált kiadásaiért,és a néha már erőltetettnek tűnő skandináv igyekezetért. A Highland Park alapkínálatában 12 éves ( kiváló ár.érték arány, kötelezővé tenném minden whisky újonc számára mint belépő maltot) , 15 éves ( szépen kiegyensúlyozott , könnyen iható orcadian ), 18 éves ( évek óta ezzel a malttal köszöntöm az újévet , kiváló és nemes ital ) ,25 éves , 30 éves és 40 éves malt található . Felbukkan a kínálatban  21 éves ( a legutóbbi adag teljesen elfogyott , a napokban vezeti vissza a piacra a lepárló ezt az évjáratot ) , 50 éves ( luxus dizájn) és sok vintage kiadás a travel retail szegmensbe koncentrálva. Utóbbi piacon az Orcadian Vintage nevű széria reprezentálja a Highland Park Distilleryt.

/ A limitált kiadásaik mindig is minőségi megjelenésű és jó whiskyk voltak . De vegyünk észre  egy érdekes dolgot ! Az alapkínálatban a 12 és a 15 éves maltok alkoholerőssége 40 % . A 18 évesé 43 %-os, míg a többi mind 50 % alatt marad . A teljes travel retailben szintén haonló a helyzet . Az Orcadian Vintage sorozatban detto . Egyedül a Hjarta nevű, pár évvel ezelőtti kiadás járt jócskán 50 %-os alkoholerősség fölött . A két legutolsó sorozatuk , a híres Magnus széria és a legújabb, a Valhalla Collection már szépen átlépi az 50 %-ot . De mi lehet az oka, hogy a Highland Park ilyen ritkán nyúl a hordóerősségű maltokhoz ? A válasz viszonylag prózai . A lepárlónak ,nem egyedüliként a szakmában , akadnak problémái a készleteivel . Ezt azzal próbálták áthidalni , hogy lejjebb vitték az alkoholerősséget , ergo több whiskyt tudtak eladni . De fogalmazhatnánk úgy is, hogy így biztosították az alapkínálat elérhetőségét. A Highland Park éves szinten komoly milliókat költ minőségi hordó vásárlásra. /

Az utóbbi években a kirkwalliak aktívan elkezdték visszavásárolni korábban blendekhez vagy épp független palackozókhoz eladott maltjaikat . Ennek is köszönhető , hogy mostanában egyre több olyan malt jön ki tőlük, amelyek nagyobb lehetőséget adnak megismerni, mire is képes a lepárló . Az elmúlt pár évben kiadott ,limitált mennyiségű és pazarul megtervezett külsejű orcadian maltok mindig nagy figyelmet generáltak . Vannak akik kritizálták eszement áraikat , van aki gyűjtőként elélvezett a Magnus palackokat látva és vannak akik csak szimplán kiváncsiak voltak , na de milyen a whisky a palackban??:) Nézzünk két olyan palackozást, amelyik már nevében és megjelenésében is erősen " rájátszik " a Highland Park viking kapcsolataira és nem csak a megszokott hordótípusokból került palackba.

Highland Park  Leif Eriksson  40 %

( Leif Eriksson és a whisky története  ITT OLVASHATÓ.)

Ennek a maltnak az az érdekessége , hogy a drága és minőségi , spanyol tölgyből készült ex-sherry hordókkal dolgozó lepárló ezúttal, a Leif Eriksson palackozással, egy ex-bourbon és amerikai tölgy ex-sherry hordókból válogatott , alacsony alkoholerősségű whiskyt dobott piacra. Vagyis a hordó alapanyaga nem a megszokott, mediterrán térségből származó quercus robur , hanem a whisky gyártásban amerikai tölgyként ismert quercus alba. A két tölgy közti különbségre egyszer majd egy önálló posztban kitérek . Ezt a maltot tehát nem csak azért választottam , mert érdekes a neve , hanem kíváncsi voltam valami  hivatalos kiadású , de nem a megszokott érlelésű variánsra . A célnak a Leif Eriksson megfelelt .

Illat : Lágy citrusok , vaniliás köd . Semmi meglepő , kissé gyengécske aromák . Van az illatában egy kellemes kis sárgadinnye , de nagyjából ennyi . Egy lehetnyi mogyoróhéj még igéretesnek indult , de hamar elnyelte az orrom . Az alkoholerőssége miatt nem érdemes vizet használni hozzá , tehát a verdikt az illatot tekintve kissé lehangoló.

Íz: Diszkrét füstben lebeg egy kis diós,mogyorós aroma,vajas,könnyed ízek . Enyhén érezhetők az aldehides és olajos jegyek klasszikusai.Könnyen iható , lágy whisky.Kissé szolid és unalmas. Nincs sok esélye az alapkínálat 12 évesével szemben sem.

Lecsengés : Közepes intenzitású. Gyömbér és egyéb fűszeresség , kevés tölgy.

Hogy ez a whisky azért született e, hogy a Highland Park kicsit tisztítson és kasszírozzon a kevésbé érdekes készletéből ,esetleg tesztelték ezt a hordó variációt vagy csak egyszerűen a marketinggépezet kényszerítette ki,hogy kielégítse az állandó újdonságra vágyó piaci igényeket  , azt nem tudom . Az viszont biztos , hogy Leif Eriksson ha csak ennyire lett volna érdekes személyiség és csak ennyi erővel rendelkezett volna, mint a nevét viselő single malt , akkor soha nem lett volna képes felfedezni Amerikát :) A Highland Park Leif Eriksson a külseje miatt lehet egy érdekes kis ajándék a reptéri duty free shopból egy whisky-újonc ismerősnek , de ennél több nem .

Highland Park  16 Year Old " Thor " - Valhalla Collection   52.1%

A legújabb sorozat , a Valhalla Collection első palackozása . A kora 16 év , hordóerősségű Highland Park , márciusi megjelenés . Ez a whisky tehát az aktualitások jegyében került ebbe a posztba . A szokásos viking és skandináv stílus , modern marketing , furcsa csomagolás , mondhatni a kornak megfelelő hivatalos Highland Park megjelenés . Az érlelése is érdekes, 90%-ban refill amerikai tölgy sherry hordó és 10%-ban first fill európai tölgyhordó .Amíg a Leif Erikssonnál nem igyekeztek a " személyre " szabni a whiskyt , a Thor kapcsán már több karakter adta magát , hogy milyen típusú maltot palackozzanak le a neve alatt. Nos, a kalapácsos isten , a hatalmas , erős, bár nem a legokosabb figura természetesen csak hordóerősségű lehet ! És kell valami ,ami megmutatja a nyers erőt , a haragvó , villámokat szóró Thort és kell valami olyan jellemző is , amivel Thort mint egy szerethető alakot sikerül belecsempészni a whisky és kultúra kapcsolatába. Ezekkel az indíttatásokkal választották ki a lepárló szakemberei a maltot , lássuk , hogy sikerült !

Illat: Friss gyümölcsösség nyit, sárgabarack dominanciával.Majd szinte azonnal átveszi az uralmat egy sós, füstös ködösség.Erős alkohol, puha édesség ( vanilia, méz, maláta).

Íz : Ahogy az illatában a gyümölcs, ízében egy sós-kormos-földes berobbanás. Uhh, ebben van erő ! Érdekes toppingként ücsörög a hamu ,tőzeg és az alkohol ereje adta hármasfogat egy édes trónon . Közben a sós, a karamellás jegyek végig ott vannak , mint egy kötőanyag a sok és határozott íz között. Aztán érkezik egy kemény borsos hullám, ami a lecsengésbe rántja mindannyiukat.

Lecsengés : Hosszú , szép tölgyes fűszeresség , karakán füst , korom továbbra is. Só.

Nagyszerű whisky ! Ennek ellenére elég nagy a kontraszt illat és íz közt . Nem nevezném kiegyensúlyozottnak és talán picit más, mint amit a Highland Parktól megszoktunk . Nekem tetszett a goromba ,sós-földes-füstös dominancia . Aktuális hangulatomnak pedig megfelelt az édes aromák mennyisége is . A magam részéről a csomagolást ignorálom , de a tartalmat , a whiskyt kedvelem . Thorkéletes:)

Nincs mindig időm megírni minden maltot amit kóstolok . Pedig a Kilchoman Machir Bay, a Longrow 18 yo, a Longrow Burgundy finish , az Octomore 4.2 , az új Dalmore Cigar Malt és még tucatnyi új kiadás mind itt figyel . Hogy egy nagy  Highland Park teszthez berendelt hat-nyolc IB palackot ne is említsem .De akármikor is iszok , és tudom, hogy meg fogom írni , nem mulasztom el megköszönni magamban Nektek, a blog olvasóinak, hogy figyelmetekkel, kérdéseitekkel, leveleitekkel életben tartjátok a blogot . Egy lusta bartender ellenére is:)

Slainthe Mhath Nektek :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.04.03. 16:36:10

Nos, kedves lusta barman, tessék csipkedni magad, és ontani az ilyen írásokat, mert nagyon jók! :) Részletes hordós post...na az ami még nagyon kell nekem! :)

barman 2012.04.03. 16:53:54

Mint mindig, megtisztel a véleményed :) És akkor most már nem lépek be a facebookra, itt válaszolok az Origins kérdésre. Igen, akár mondhatjuk vidékinek is. Vagy talán inkább egy egyszerű , őszinte speysider, amiben nincs se modernség , se marketing, se csicsa. Manapság ezeket már jobban nevezhetjük élvezeti értéknek, mint korábban. Tekintve a sok innovatív érlelést és cicomás külsőt , ez egy tiszta malt whisky. És ha minden igaz, Golden Promise az árpa típusa.
süti beállítások módosítása