WWA 2012
2012. április 02. írta: Barman's Choice

WWA 2012

 

Az egyetlen versengés ami whiskyk közt zajlik és ezen blog figyelemmel követi , a World Whiskies Awards . Ez a whisky szaklap, a Whisky Magazine éves eseménye , ahol típusokra ,évjáratokra, a skót whiskyk esetében pedig régiókra is leosztva választják ki a legjobbnak tartottakat .

A 2012-es évben a skót single malt whisky kategóriában ezek az eredmények születtek :

LOWLAND

No age statement : Auchentoshan Valinch 2011

12 years and under : Auchentoshan 11 years old 1999 Bordeaux Cask

Utóbbi malt lett a legjobb lowland-i whisky titulus birtokosa is. A Lowland régió kategóriájában sok versenyző nem szerepel soha, lévén ez a legalulreprezentáltabb része a skót whisky régióknak . Pár lepárló helyezkedik el ebben a térségben , a két nagy a Glenkinchie ( Diageo ) és az Auchentoshan (Morison-Bowmore ) . A Glenkinchie hivatalos palackozásai nem kápráztatják el a rajongókat , ellenben az Auchentoshan egyre innovatívabb . A bordeaux érlelésük remek , nem véletlenül nyert . Pár hete jelentették be öt új  Auchentoshan érlelést , és elnézve a mélyföldi kínálatot, nem nagy rizikó megjósolni , hogy az Auchentoshan kibérli magának a nyertes poziciókat a következő évekre . A többi lepárló a térségből, a családi vállalkozás Daftmill nem versenyképes, míg az Ailsa Bay Distillery még nem adott ki maltot.

 

HIGHLAND

No age statement : Glenmorangie Signet

12 years and under : Glen Garioch 12 yo

13 to 20 years : Old Pulteney 17 yo

21 years and over : Speyside 25 year old

A legnagyobb területű régiót hagyományosan szétválasztják . A klaszikus highlanderekre és a szigetlakókra osztott versengők közül a korjelölés nélküli kategóri győztese a Glenmorangie Signet . Igazi prémium whisky, kiváló alkotás . A Pulteney lepárló a jelek szerint idén továbbra is lendületben van , hiszen a 21 évese után, amit Jim Murray felhájpolt a csúcsra, most a 17 éves maltjuk hozott el egy jelentős díjat . Az Old Pulteney sikeresen halad a világhírnév felé . A Speyside 25 yo győzelme kissé meglep , de mivel nem ismerem a maltot, véleményt nem tudok mondani róla.

 

ISLANDS ( NON ISLAY )

No age statement : Talisker 57 North

12 years and under : Highland Park 12 yo

13 to 20 years : Scapa 16 yo

21 years and over : Highland Park 1971 Vintage

A Highland régió kisebbik kategóriájába tartozik minden olyan malt , amelyik Islay kivételével a skót szigeteken kerül előállításra . A nyertesek hozzák a szigetekre jellemző dominanciát . A nagyágyúk nem engednek helyet a kicsiknek . A Talisker és a Highland Park kimagasló whiskyk, titulusaik nem meglepetések . Az inkább , hogy a megújult Tobermory ( megemelt alkoholerősséggel ) nem jutott címhez . Meglepő az Arran hiánya is . Nincs Jura se a listán, míg az új lepárlója ennek a szubkategóriának, az Abhainn Dearg ,esélytelen volt a maga alig 3 évével .

 

CAMPBELTOWN

12years and under : Hazelburn 12 yo

13 to 20 years : Springbank 18 yo

Ez sem egy nagy régió , legalábbis a lepárlók számát tekintve . A Springbank, a Glen Scotia és a Glengyle verseng itt, ebből a Springbank három , különböző típusú whiskyt készít, a Glengyle pedig szintén az ő érdekeltségük, bár önállóan működő lepárló . A Glen Scotia pedig csak úgy van . Szűkebbek a kategóriák is mint látható , a Springbank dominancia pedig evidens . Bár a Springbank idén kiadott már 21 éves variációt, 18 éves Longrowt és nas palackozást is ( Springbank Rundlets & Kilderkins ) mégis egy korábbi klasszikus nyerte el a zsűri tetszését. Persze, elképzelhető, hogy ezek az újabb palackozások még nem vettek részt a versenyen .

 

SPEYSIDE

No age statement : The Balvenie Tun 1401 batch 2

12 years and under : Singleton of Dufftown 12 yo

13 to 20 years : Aberlour 16 yo Double Cask

21 years and over : Glenfiddich 40 yo

A Speyside kategóriában két nagyágyú közt két populárisabb whisky. A Balvenie speciális eljárással készült , hat különböző évjáratú maltból készült házasítása kimagaló produktum , különösen a második adagban kiadott variáció . A Glenfiddich 40 yo pedig már az abszolút prémium kategóriát jelenti a versengésben . A Singleton európai piacra palackozott maltja a Dufftown Distillerytől a Diageo egyik  legelérhetőbb speysidere , könnyed világával sok rajongót szerez a single maltoknak. Az Aberlour 16 yo pedig egy remek érlelés, nem meglepő a győzelme .

ISLAY

No age statement : Bowmore Maltmen's Selection

12 years and under : Lagavulin 1989 12 yo

13 to 20 years : Lagavulin 16 yo

Talán ezt a kategóriát várják a legjobban az érdeklődők . Islay tőzegóriásai általában elviszik a pálmát itt , látható , hogy a Lagavulin két klasszikusa tarolt , míg a nas szekcióban egy kevésbé elérhető malt győzedelmeskedett a Bowmore-tól . Jövőre bizonyára érdekesebb lesz ez a kategória is, hiszen a Bowmore új whiskykkel jelentkezik . Meglepő , hogy az Ardbeg innovációi lemaradtak idén a versengésben . És a Caol Ila, Laphroaig, Bunnahabhain? Idén ők sem rúgtak labdába, ahogy a kiskorú Kilchoman sem tűnik elég érettnek ebben a versenyben . Furcsa, hogy ebben a jelentős régióban ilyen szűk lett a válogatás eredménye . Persze, ettől még a nyertes whiskyk kiválóak.

 

A World Whiskies Awards 2012 versengésben a világ legjobb malt whiskyje címet a japán Yamazaki 25 yo nyerte .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása