Whisky Shops of Edinburgh - Scotch Whisky Experience
2012. március 24. írta: Barman's Choice

Whisky Shops of Edinburgh - Scotch Whisky Experience

Az Edinburgh whisky szaküzleteit bemutató sorozat negyedik részében egy olyan whisky shop mutatkozik be , amelyik eleme egy olyan whisky-komplexumnak , amilyen nincs még egy a világon . Ez az egyedülálló épület a  Scotch Whisky Experience .

Közvetlen a vár , az Edinburgh Castle bejárata mellett található ez a hatalmas épület . A több emeletes létesítményben étterem , bár, whisky szaküzlet működik , egyfajta whisky múzeumként funkcionál egy terme, ahol a világ legnagyobb whisky gyűjteményét ( Claive Vidiz Collection ) mutatják be és irányított whisky túrákat vezetnek a speciálisan kialakított házban . A bejáratnál a budapesti Vidám Park barlangvasútjára emlékeztető módon, egy félbe vágott hatalmas hordó formájú kis vagonban utazunk végig egy 3D-s szórakoztató kisfilm alatt a whisky készítés folyamatain . Az emeleteken bár ,oktatótermek , galéria és egyéb ismeretterjesztő szobácskák . Mi most ebben a posztban csak a whisky shopra fogunk fókuszálni , hiszen az egész Scotch Whisky Experience annyi lehetőséget kínál egy-egy részén keresztül bemutatni a skót whisky világát, hogy bizonyosan lesz még róla bejegyzés, egyéb rovatokban is.

Ráadásul van egy másik apropója is a szaküzletről írni . Tegnap nyitott meg egy nagyobb felújítás után az új whisky shop ! Közvetlenül a nyitásra érkeztem de az fél órát csúszott , hiszen a helységben még javában dolgoztak a szakemberek , festők, dekoratőrők , asztalosok . Az ajtónyitás után is folytak még munkálatok a shop egy új részében , a galérián . De ne szaladjunk ennyire előre ! Pár szóban szükséges elmondani , mi is ez a ház és miért lényeges a skót whisky szempontjából.

1987 nyarán nyitott meg , tehát idén lesz 25 éves ez a ritka vállalkozás. Tizenkilenc skót whiskyben érdekelt cég közös alapítású  üzletéről van szó , egyetlen épületben . Az eredeti név a Scotch Whisky Heritage Centre volt , ami talán jobban szimbólizálta azt , milyen törekvések mentén alapítatott . A technikai fejlesztések és a szolgáltatások színvonalának emelkedése miatt, a  tulajdonosok azonban jobbnak látták ha Scotch Whisky Experience néven folytatódik tovább a Ház története .A tulajdonosok közt ott találjuk a Diageot , a LVMH-t, Bacardit , szinte az összes nagy és közepes méretű céget a szakmából . De nem mindegyik ikonikus lepárló mögött álló cég tagja a vállalkozásnak , ezért sok whisky márka nincs is jelen a Scotch Whisky Experience-ben.A 2000-es években lezajlott fejlesztések után a ház jelenleg egyike Skócia legfőbb turisztikai látványosságainak . Látogatottsága folyamatosan emlkedik .

A legújabb fejlesztés a SWE whisky szaküzletét érintette . A felújítás részeként a shop kapott egy galériát , finomítottak a dizájnon , hangsúlyosabban kategórizálták a whiskyket régiók szerint és fő helyre bekerült egy modern installáció ,aminek számomra még nem derült ki a funkciója . A hivatalos ajtónyitás után elsőként belépve, az egész egy kicsit világosabbnak , tágasabbnak tűnt mint amire emlékeztem . A galérián még dolgoztak a szakik , sőt a bolt részében is , a levegőben enyhe festék és frissen gyalult fa illata keveredett . Ez azonban nem zavarta a turistákat , akik percekkel később ellepték a helységet . Alig maradt pár percem körbenézni :)

Belépés után jobbra a sarokban, az új, faborításos polcokon szürke betűk hirdetik , melyik whisky régió maltjai pihennek abban a szekcióban . A sarokban az egész üzlet legkisebb kínálatával a Lowland kapott helyet . Felül a glasgowi közelségű Auchentoshan , alatta Edinburgh maltja, a Glenkinchie . Miután kattintottam erről a polcról egy képet és visszanéztem, feltűnt , hogy mind a két brand csomagolásán a szürke szín mennyire zavaróan domináns . Látens üzenet az iparágtól ?:) Mindenesetre egy helyen egyszerre látni ezt a két márkát, ilyen mennyiségben , ebben a szürke felszerelésben, kissé kiábrándító .

Követve a polcokat , a következő szekció Islay . Valószínűleg az a koncepció , hogy a régiók nagysága szerint vezetik körbe a látogatót . A sarokban a legkevesebb lepárlóval rendelkező Lowland, aztán a nyolc lepárlós Islay, aztán a lepárlói számát tekintve ugyan legjelentősebb , de méretét tekintve kvázi kis régió a Speyside, majd jön a Highland a szigetekkel (Islands ) . És vége. Igen, feltűnt ? Campbeltown mint önálló szekció hiányzik . Az ok pedig annyi , hogy a Springbank anyacége nincs bent ebben a businessben . Ahogy hiányzik az Islay polcokról és az egész SWE-ből a Bruichladdich is, vagy a kicsik , mint a Kilchoman , Bladnoch . A független palackozók közül is csak egy Signatory palackot láttam , az Edradour miatt (a Signatory a tulajdonosa az Edradour Distillerynek ) . Bizony, aki nincs a businessben , annak nincs helye az SWE-ben...Személy szerint nem hiszem , hogy nagyon bánkódna akár a Springbank, akár a Bruichladdich például, hogy kimaradt ebből a vállalkozásból . Így akaratukon kívül tovább erősíthetik a különc karaktereiket . A Laddie a lázadó , a Springbank meg a csendes oldschool stílusát . De nézzük, mi van a polcokon tovább ! Az Islay szekció új betűi felett egy Ardbeg sor üldögél . Alatta egy sor Lagavulin , a polc alsó részén pedig a Laphroaig kínálata . Mellettük az északi Islay maltok, szép sorban a Bunnahabhain és a Caol Ila, mely utóbbi két sort is elfoglal . Egyik sorban a tőzegmentes (Caol Ila Unpeated ) palackok, a másikban az alapkínálat üvegjei .

Az SWE boltjában nem kell hétmérföldes csizma , hogy Islay szigetéről azonnal a Speyside lepárlói közt teremjünk . Elég pár centi a polcokon és két világhíres brand vezeti be Skócia legcsinosabb whisky régióját . A felső sorokban a Glenfarclas színes , tömzsi kis tubusai , alattuk a Macallan aranyrudakra hajazó dobozai. Impozáns nyitány ! A Glenfarclas alapkínálatának fele fent van a polcokon . Ugyan annyi hosszúságban a Macallan 12 éves, vezető maltja . Ez a két márka foglalja el a Speyside polcsor egyik végét. A sort egy hatalmas ablak töri meg, a természetes fény komfortossá teszi a sétálgatást a palackok közt .Az ablak alatti vidám kis speysiderek ücsörögnek . Köztük az egyik kedvenc whiskys dobozommal . A skót felföldi gyalogezredek egyenruhásait bemutató, Glen Moray 16 Year Old palackját rejtő hengerrel . A soron még Knockando-k barnállnak , kontrasztként egyéb Glen Moray vajszínű kapszulákhoz . A Speyside felirat felett , a polc legtetején a Balvenie trónol . Katonás rendben sorakozik alatta Grant őrnagy úr büszke fehér sora . Aztán egy dekoratív Glenrothes karton sor , mint kávé színű krém  . Alul viráglanak a Speyside kis maltjai , mint a Tormore, Tomintoul.

Már felbukkan egy Flora & Fauna palack is, egy Glen Spey . Ez a legendásan csinos sorozat több képviselővel is felbukkan, elszórva a polcokon . És milyen szép kis válogatás Mannochmore-ral , Strathmill-el. De van a Flora & Fauna szériából itt Mortlach , Blair Athol dobozzal ,Dailuaine .

Zöld - fehér szívdobbanás, a Cragganmore 12 évese és a portói utóérlelésű Distiller's Edition . Ebben az évente megjelenő sorozatban szereplő lepárlók mindegyike bemutatja itt a DE kiadását. Az egyik leghosszabban a Glenlivet és a  a Glenfiddich maltjai szerepelnek . A két megabrand békésen megosztozik egy fél terem hosszányi polc soron ! A Glenlivetnél a 12 éves és a Nadurra ezüstjei fogják közre a 15 Year Old bordó bársonyát , a sort pedig a mély kék színben feszítő 18 éves zárja. A Glenfiddich hengerei így együtt nagyon vidáman mutatnak , a kedvenc látványom volt a boltban :) Zöld, narancs, piros, arany, fekete, barna , van itt minden mint a jamaikai lobogón. Az alsó részen pedig visszatér a Macallan , egymagában ugyan annyi helyet stoppolva mint a két MegaGlen . És ráadásul a Fine Oak sorozat szereplőivel ! Sokan a Macallan Fine Oak kiadásokat egyfajta butított Macallannek tartották , lévén a lepárló az egyik legideálisabb sherried maltot készítő hely. Pedig amíg az arany színű széria ex-sherry hordókban érlelődött , addig a Fine Oak sor bourbon és sherry hordók variációja . És legalább olyan szépen mutatja meg magában a Macallan karaktereket ,mint spanyolul altatott társai .

A jobb oldali, hosszanti polc sort záró fal mentén lépcső vezet a galériára . Ide még nem lehetett felmenni , még utómunkálatok zajlottak . Ránézésre ez egy lounge lehet majd , esetleg privát kóstoló asztalok . A lépcső mellett , a nyugati falban kis fülkéket alakítottak ki , amikben valósznűleg ritkaságok lesznek . Ezeket a palackokat sem láttam közelebbről , a lezárt lépcső miatt . A nyugati fal és a jobb oldali polc sor sarkában , mint kis kikötőben , ringatóznak az igazi tengerjárók . Old Pulteney , Scapa , Talisker , az elegánssá letisztult Tobermory csomagolás , plusz pár kedvenc, fadobozos Tobermory 15 year old. Becsúszott ide a Royal Lochnagar .  betűrend szerint rendben van :) A sarokpolc alsó részét a kifinomult Tomatin teszi elismerésre méltóvá .

A jobb oldali fal felső harmadában nagyágyúk . Alul Oban és Jura , középen egy kevés Jura és egy szigorú Highland Park alakzat . Felül Glenmorangie finishelések . A tetőn Glengoyne tölti száműzetését . Itt van a pénztár is, a könyvespolcok és az ajándéktárgyak állványai is .

A boltot középen egy nagy hasábként foglalja el egy interaktív fal . Rajta fehér palackok , a falon magán pedig fut a barlangvasútazás során a házigazda szerepét betöltő figura , egy MacIntyre nevű, múlt században élt distillery manager kisfilmje . A videón látszik is, ahogy belép pont a képbe . Hogy ennek lesz e valami egyéb funkciója is vagy csak dizájn elem , az sem derült még ki . A hasáb belső felén a miniatűrök , felettük egy egész falat betöltve régi whisky címkék kollekciója, egy stilizált keretbe foglalva . Ez is tetszetős rész ! Még nem működött az érintőképernyős tájékoztató , de az már biztos , hogy van rajta magyar menű is ! Alapvetően az SWE az egyik legjobban kommunikáló turista célpont , hiszen vagy tucatnyi nyelven beszélnek a munkatársai , a fiatal túravezetők , bolti alkalmazottak , az étterem és a bár személyzete nemzetközi . Rotációban a munkatársak mindent csinálnak . Egyik nap túrát vezetnek az épületben , elmagyarázzák a whisky készítést , kóstoltatnak . Másnap mondjuk a shopban eladók , vagy a bárban szolgálnak ki , belépőjegyeket és programokat értékesítenek ,stb . Az itt dolgozók mindegyike elvégzi a Ház whisky tréningjét , így egy felkészült , hozzáértő személyzet veszi körül az ezernyi turistát . Sok whisky fanatikus, szakíró , blogger , újságíró nőtt ki már a SWE gárdájából .

A bejárat felőli bal oldal polcain már a klasszikus felföldiek . A Dalmore szarvasai , a Fettercairn unikornisai , a Clynelish vadmacskái , pár Glen meg Ben , elefántcsont hatású Aberfeldy urnák . Aztán anCnoc sápadozik , nem messze tőle színes kis Balblair kockák . A középső polc nem hazudtolja meg magát . Igazi highlanderekkel állunk szemben . Mint száz évekkel ezelőtt , ahogy a klánok egymás mellett, szedett vedett de színpompás öltözetükben álltak a csatarendben , olyan forgatagát kapjuk itt a felföldi maltok dobozainak . Tömzsi kék Caledonia az Edradourtól , pár vértes a Signatorytól , masszív Blair Athol Flora & Fauna hasábok , Dalwhinnie gyalogosok , egy pár nyúlánk Glencadam , fakó Deveronok . A GlenDronach igényessége az alsó sor sarkára volt elég csak .

A Scotch Whisky Experience Whisky Shop egy whisky pláza . A jelenlévő brandek felvonultatják az összes sztereotpiáikat . Értsd, az alapkínálatuk legmarkánsabb képviselőit , a legismertebb , legjobban eladható whiskyjeiket kínálják . Tökéletesen érthető , hiszen a turisták jelentős része nem naprakész kiadásokat , speciális palackozásokat , single cask ritkaságokat keres ebben a boltban . Itt megkapod azt, amit bárhol . Csak sokkal profibban , autentikusabban csinálják a dolgaikat . Ha valaki Edinburghban jár , mindenképp jöjjön el a Whisky Experience-be és vásároljon a boltban . Mert ez erről szól .Mindenféle pejoratív vagy cinikus felhang nélkül . Egy whisky kedvelőnek azért legyen már egy-egy palackja néha innen is, ha már erre jár ! És ha valaki ismeri is a legtöbb maltot a polcról , akkor más szemszögből is találhat vásárolni valókat . Egy Flora & Fauna palackkal példul soha nem késő elkezdeni egy kis gyűjtemény alapozását . De igen elegáns lehet a Tobermory 15 évesének faragott doboza is, szép ajándék és jó a whisky is ! A Glen Moray Highland Regiments palackozásai szintén klaszikus emlék lehet innen . Vagy ideális hely ahhoz , ha nem egy fapadlós , kis whisky üzletben akarnád megvenni a Smokehead koponyás megjelenését , mert az olyan nem oda való mégse :)

Summa summarum , ide el kell jönni . Beülni egy hordóba, befizetni egy túrára, inni egyet a bárban , enni egyet az étteremben , fotózkodni , ámulni , bámulni , babiloni zűrzavarban . És venni egy palackot emlékül .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shadkaril 2013.10.20. 08:21:58

voltam, szép volt. golden tour.

barman 2013.10.23. 23:40:46

Mit adtak a golden tourban kóstolóként? Ezer éve nem voltam fent náluk , pedig pár percre vagyok tőlük.
süti beállítások módosítása