Az Ördög puncsostálja és az Álmok hordója
2012. február 06. írta: Barman's Choice

Az Ördög puncsostálja és az Álmok hordója

 

Ez a bejegyzés valójában a Hírek cím alatt szereplő , a skót single malt whisky legfrisebb pletykáiról , bejelentéseiről szóló rövid poszt . De ezúttal a nem túl fantáziadús News elnevezés helyett kölcsönvettem két új malt nevét, így téve talán vonzóbbá a posztot . Mert a whisky marketing dübörög .

Igen , ezúttal szinte minden hír a marketingre van kihegyezve . A lepárlók egymást túllicitálva keresztelik el legújabb termékeiket furcsábbnál furcsább nevekkel . Nézzük először a talán legvadabbnak ígérkezőt , mi is rejlik valójában a név mögött.

Devil's Punchbowl azaz az Ördög Puncsostálja . Végülis ez nem egy rossz elnevezés , talán csak valahogy a single malt whiskyhez nehezen kapcsolja először az ember . De ha azt mondom , Sleeping Warrior ? Emlékszünk Isle of Arran szigetének jellegzetes , látképet meghatározó ormaira ? És az ezt a nevet viselő whiskyre a sziget lepárlójától ? iGen , ezúttal is az Arran Distillery szállítja a bizarr nevű maltot . A Devil' s Punchbowl Arran szigetének egy érdekes képződménye , gyakorlatilag egy sziklacsúcs , egy orom . A formája távolról lenyűgöző , érdekes, szinte kiállt azért , hogy szimbólummá emelkedjen . Persze , nehéz ott különlegesnek lenni ahol minden lépés egy - egy természeti vagy történelmi csodát rejt . Az Ördögnek például vetekednie kell nem csak egy Alvó Harcossal , de Fingal vérebével , a skót szigetlakók babonáinak jelképével a Vörösberkenyefával , de említhetném a ma még csak whisky rajongók körében ismert , de talán szimbólum státuszra is jelölhető pávakakast , Albertet . Vagy ő már ikon ? :) Na , erről picit később .

Szóval , Arran Devil ' s Punchbowl . Hát mit tudtak összehozni ilyen név alatt ?? A helyi nyelven Coire-na-Ciche néven ismert csúcs a sziget kedvelt kirándulóhelye . Egyetlen ösvény vezet fel a tetejére , a túrázók nagy örömére . Az Arran Distillery gárdája ezt a feltűnő formájú természeti képződményt választották , hogy reprezentálja májusban megjelenő whiskyjüket . Nem is akármilyen whisky lesz az . A lepárló master blendere , James MacTaggart az Arran legidősebb és legjobb minőségű hordóiből válogatta a maltokat , hogy aztán egy házasítás után a végeredmény elvarázsolja a malt fanatikusokat . Ez egy hordóerősségű , limitált kiadású Arran lesz , 6000 palacknyi mennyiségben kiadva . És ami még érdekesség , hogy az Arran Devil's Punchbowl megnyit egy új sorozatot az Arran Distillerytől . Ha csak az alapokat nézzük ( hordóerősség , limitált kiadás ) érdekes szériának igérkezik , ha azt , hogy a lepárló legjobb , legidősebb hordóiból válogat a lepárlómester , akkor még inkább . Hogy a gyűjtők vagy a fogyasztók fogják e jobban kedvelni , az talán az év második felére kiderül .

Az viszont már biztos , hogy egy másik Arran sorozat búcsúzik . Negyedik , befejező palackozásához érkezett az Icons of Arran széria . Fussuk gyorsan végig , mi is volt ez a sorozat , milyen maltok szerepeltek benne . 2008 -ban kezdődött a széria egy 13 ex -bourbon és 7 ex-sherry hordóból házasított , 46 % alkoholerősségű single malttal , az Arran Peacocok név alatt . Emlékszünk Albertre , a lepárló házi pávájára ? A megjelenés kapcsán generált izgalom , nevezetesen , hogy Albert a bemutató napja előtt eltűnt csak fokozta a valaha volt legszínesebb Arran iránti érdeklődést . Nekem az Arran maltok közül máig ez az egyik , ha nem a legtetszőbb kiadás. Albert után a sorban az Arran Rowan Tree volt a sorozat második palackozása , szintén 46 % alkoholerősségű whisky volt , 10 ex-sherry hordóból házasítva. A Rowan Tree 12 éves malt, azt gondolom az Icons of Arran sorozatból ez a kiadás kapta a leghűvösebb fogadtatást . Pedig az az azóta eltelt idő azt mutatja , hogy az Arran 12 éves , sherry hordót látott italai igenis nagyszerű kis whiskyk is lehetnek ! Lásd az új Cask Strength kiadást . De a Rowan Tree úgy látszik nem tudta önállóan elérni azt a figyelmet , amit például a széria tavalyi , harmadik palackozása elért . Az Arran The Westie ugyan egy kedves kis megjelenésű whisky , dobozán és nevében ikonizálva Ruaraidh -t , a lepárló kis westie kutyusát , de talán ezt bántó szándék nélkül nevezhetjük picit túlzásnak . Az a megjelenés már átlépte azt a küszöböt nálam , ami már a giccses kategóriába tartozik . A whisky nem volt rossz , összesen 22 ex-oloroso hordóból házasították ,  lepárlási éve 1998 volt. A Icons of Arran márciusban megjelenő, záró palackozása mi más nevet is viselhetne , mint a lepárló igazi ikonjáét , a sasmadárét ? Talán sokak előtt ismerős a sztori , hogy amikor a 90 -es évek elején a lepárlót építették , akkor a beruházók annyira komolyan vették a környezet iránti tiszteletet , hogy az építkezés hetekre leállt , amikor a lepárló tervezett épülete feletti szirteken a sziget sas párja fiókákat nevelt . A lepárló később a sast választotta jelképének , ha kezünkbe veszünk egy Arran palackot , látni is fogjuk . Most szinte természetes módon a sorozat befejező kiadásaként , tisztelegve a distillery valódi ikonja előtt , jön az Arran The Eagle palackozás ! A whisky a lepárló 1999 -es készletéből lett válogatva , tartja a szériára jellemző 46 % alkoholerősséget és a 6000 palacknyi megjelentetett mennyiséget . Mind a két malthoz kiváló dizájnt ígérnek , mihelyt hivatalossá válik természetesen posztolom a képeket és a többi részletet .

Elbúcsúzunk tehát Isle of Arran  egyetlen whisky lepárlójának egy szimbolikus sorozatától , ég veled Albert ,viszlát Ruaraidh ! Hogy mit hoz a jövő és mi lesz az Ördög Puncsostálja által bevezetett új széria ? Meglátjuk . Mindenesetre az Arran remélhetőleg nem téved le az útról , amire az elmúlt másfél évben lépett . Végülis a Devil's Punchbowl ormára is csak egy ösvény vezet...

 

Hagyjuk magunk mögött most Arrant , ugorjunk fel északabbra . A Glenfiddich legutóbb egy tragikus hír kapcsán szerepelt a blogon , sajnos ami történt megtörtént , az élet megy tovább , koncentráljunk mi is a whiskyjükre . A lepárló dátum szerint tavaly volt 125 éves , de nyilván még ebben az évben is használni fogják a promócióik alatt ezt a jeles évfordulót . Az évfordulók kapcsán amúgy is vezet a Glenfiddich, hiszen nem is olyan régen több mint 46 000 angol fontért kelt el egy különleges palackozásuk . A palack azért volt unikum , mert a Glenfiddich lepárló alapítójának ma is élő unokájának tiszteletére jelentették meg . A hölgy Skócia legidősebb lakosa, 110 éves és a neki dedikált whisky neve Janet Sheed Reserve. Összesen 11 palackról van szó , aminek a második számú dekanterét a napokba bocsátják árverésre . De maradjunk az Álmok Hordójánál , mert ez az az ital amivel a Glenfiddich ünnepli 125 éves évfordulóját Amerikában .Az amerikai piacra kreált Glenfiddich 2011 Cask of Dreams kampány maltja egy amerikai tölgyhordóban érlelt 14 éves 'fiddich , amit aztán virgin oak hordóban pihentettek . A kampány során a limitált mennyiségben kiadott ( összesen 11 hordónyi ) whiskyt teljes egészében az " amerikai álom "  szlogen alá rendeltek , megtöltve a marketing szöveget minden olyannal , ami jellemzi ezt a modern mottót . Számomra az amerikai álom sokszor nem csak a lehetőségekről és a törekvésről szól , hanem gyakran a túlzásokról is. Remélhetőleg a whisky nem lesz ennyire extrém . Ha meg az lesz , meghagyjuk az amerikaiaknak :) Mindenestre a megjelenés igazán szép :

 

 

Csak egy picivel több részletet tudok egy másik , napokban megjelenő maltról . Igaz , ez nem a távoli Amerikának van szánva . És vissza kell ugranunk érte nyugatra, ezúttal Islay szigetére . Izgalmas , mindig felkapja a fejét az egyszeri whisky rajongó ha a whisky sziget mutat be valami újat . Most a Kilchoman Distillery - n van a sor , hogy ébren tartsa az érdeklődést . Februárban jön a Kilchoman Machir Bay nevű single malt Islay legkisebb , legfiatalabb lepárlójától ! Ez egy olyan házasítás lesz amiben 3 , 4 és 5 éves Kilchoman maltok kapnak szerepet . Érdekeség , hogy a 4 éves malt a Machir Bay összetevői közül 8 hétig ex - oloroso hordóban utóérlelt whisky . A Kilchoman pazarul kezdte karrierjét , hogy aztán természetes módon kissé csendesedjen körülötte a felhajtás . Persze , nem alszanak a lepálónál , folyamatosan készülnek az egyedi single cask palackozások , remekül tartják az éves megjelenéseiket , van már utóérlelt maltjuk , kiadtak évjáratos whiskyt ( Vintage 2006 ) , elkészült a 100 % Islay nevet viselő produktumuk és most itt az első olyan Kilchoman , amelyiket elkereszteltek . Kilchoman Machir Bay . Nem hangzik rosszul !

 

Lassan magához tér az üzlet a januári lustaság után . Már elérhető közelségben a Balvenie Craftman ' s Reserve sorozatának első palackja , a The Cooper . Ez a különleges Balvenie 515 palacknyi mennyiségben jelenik meg , teljes sherry érlelésű  whiskyről beszélünk , amivel a Balvenie tiszteletét fejezi ki a lepárlónak dolgozó mesteremberek felé . A vezető kádárnak címzett kiadás igazán remek lett ! Aki teheti , kóstolja meg . Mert a Balvenie Craftman's Reserve No.1  The Cooper a limitált kiadás ellenére igenis elérhető. Mindössze 65 font az ára . Ha ez nem deal , akkor mi? :)

A Tomintoul és a Glencadam lepárló tulajdonosa, az Angus Dundee vállalat is új whiskyket mutatott be . A Hamilton ' s Range négy whisky régió maltjait hivatott képviselni az új dizájn alatt . Islay, Highland, Lowland és Speyside címke alatt , átlagban 25 eurós áron , 40 % alkoholerősséggel a whiskyk a travel retail szegmensben bizonyosan sikeresek lesznek .

 

Ez az év erős évnek ígérkezik . Ha bírjuk pénztárcával és májjal , a skót single maltok idén elfognak kényeztetni minket . Főleg ha a hangzatos marketing mögött olyan whiskyk lesznek , amik a régi malt fanatikusoknak újdonságot , az új érdeklődőknek pedig valami rabul ejtőt mutatnak meg az élet vizéből .

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása