Fenoltivornya - Octomore 4.2 Comus
2012. január 30. írta: Barman's Choice

Fenoltivornya - Octomore 4.2 Comus

A Bruichladdich Distillery tavalyi , sorban a negyedik Octomore palackozása kapcsán feltettem a költői kérdést : lehet ezt még fokozni ? A 167 ppm fenoltartalom már sokkal inkább a marketingnek szól, mint sem a whisky különlegességét emeli , de a kérdésemre megkaptam a választ . Nem , még egyelőre nincs magasabb fenoltartalmú Octomore :) De van Octomore 4 . 2 - Comus !

Az Octomore Orpheus kapcsán már megismertünk egy szupertőzegelt single maltot ami francia ex-boros hordóban kapott utóérlelést. Az Orpheus  az  " Octomore 2 " variánsa volt, Bordeaux egyik top borászatától beszerzett (ex-Chateau Petrus ) hordóban pihentetve. A 2011 nyarán megismert  " Octomore 4 - 167 ppm "  most bemutatott, utóérlelt verziója szintén maradt a francia finiselésnél.

De mit is jelent a szó , comus ? Pontosabban kit takar ? A görög mitológia szerint Komos ( Comus ) Bacchus fia volt. Bacchusról mindenkinek a bor, az élvezetek , a hedonizmus jut eszébe . Az alma nem esett messze a fájától  . Comus ugyanis az ünnepségek, féktelen tivornyák , éjszakai enyelgések istene . Ő az anarchiába és káoszba fulladó mulatozások ura . Comus a túlzások jelképe az ókori görögöknél . A neki ajánlott ünnepségeken a férfiak és a nők ruhát cseréltek , hogy aztán kifulladásig mulassanak , paráználkodjanak , de főleg igyanak . Magát Comust a művészetben és a görög tárgyi emlékeken egy állandó deliriumban lévő, az eszméletlenségig ivó fiatalembernek ábrázolják . Mondhatnánk mai szóval , Comus volt az ókor legnagyobb partyarca .

Kell ennél találóbb nevet adni egy alkoholnak ? A Bruichladdich csapata a maga cinikus , irónikus módján úgy gondolta , a tivornyázás ifjú istene fogja a legjobban nevesíteni a 167 ppm fenoltartalmú és ezúttal Chateau d' Yquem Sauternes hordóban utóérlelt whiskyjüket. A Comus 5 éves , limitált kiadású malt . Az alkoholerőssége 61 % -os . A világ legtőzegeltebb islay whiskyje és a világ második számú desszert borának ( ki lenne más az első , Tokaj természetesen:) hordója mire lehet képes együtt ? Az alkotó , Jim McEwan szinte egyfajta szerelmi történetként írja le a francia boros hordó és az islay malt kapcsolatát. A szépség és a szörnyeteg násza . Ahogy a mitológia szerint a Comusnak ajánlott ünnepségeken a férfiak és a nők ruhát cseréltek , úgy cserélte ki egymással a skót single malt és a francia tölgyhordó a legjobb , legértékesebb tulajdonságait . A Bruichladdich szakembereinek van talán a skót whisky lepárlók tulajdonosai közül a legkomolyabb borászati tapasztalata . A francia hordókkal már nem egyszer alkottak remek maltokat . Most a két extrém produktumot , az Octomore-t és a sauternes hordót párosították . A végeredmény pedig a készítők szerint fenomenális.A maszkulin Octomore és a feminin sauternes hordó szerelme beteljesedett . Bacchus és Brighde ruhát cserélt és megszületett Comus .

Az Octomore 4.2 Comus - nak a brand legendás fekete palackját egy matt fehérre cserélték. Olyasmi az üveg mint amit az X4 kapcsán megismerhettünk. Vagy akár a Renegade rumnál . Hamarosan érkeznek a képek is . És talán egy kis Comus is :)

Kezdődhet a tivornya ! :))

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fezmin 2012.01.31. 18:40:10

Eddig lemaradtam az Octomor sorozatról, de most már be fogok szerezni egyet - lehet, hogy őt. ::)
süti beállítások módosítása