Kicsik és nagyok
2011. november 08. írta: Barman's Choice

Kicsik és nagyok

 

Nincs megállás. Soha nem látott mértékben dübörög a skót whisky ipar. És bár ez a mondat inkább a mennyiséget jelentő blended whiskykhez köthető, azért a single malt szekciónak sincs miért szégyenkeznie. Standard kiadások, újra gondolt palackozások, sorozatok,új whiskyk. Van itt minden. Alább egy kis csokor az elmúlt hetekben,napokban megjelent single malt whiskykről.

 

Kezdjük azzal, amelyik a legfrissebb. Oly' annyira, hogy még két nap van vissza a hivatalos megjelenésig. Bezzeg a Maltbank Heraldon már bejegyzést vezető hír :) Kérem, itt az első 5 éves Kilchoman, Islay szigetének farm lepárlójából! A legkisebb distillery Islayról ezúttal évjárat megjelölést használ a napokban megjelenő maltjához. A hivatalos név Kilchoman Vintage 2006. Nem hangzik rosszul. Az alkoholerőssége 46 % - os, 80 % -ban first fill, 20 % - ban refill ex- bourbon hordókból sszármazik. A Kilchoman eddig többnyire 3 éves és 3 -4 éves házasításokkal jelent meg a piacon. Nem is tudott mással , lévén a lepárló 2005 - ben kezdett el prosperálni. Az eddig megjelent Kilchoman single maltok három éves koruk után pár hónapot ex - sherry hordóban töltöttek, általában minden évszakban kijött belőlük egy - egy adag. De van a lepárlónak már teljes egészében bourbon hordós érlelése is, ahogy full sherry érlelésük is. Legutóbb a 100 % Islay nevű whiskyvel jöttek ki, aminek különlegessége, hogy az árpa a lepárló saját farmján termett és a feldolgozása is helyben, a saját malting flooron történt. Az első 5 éves Kilchoman a Vintage megjelöléssel egy újabb lépés a dinamikusan kezdő, majd jelenleg a whisky készítés lassabb, szürkébb, készlethalmozási periódusát élő lepárló életében. És a Vintage cimke nyilván azt is jelzi, hogy évről évre kaphatunk majd ízelítőt arról, hol is tart a Kilchoman fejlődése. Előre a balblairi és kilkerrani úton! A Kilchoman következő fél évtizede munkás időszak lesz.

 

A mini után jöjjön egy maxi. A világ legismertebb és legnagyobb mennyiségben eladott single maltja a Glenfiddich.Ezek ellenére ők is tudnak igazán mesteri alkotásokat bemutatni! Kár lenne tagadni, hogy az alapsoruk mára kissé kommercionális, kevésbé izgalmas oldalát mutatja a skót malt világának. Ezt ellensúlyozandó időnként kijönnek olyan kiváló whiskykkel mint a 19 éves madeira finish, vagy a remek Snow Phoenix, hogy a Vintage kiadásaikat vagy  az 50 éves exkluzív palackozásukat ne is említsem. Most a lepárlómester, Brian Kinsmann megalkotta első dupla érlelésű Glenfiddich - jét. A whisky a tradicionális tölgyhordó után étkerült egy sherry hordóba, hogy ott érlelődjön tovább. Az eredmény egy 43 % - os alkoholerősséggel lepalackozott, Glenfiddich Malt Master's Edition Sherry Cask néven megjelentetett whisky lett.

 

A Glenfiddich kistestvére a Balvenie Distillery, a Grant család kézműves termékeit képviseli. David Stewart lepárlómester négy évtizedes, a Glenfiddich lepárlóban eltöltött munkássága után, ideje és tudása legjavát már csak a Balvenie single maltokra fordítja. Ez az ember egy hatalmas szakmai tudással rendelkező legendája a skót whisky iparnak. Az általa alkotott Balvenie maltok a minőségi whisky készítés kimagasló darabjai. A Portwood 21 year old, a rumos hordós érlelések, a madeira finish vagy a 30,40,50 éves Balvenie-k a maltok élcsapatába tartoznak. Tavaly egy érdekes ujjgyakorlatból kreált a mester egy remekművet. Ez volt a Balvenie Tun 1401 nevű házasítás, aminek az érdekessége az, hogy hat évjárat, hat különböző hordójából keverték. A Batch One, azaz az első adagban a legrégebbi hordó 1966 - ból, míg a legifjabbb 1988 - ból származott. A whisky nevében megörökített Tun 1401 pedig annak a keverőhordónak a száma, ahol a nász történt. A kísérlet remekül sikerült, ennek következtében idén megjelent a Batch Two. A második adag még bátrabb mixelés, idén már tíz évjárat tíz hordójából kerültek ki azok a whiskyk, amik a Batch 2 tagjai lettek. Az egyik véglet, a legidősebb hordó ebben a második adagban 1967 - ből, a legfiatalabb 1989 - ből származik. A többi nyolc az 1970 - es évekből, többsége annak első feléből. A hordók közül hét ex- bourbon, három pedig ex- sherry fajta (sikerült megtudnom a részleteket a hordótípusokat illetően, így most megosztom a magyar whisky rajongókkal, akiket ilyen mélységben érdekel a téma:1967 - hogshead, 1970 - sherry butt, 1971 - sherry butt, 1971 - ex bourbon, 1972 - hogshead, 1973 - sherry butt, 1974 - hogshead, 1975 - hogshead, 1978 - bourbon, 1989 - bourbon barrell )  Az alkoholerőssége a Balvenie Tun 1401 Batch 2 - nek magas, konkrétan 50. 6 % - os. Egy kis mintát kaptam, kóstoltam. Zseniális whisky! Az első adag 336 palackkal jelent meg, de a sikere 2011 -re megtizszerezte a kiadott mennyiséget. Idén már 3000 körüli a palackszám. Aki hozzáfér,bátran vegye. Az ár nem alacsony (150 font ), de megéri ha valaki minőségre szomjazik. Azóta megjelent az amerikai piacra kiadott Tun 1401 Batch 3 is,ahol az alkoholerősség 50.3 % - os és a palackozások száma csak 1800. Az alábbi képen látható a The Balvenie Tun 1401 Batch 2. Az igazán whisky geekeknek ajánlom az évjáratok sorrendjében feltüntetett hordószámokat is elolvasni és megjegyezni a dobozról :)

 

De van mg egyéb is a Balvenie háza tájáról ! Emlékeztek még a negyven éves Balvenie megjelenéséhez kreált, egyedi kézműves dobozokról írt bejegyzésre? Ha nem, KATT IDE. Ez a 40 éves Balvenie kiadás idén is megjelent, a bemutatása a londoni Albert & Victoria Museum-ban volt. A whisky 3 refill hogshead és 3 sherry butt hordóból válogatott whiskyk micro-vattingja. Vagyis a kevés és nagyon idős Balvenie - k rövid időt töltötek csak együtt a palackozás előtt. A mikro jelző azért is helytálló, mert összesen 18 palack kerül belőle a brit piacra a megjelentetett 150 - ből. Az alkoholerősség 48.5 % - os.

 

A másik nagyágyú, a Speyside képviseletében, a whisky, amivel minden kezdődött. Legalábbis, ahogy a The Glenlivet  értékeli saját szerepét a whisky történelemben. Úgy látszik, a nagyság átka, de a Glenlivet sem az a kimondottan izgalmas világot mutató whisky. Legalábbis az alapsorukat megítélve. Mert nincs velük gond, hisz a virágos, könnyed, lágy speysidei karaktereket hozzák de nagyjából ennyi. Ha valaki izgalmas Glenlivetre vágyik, az szintén a limitált kiadások közt kell kutakodjon. És nem árt, ha a pénztárcája is elég vastag hozzá. Mert van igen - igen jó Glenlivet jó árban, a Nadurra személyében, ami ráadásul még hordóerősségű is, de a Glenlivet XXV vagy a Founder's Reserve már húzós. Ahogy a lepárló különleges maltjait tömörítő Cellar Collection nevű sorozat tagja is. Ez a kimondottan gyűjtőkre tematizált széria a Glenlivet évjáratos kiadásait fogja egybe. Jelenleg a kilencedik palackozásnál tart a sorozat, ez pedig a napokban megjelent The Glenlivet 1980 Cellar Collection nevű whisky. A 31 éves Glenlivet társai a sorozatban az 1967, a 30 Year Old, az 1959, az 1983 French Oak Finish, az 1964, az 1972, az 1969 és az 1973 jelzéssel kiadott single maltok.

 

 

Hasonló bevezetőt írhatnék a szintén jó nevű Glen Grant Distillery kapcsán. A lepárló alapsora igen csak lájtos és fiatal. Korjelölés nélküli, nagyjából hét éves a Major's Reserve, 5 éves az olasz piacra kiadott whiskyjük és a zászlóshajó Glen Grant is csak 10 éves. És a korral ugyan nem lenne baj, hisz tudjuk, sokat nem jelent. De ha ilyen lágy karakterekkel párosul akkor a fanatikus malt fogyasztók inkább keresnek valami mást. Mindazonáltal a Glen Grant az olasz piacon gyakorlatilag egyet jelent A Whiskyvel. Hatalmas eladások, hihetetlen népszerűség, olcsó termék. Most az Őrnagy úr örökségének jelenlegi őrzői egy hatalmas ugrással egy 25 éves single malttal örvendeztették meg a whisky híveit. Igaz, a 43 % alkoholerősség ismét nem egy erős érv a Glen Grant mellett, de az tény, hogy a 170 éves lepárló azok közé tartozik, amely maltjai az évek múlásával nagyon komoly,pozitiv változáson mennek keresztül. Ez a negyed évszázados whisky kimondottan a francia és az ázsiai piacokra készült.Nem véletlenül. Az egyik a legnagyobb malt fogyasztó európai piac, a másik pedig hihetetlenül dinamikus versenytér. És nem mellesleg megtudnak fizetni egy 25 éves whiskyt. Szóval..25 éves OB Glen Grant. Nem rossz az! Isten hozta, Őrnagy Úr !

És a végére két szolidabb hír. A Balblair, amely a napokban mutatta be a Vintage 2001 nevű kiadását, egyidőben ezzel egy Vintage 1993 nevű, 43 % - os alkoholerősségű, másodtöltésű bourbon hordóból származó whiskyt is piacra vezetett ,kimondottan a francia közönség számára.

A Talisker és a tenger kapcsolata legendás. Nem csak, mert a lepárló Skye szigetén van, falait az óceán mossa, nem csak azért mert a Talisker rendszeresen támogatja az önkéntességen alapuló RNLI szervezetet, ami a vizi életmentőket jelenti, hanem több, extrém tengeri kalandot is szponzorált már. Elég csak a Bounty hajó előldözött kapitányának egykori útját végig hajózó eseményre gondolnunk. Idén úgy látszik az evezősök a divat, az Old Pulteney északi- sarki extrém evezős kihivása után a Talisker most egy a világ legkeményebb evezős kihivásának nevezett eseményt szponzorál névadóként. Az Atlanti óceán lesz a térség, közel 2500 tengeri mérföld a Kanári-szigetekről Barbadosig. Őszintén szólva nem tudnának annyi és olyan értékes Taliskert felajánlani nekem, amiért akár csak el is gondolkoznék egy ilyen "csónakázáson"..Én maradok a parton,kényelmesen szaglászva egy 25 éves Taliskert és követem neten a bátor férfiak és nők útját.Slainthe Mhath!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása