Hírek
2011. október 14. írta: Barman's Choice

Hírek

A tíz éves , büszke Bruichladdich Distillery letisztuló világa már mindenki számára követhető koncepcióval van jelen a whisky világban . Követhetővé váltak a sorozataik , eljutottak arra a pontra ahol már teljes egészében azt a produktumot mutathatják be a Bruichladdich név alatt , amit szerettek volna .Az elmúlt hetek nem csak a Laddie TEN néven bemutatott ,első , a jelenlegi tulajdonosok alatti saját whiskyről szóltak a progresszív lepárlónál. Folytatódtak a korábban megkezdett sorozatok is . Új single malt került be a Port Charlotte palackozások sorába. A PC9 ,ahogy sejthető a névből is , a kilencedik a Port Charlotte portfolióban .A Port Charlotte a Bruichladdich tőzeges whiskyje . Ennek a kilencedik kiadásnak a neve An Ataireachd Ard . Jövőre lesz az az év , amikor a Laddie már korjelöléssel szeretné bemutatni a Port Charlotte single maltot . Az akkor majd 10 éves tőzegelt Bruichladdichnak ez az idei kiadása eredetileg nem volt tervbe véve , hogy megjelenik . De a lepárló végül úgy gondolta ,hogy akik hűségesen végig követték a Port Charlotte fejlődését - PC5,PC6,PC7,PC8,An Turas Mor multi vintage -azoknak "jár" az esély,hogy az utolsó lépést is megismerjék . Ezt hivatott a PC9 bemutatni .

A sok kedves whiskyjük közt is kiemelt figyelmet kap a tulajdonosoktól az islay terroir megjelenítésére készített ,helyi árpát használó Bruichladdich. Már pár éve kisérletezgetnek azzal , hogy bemutassák azokat a finom különbségeket , amit a whisky készítésben az árpa , a hordó vagy az érlelés jelent. Korábban az organikus termelésű árpából készített whiskyk voltak ennek képviselői , most pedig itt az első helyi árpából készített , helyben érlelt whisky . A felkészült whisky rajongó  most bizonyára felteszi a kérdést ,hogy de akkor miért nevezte magát az első Islay maltnak a "100% Islay" nevű whiskyje okán a Kilchoman? Az ok egyszerű . A Kilchoman alig múlt három éves idén amikor bemutatták . A Bruichladdich Islay Barley pedig már 2004 decemberében lepárlásra került . Tehát elsőnek első ,csak a megjelenésben megelőzte egy fele annyi idős riválisa . Az alkoholerősség 50 % -os és ismerve a Laddie csapat igényességét , egy nagyon jó kis whisky lehet .

A harmadik megjelenés ezekben a napokban a Bruichladdichtól a DNA sorozat aktuális palackozása . A DNA sorozat sajátossága , hogy a Bruichladdich legrégebbi hordóiból kerülnek palackba . Az elnevezések római számokkal azt az évet jelölik amelyik évből Jim MacEwan válogatta őket . A mostani whisky a Bruichladdich DNA 3 - MCMLXXXV , tehát 1985 - ből származik . A hordók ex-bourbon amerikai tölgy és sherry butt típusok voltak .Az alkoholerősség 50.1 % - os.

Napra pontosan két hónap múlva lesz három éves az a párlat , amit 2008 decemberében töltöttek hordóba a Glenglassaugh Distilleryben . Ez lesz az első "saját" whiskyje a jelenlegi tulajdonsoknak . 2008 november 24.-én a skót miniszterelnök , Alex Salmond jelenlétében 22 év után indult újra a termelés a portsoyi lepárlóban . November 28.-án készült el az első cefre , a lepárlás december 4.-én történt , a párlat pedig december 16.-án került hordóba . A hordó típusa refill butt volt , amiből 2010 decemberében két ,ex-sherry hordóba osztották el a párlatot . Ezek egyike egy pedro ximinez hogshead , a másik egy palo cortado hogshead . Idén , december 16.-án a már whisky visszakerül az eredeti sherry butt hordóba ,hogy még három hónapig " házasodjon " . Ezután kerül a nyilvánosság elé a 22 év utáni  első lepárlás eredménye single maltként a Glenglassaugh Distillerytől .

Új látogatóközpontot nyit a Glenmorangie. Vannak képek is ,közte sajátok , amik ugyan nem ebben az új visitor centre-ben készültek , de érdekes sztori . A hivatalos megnyitó most hétvégén lesz , de mi magyar whisky kedvelők ezen a hétvégén nem érünk rá :) Jövő héten bővebb Glenmorangie bejegyzés !

A BenRiach és a GlenDronach az éves single cask kiadásaik után nem sokkal most kimondottan a brit piacra jelentet meg palackozásokat . Szintén single cask kiadásokról van szó de ezúttal a világ egyéb pontjain ezek a palackok nem lesznek elérhetők . A BenRiach 1995 májusában került a 7164 -es számú ex - pedro ximinez sherry puncheon hordóba , idén augusztusban pedig palackba . A whisky most 16 éves és az alkoholerőssége 58.3 % .os , összesen 695 palack boldogítja majd az Egyesült Királyság malt kedvelőit.

A GlenDronach szintén px puncheon hordóból származik . Az alkoholerősség 56.2 % -os ,a whisky 1995 novemberi töltés ,tehát 15 éves most .725 egyedi számozású palack kerül a brit  piacra belőle .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása