Az Arran igazi arca
2011. október 09. írta: Barman's Choice

Az Arran igazi arca

A jövő hétvégi budapesti whisky show egyik kiállítója az Arran Distillery lesz . A Whiskynet meghívására idén is lesz szakember és vendég a kis sziget lepárlójából. A tavalyi rendezvényen az Arran volt az egyik , akinek a szakembere az izlandi hamufelhő ellenére eljutott Budapestre ,nagy örömet okozva ezzel a magyar Arran rajongóknak . Egy remek előadás és kellemes maltok után az Arran iránti szimpátia tovább nőtt a magyar whisky kedvelők körében . Persze,nem volt nehéz dolga tavaly Celine Tetu kisasszonynak , aki az Arrant képviselte ,hiszen a lepárló tokaji hordós érlelése az egyik legkeresettebb single malt volt a hazai piacon .

Idén az Arran Distillery képviseletébe egy újabb csinos és fiatal hölgy lesz jelen Budapesten . Paulina Kwiatkowska , az Arran új sales managere fogja tovább népszerűsíteni az Arran whiskyjeit .Pár nappal a budapesti rendezvény előtt egy kávé mellett Paulinával beszélgettem arról ,hogy mi újság az Arran Distillery körül  és mivel készül Budapestre.

The Maltbank Herald: Paulina , hogy kerül egy ilyen fiatal és csinos lengyel hölgy a skót whisky környékére ?

Paulina Kwiatkowska: Marketinget tanultam és az ott szerzett kapcsolatokon keresztül merült fel a lehetősége annak , hogy a gyakorlatban is hasznosíthatom a tudásom egy skót whisky lepárló alkalmazásában . Kisebb - nagyobb kitérők után kerültem pár hónapja az Arran Distilleryhez és azóta nekik dolgozom . A whiskyvel meg itt, Edinburghban kezdtem  megismerkedni amikor a sok kellemes whisky bár egyikében szisztematikusan elkezdtem kóstolni a maltokat . Egyszerűen hihetetlen hatással volt rám az a rengeteg különböző illat és íz , a sok különös karakter ,mindig többet és újabbakat akartam megkóstolni . Így szép lassan felcseréltem a vodkát a whiskyre :)

TMH:  Azért abban van valami mókás ,hogy Te lengyel vagy , én magyar , itt ülünk Edinburgh közepén és a skót whiskyról beszélgetünk , amit mindketten életvitelszerűen képviselünk .

Paulina: Igen :) De ez is mutatja , hogy a whisky mennyire népszerű . És ,hogy mennyit változott az elmúlt években ami körül veszi. Egyre több fiatal nyit a whisky felé , lásd a mi példánkat . A whisky már nem az idős nagypapák szörnyen erős és furcsa ízű itala .

TMH: Az Arran amióta én ismerem őket mindig csinos hölgyekkel képviselte magát a világban . Mennyire nehéz lányként ,főleg külföldiként elfogadtatnod magad egy ilyen világban ? Kérdezem ezt még úgy is , hogy a skót whiskyben manapság már teljesen normális a hölgyek jelenléte . Kereskedelmi vezetők , márkanagykövetek ,sőt lepárlómesterek is vannak a szebbik nem képviselői közt.

Paulina: Ezzel nem volt soha problémám . Sőt , pár napja jöttem haza egy németalföldi whisky kiállításról , ahol a Springbank képviselőjével , Jennyvel "párbajoztunk" . Egészen pontosan Ő hozta a Springbank whiskyket , én az Arrant és párosával összemértük őket az előadás hallgatóinak részvételével , akik szinte csak férfiak voltak. Két lány , whiskyk..azt hiszem nagyon élvezték:) Ja, és a Sleeping Warriorral mindent vittem:))

Az Arran Distillery igazgatója és Pauline a Sleeping Warriorral

TMH: Mi a Te feladatot az Arrannál?

Pauline: Az Arran regional sales managere vagyok.Hozzám tartozik a német nyelvűpiacok mindegyike Svájc és Dánia,Közép és Kelet-Európa és a franciák.Franciaországban nagyon népszerű a single malt whisky,a holland,belga,német,skandináv piacokon hagyományosan jók a whiskyjeink és egyre több érdekes kis piac nyit a skót whisky felé.Mint Magyarország például . Jelenleg ezekben az országokban én képviselem az Arran Distilleryt,tartom a kapcsolatot a partnereinkkel,előadásokat tartok . Nemrég Párizsban jártam, aztán Hollandiában mutattam be az lepárlónk újdonságait,megyek Budapestre , aztán lesz egy izgalmas utam Kijevbe ,de idén viszek Arrant még Svácba is.

TMH: Magyarország az említett nemzetekhez képest kis piac.Miért fontos az Arrannak , hogy jelen legyen személyesen is,esetünkben általad, egy ilyen kis kiállításon ?

Pauline: Az Arran mindig is nagyon fontosnak tartotta , hogy minden lehetséges piacot komolyan vegyen és jelen legyen az elsők közt ezekben az országokban . A bizalmat fontos megszerezni és minél korábban szerzed meg , annál hasznosabb mind üzletileg mind egyénileg. Ezért járt nálatok tavaly Louisa és ezért megyek most én is. A magyar partnerünk , a Whiskynet, akik nagyon színes kínálatot tartanak a termékeinkből. Úgy érezzük ,Kati a Whiskynettől odafigyel az Arranra ,ezért természetes ,hogy igyekszünk segíteni ahol tudunk.

TMH: És azt elárulod ,hogy mivel készülsz Budapestre ? Úgy tudom a kiállító standon kívül találkozhatunk Veled egy Arran szeminárium előadójaként is.

Pauline: Igen,tartok előadást és igen,elárulom Neked mit viszek magmmal ! Az Arran sor Budapesten így fog kinézni: Arran 10 yo  , Arran 14 yo ,Arran 12 yo Cask Strength , Arran Port finish és Machrie Moor Second Edition.

TMH: Aki követi az Arrannál zajló dolgokat az elégedetten csettinthet ,hiszen ez egy nagyon erős sor ! Sőt a hordóerősségű alig pár napja jött ki,ahogy a Machrie Moor Second Edition is pár hetes csak!

Pauline: Így van ! Ahogy tudom a 12 éves Cask Strength nem is elérhető még a magyar kínálatban ,ezért ha valaki megakarja kóstolni mindenképp üljön be az Arran előadásra! És egyébként meg hoztam Neked belőle ,majd írd meg mit gondolsz róla! A Machrie Moor pedig sikeres variáció lett , nem véletlen a második kiadás,ez is újdonság ,bátorítom a magyar whisky kedvelőket ,hogy ezt is fogadják szeretettel, mert érdekes whisky!

TMH: Nagyon kedves vagy,köszönöm a C.S.-t! Ez a a 100 Proof helyére kerül be  a kínálatotokba?

Pauline : Nem , ez az alap 12 évest váltotta fel. A jelenlegi alapsorunk a 10 éves,14 éves és pár éven belül a 18 éves lesz majd az alapsor.Van három érlelésünk,portói,sauternesi és amarone hordós.Prémium kategóriássá emeltük a single cask kiadásainkat bourbon és sherry hordós változatban is,illetve itt van a 12 éves hordóerősségű Arran és egyfajta speciális kiadásként a tőzegelt Machrie Moor.Vannak a Vintage palackozásaink és ott van az Icons of Arran sorozat,ami jövőre véget ér a negyedik kiadással.

TMH: Van egy fogadásom mi lesz a negyedik ikon:)

Pauline: Na,mi?:)

TMH: (....)

Pauline: Igen,az,de ezt ne írd meg,ez még titok:)

TMH:Az elmúlt másfél évben komolyabban figyelem az Arrant mint előtte és azt gondolom , hogy egy korszakváltás zajlik épp a lepárló életében. Mintha a 15 éves évforduló nem csak másfél évtizednyi tapasztalatot hanem szemléletváltást is hozott volna. Az Arran whiskyjei ,legalábbis az elmúlt egy évben, sokkal letisztultabbak ,kifinomultabbak,határozottabbak lettek.Már felismerhető bennük egyfajta Arran karakter és szerencsére eltűnni látszanak a mindenféle érlelések.A változást az idő hozta vagy tudatosan,tervezetten történik?

Pauline: Nem lehet elkülöníteni a kettőt.Az Arran egy relative fiatal lepárló.A történetünk elején kevés raktárkészlettel üzletileg nem volt sok lehetőségünk a whisky világában mint a gyors megjelenés,a variációk,a kezdeti "hibák" elfedése egy-egy utóérleléssel.Mi is tanultunk sokat ezalatt a saját termékünkrőlés rengeteg visszajelzést kaptunk amik végülis most már meglátszanak a whiskyjeinken.Pont a legutóbbi belgiumi előadásomon fogalmazta meg jól egy úr,amikor a 12 éves hordóerősségűt és a sherry single cask variációnkat kóstolta,hogy ez az!Igen,ez kell az embereknek !  Tiszta,felismerhető Arran és egy minőségi sherrys hordó.Semmi több! És igen jól látod Te is,az Arran lenyugodott ,letisztult.Lezártuk az utóérlelések korát . Jelenleg három finiselésünk van és nem is tervezünk többet.

TMH: Gondolom nem vagyok egyedül vele akinek ez az út sokkal szimpatikusabb. Beszéljünk kicsit a konkrét whiskykről is. Tavaly a 14 éves került be a sorotokba,egy harmad sherrys , két harmad bourbon érleléssel . Mi a helyzet a 12 éves hordóerősségűvel és a Machrie Moorral?

Pauline: A 12 éves Cask Strength sherry hordókból van.First fill és refill hogshead a hordó típusa, az alkoholerőssége pedig 54.1% -os . Szerintem nagyon szép whisky,majd érezni fogod. Ez az első batch , 12 000 palackot adtunk ki belőle és rendszeresen megfogjuk jelentetni .A Machrie Moor érdekes variáció hiszen az Arran hagyományosan tőzegmentes whiskyket készít. Most egyfajta speciális kiadásként és az aktuális piaci igényekre is reagálva kijött ez a tőzegelt Arran és meglepően jól sikerült.Az első palackozások 2005-ös lepárlásúak és hatezer üveggel kerültek piacra,míg ez a mostani második 12 000 palcknyi mennyiségben jött ki és a 2006-os lepárlásból származik.A mennyiségből is látszik ,hogy a közönségnek tetszik . A fenoltartalom 12 ppm,a tőzeg északról származik, a mainlandről.Az Arran igazoltan a legtisztább vízet használja a whiskyjeihez , a hordóink nagy része ex-sherry hordó,főleg oloroso , a sziget egyedi mikroklimája pedig gyors érlelést ad a maltnak. Ezek így együtt és a letisztult irány az új Arran korszak . Az Arran egy lágy,delikát,könnyen fogyasztható malt whisky amelyik rengeteget komolyodott az elmúlt években.

TMH: És ezt az új korszakot jeleníted meg Te hamarosan Budapesten..

Pauline: Igyekszem:) Az Arran megtalálta az igazi arcát és ezt a magyar whiskykedvelők is tapasztalni fogják.

A beszélgetést azzal zártuk , hogy pár nap múlva találkozunk Budapesten.És jó így lezárni egy beszélgetést a whiskyről..

Most pedig  a kóstolási jegyzet az új, hordóerősségű Arranról.Köszönöm a whiskyt, Paulina !!:)

Colour: Arany

Illat: Diszkrét tölgy, a sherry klasszikus illatai.Nem nevesíteném őket külön mert egy szép egészet ,egy önállónak nevezhető "sherrys" illatot csempésznek egy könnyed,gyümölcsös whisky mögé.Remek egyensúly.Kevés tejszín és friss málna. Alma . Mindenképpen vízzel teljesednek ki az illatok !

Íz: Határozott ,de könnyedén iható whisky.Méz , fahéj , kevés gyömbér, a tölgyfa hordó aromái.Narancs,citrusok.

Lecsengés: Száraz,nagyon hosszú,erőteljes.Fűszerek mint pl szerecsendió,étcsokoládé és a citromhéj kesernyéssége.

Összegzés: Az Arrantól nem megszokott módon , semmi cicoma. Egy nem túl bonyolult,remek egyensúlyban lévő és igen határozott, erős single malt.Hogy is mondta a riportban a példát az illető úr Paulinanak ? Nem kell nekünk semmi csak tiszta Arran és minőségi sherrys hordó,ennyi. Nos, az Arran 12 Cask strength alappéldája egy hordóerősségű sherry érlelésű whiskynek. A középút. Semmi fülledt,lassú mazsolás világ és semmi cicomás fűszeresség.Balansz.Egy hordóerősségű Arran valóban legyen ilyen. Ne legyen több.De ennél kevesebb se !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása