Varjúgyűlés - GlenDronach Parliament 21 Year Old
2011. október 07. írta: Barman's Choice

Varjúgyűlés - GlenDronach Parliament 21 Year Old

 

Új taggal bővült a GlenDronach Distillery alapkínálata. Nem is akármilyennel ! Az új palackozás minden igényt kielégít , amit a whiskyt szerető ember csak kereshet . Mindezt úgy , hogy az új családtag tökéletesen illeszkedik a GlenDronach magas minőségű világába , és az egyik legkedvesebb történet adja a whisky legendáját , azok közül a - néha túlzásokba eső - "marketing sztorik" közül , amit az elmúlt években hallottunk .

A GlenDronach bemutatta a 12 , 15 , 18 és 31 éves  whiskyjei mellé beemelt új palackozását, a 21 éves GlenDronach Parliament nevű single maltját!

A 21 éves , oloroso és pedro ximinez ex - sherry hordós kombinációban érlelt whisky tökéletesen megfelel a lepárló stílusának. Ezzel a whiskyvel a lepárló nem csak kitöltötte a 18 és a 31 éves variáció közti űrt a kínálatában , de az egyik legjobb alkotása is a háznak. A 48 % alkoholerősségű ital illatában a szeder ,a szilva , az ősz hangulata jelenik meg . Kandírozott narancs és klasszikus oloroso aromák teszik nemessé a fűszerekben ,tölgy érettségében gazdag illatokat . Ízében étcsokoládé , a sherry minden szép karaktere , fahéj , szerecsendió mutatja meg az alkotás eredményét. Lecsengése lassú , kényeztető ,aromás. A whisky egész hangulata az őszt idézi.

És ezt a név is csak erősíti , a mögötte álló történettel. A GlenDronach Parliament single maltnak semmi köze a modern ember fejében a parlamentekhez kapcsolódó negatív sztereotípiákhoz,sem a politikához. Sokkal eredetibb formájában hordoz üzenetet a név. A lepárló Aberdeenshire lankái közt megbújva , már több mint 200 éve remek helyet nyújt a whisky készítőinek. Évszázadokkal ezelőtt még illegális formában , manapság pedig a legális skót szeszfőzés egyik legszebb hagyományait követve . A sherry érlelésű whiskyk mindig nagyobb figyelmet és türelmet igényelnek az alkotóktól , hiszen a sherry hordók aromáinak sokkal hosszabb érlelési időre van szükségük , hogy a lehető legtöbbet adják hozzá a skót párlatok teljességéhez. Ehhez pedig nyugalomra van szükség. De mást jelent a nyugalom ma és mást jelentett a nyugalmas lepárlás századokkal ezelőtt. Ma az aprólékos ,türelmes munka igényli a nyugalmat , míg az illegális főzés idejében ezt a fináncok távolmaradása biztosította leginkább. Az aberdeenshirei dombok közt , a lepárló körül öreg fák figyelik már jó ideje ,hogy készül a helyi életvíz . Ezeken a fákon régen is és most is vetési varjak százai tanyáztak  megpihenve , összegyűlve . A fekete madarak hangja nem túl kellemes amíg " parlamentjük " tart de annál inkább hasznos volt amikor a lankák közt megbújó lepárló felé ellenőrök közeledtek. A varjak éktelen károgással adták a whisky készítőinek tudtára , hogy valaki bizony közeledik . És általában ez a hatóság érkezését jelentette . Talán éppen ezért nem bántotta a hangos , szemtelen varjakat senki kétszáz éve . Igaz , ez fordítva is megesett ,hiszen a madarak károgása már távolról jelentette a fináncoknak ,hogy ott a fák közt emberek serénykednek. Ez pedig anno a Highland dombjai közt szinte egyet jelentett az illegális lepárlással .Manapság már nem kell tartani a fináncoktól de a madarak azóta is ott tanyáznak a GlenDronach körül. Ezt az életképet jeleníti meg egyedi módon a GlenDronach Parliamant . Ahogy a whisky karakterei az őszi illatokat , aromákat hordozzák , úgy adja az identitásást a maltnak a név, az év végét jelentő varjúgyűlés. Mindenkiben él a hangulat, a csendes , nyirkos ősz, a táj barnába fordulása , a néha még felbukkanó napfény , a vidék készülődése a hosszú télre, a befőzés illatai , a vágy egy melengető nemes ízekben gazdag kortyra. Ezt mutatja be az új , 21 éves GlenDronach.

A skót whisky készítői mindig is szívesen alkalmazták a címkéiken a környzetet ami körül veszi őket . A mai napig jeles single malt sorozatok futnak az élővilág megjelenítésével cimkéiken , neveikben. A legendás Flora & Fauna széria , az Icons of Arran sorozat , vagy épp elég a legnépszerűbb szimbólum , a szarvas felbukkanására gondolnunk jó pár lepárló nevében, szimbolikájában.

A " Szedervölgyi "  ( GlenDronach ) most egy igazi életképet emelt be a Parliament nevű maltjával ebbe a folyamatba . És mennyivel szimpatikusabb az időről időre felhangzó , fülsértő varjú lármát hallgatni, egy jó selymes , krémes, sherrys malttal a poharunkban figyelni a madarak "parlamentjét" , az ősz elsőre lehangolónak tűnő hatalomátvételét a természet fölött ,mint a két lábon járók hipokrita zajongásával teli " igazit " .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2011.11.16. 16:29:26

Van még valami info erről a palackozásról, esetleg kóstoltad már? Itthon is kapható, és érdekel a cucc. :)

barman 2011.11.16. 19:30:39

Három-négy napja kóstoltam.Meggyőző,igazán jó whisky.Sok gyümölcs mellett feltünően sok keserű karakter.Étcsoki,kávé,vérnarancs,nagyon gazdag,telt whisky.A lecsengése erős,fűszeres,kis bakelit,gumi.Mondjuk az ősz nem jut róla eszembe, de egy csemege kosár megpakolva sok gyümölccsel és kávéval,illatban és ízben is.Édes-keserű.Tudom ajánlani jó szívvel!

fezmin 2011.11.16. 20:00:30

Remek, akkor még idén én is belerakom a kosárba. :)

Prémiumwhisky 2012.12.06. 17:01:56

Valóban egy minőségi whisky és minőségi bejegyzés. Amit nálunk Te is kipróbálhatsz
süti beállítások módosítása