Ragyogj,Dalmore!
2011. október 05. írta: Barman's Choice

Ragyogj,Dalmore!

Öt hónappal ezelőtt virtuális túrára invitáltam a Maltbank Herald olvasóit a Dalmore Distillery megújult látogatóközpontjába.Akkor még csak a látványtervek segítségével nézhettünk be Észak-Felföld luxus lepárlójába. Most érkezett pár fotó a gyönyörű Dalmore centrumból,hasonlítsuk hát össze,mi valósult meg a tervekből!

 

" A Dalmore Visitor Centre projekt a tervezői elmondása szerint, egy olyan kihívás volt,ahol egyszerre kellett megfelelni egy világhírű brand támasztotta igényeknek és a tradicionális skót örökségnek egyaránt.A cél egy olyan épület létrehozása volt,ahol a világ néhány igen különleges minőségű,ritka terméke,nevezetesen a Dalmore exkluzív palackozásai,luxusotthonra találjanak és a nekik kijáró környezetben is funkcionálisan használható,a termelést bemutató látogatóközpont jöjjön létre.Ennek megfelelően a teljes belső teret a Dalmore színeivel képzelték el.A burgundi és az ezüst,mint a Dalmore imázsa,a fényes fekete lakk felületekkel,a buja bársonyborítással és a bőr bevonatok használatával már ad egy elegáns élményt.Ezt fokozták még egy modern LED technikán alapuló fényhatással,világítótestek használatával.Ezzel egy olyan “színházi” hangulatot teremtettek,ahol egyszerre érzi magát otthon az aki egy privát klub hangulatát keresi egy ilyen helyen és az is,aki a whisky készítés művészetére kíváncsi. "

A felújítás egy évig tartott és egy millió fontjába került a lepárlónak. A májusi bejegyzésben a túrát természetesen a bejáratnál kezdtük. Akkor ez volt az elképzelés arról a helyszínről ahol a látogató először találkozik a Dalmore örökséggel:

" A Dalmore burgundi színére festett falakon,szemben a bejárattal fényképek a lepárló múltjából,épületeiről.A lépcső feletti falat a “Fury of the stag” című festmény fedi.Benjamin West alkotása a Skót Nemzeti Galériában található.A festmény azt a pillanatot örökíti meg,ahol annak a klánnak az őse menti meg a királyt egy dühödt szarvasbikától,aki őse lett a Dalmore spirituális otthonául szolgáló területet uraló családnak.A Dalmore a mai napig szoros kapcsolatot ápol a Mackenzie klánnal és a marketingkoncepciója is erősen épül a tradicionális viszonyra.Lásd a Dalmore Mackenzie és a Dalmore Castle Leod nevű single maltokat. "

A terv:

És ami lett:

A washback a felújítás előtt:

A washback megújulva,a luxus látogatóközpont részeként:

A látogatóközpont egyik legérdekesebb része,ahol az érdeklődők szó szerint betekinthetnek a Dalmore készítésének leglényegesebb pillanatába,a stillhouse.

" A Stillhouse.A tervezők ezt a részt mint a ‘színház’ legfókuszáltabb pontját emelték ki.Ez maga a ‘színpad’.Hatalmas üvegtábla választja el a látogatókat a termelőegységtől,ahol a természetes és a mesterséges fényekkel együtt valóban előadássá nemesedik a napi munka. "

Így nézett ki a tervezőasztalon:

És most,a valóságban,a drámai megvilágítással:

A legizgalmasabb helyszín mégis az,ahol a whiskyket kóstolhatjuk. A Dalmore ennek is megadja a módját.Az Alchemy Room nevet viselő szoba így festett amikor még csak elképzelés volt:

És ilyen is lett!

Az úgynevezett Custodian Room egyfajta elit klubja a Dalmore rajongóinak.Sok más lepárlóhoz és márkához hasonlóan a Dalmore is virtuális közösségként is igyekszik összefogni a potenciális vásárlóit.Ennek a társaságnak a neve Dalmore's Custodians.Természetes,hogy a tagoknak is jár egy minden kényelemmel ellátott klub szoba!

A tagoknak járó előnyök közt a legfrissebb,hogy az első 1263 "custodian" kiválaszthatja,hogy a millenium évében hordóba került Dalmore, számára 12 évesen jövőre,esetleg 15 évesen 2015-ben legyen e lepalackozva. Esetleg megvárhatja amíg a whisky 18 éves lesz és akkor kéri a palackját az illető.

Aki inkább az aktívabb ismerkedést választja és a kényelmes kanapék helyett inkább barangolna a látogatóközpontban,ilyen installációkba is belefuthat :

A Dalmore egy pillanatra sem hagyja,hogy elfelejtsük a mottóját:I shine,not burn.

Szabad fordításban:Ragyogok,nem lángolok (égek )!

És,ha már a Dalmorenál tartunk,a lepárló tulajdonosa a Whyte & Mackay (az indiai United Spirits tagjaként ) a pletykák szerint nem sokára egy új lepárló építésébe kezd.A tervek szerint 12 pár üst termeli majd a whiskyt. Szintén ebben a bejegyzésben említeném meg,hogy a cég másik neves lepárlója,Isle of Jura szigetén a Jura Distillery a napokban mutatta be legújabb és elképesztően jó maltját, a Jura 1976 Feith a' Chaorinn névvel. És ha ehhez még megemlítem,hogy a cégcsoport tulajdonosa,az indiai milliárdos Vijah Mallya elpöttyintette,hogy keresi a lehetőséget arra,hogy akár a Diageoval,akár a whisky világ egy másik jelentős vállalatával kooperálva megszerezze a nem rég önállóvá kiszervezett Beam Globalt (Laphroaig,Ardmore single maltok és az üzlet legfontosabb elemeként a Teacher's blend) , akkor kijelenthető,hogy a whisky soha nem látott népszerűsége soha nem látott profitot is termel.Ehhez pedig nem elég lángolni. Ehhez ragyogni kell.

Ahogy a Dalmore is teszi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása