Special Releases 2011
2011. szeptember 25. írta: Barman's Choice

Special Releases 2011

A whiskyrajongóknak a Special Releases sorozat név bőven elég ahhoz,hogy tudják,a Diageo éves válogatása ismét megjelent!Minden évben a piac legnagyobb szereplője válogatott érdekességekkel örvendezteti meg a maltok fanatikusait.Már bezárt lepárlókwhiskyjei,hordóerősségű kiadások,a megszokottól eltérő variációk,állandó és visszatérő szereplők a sorozatban és persze időnként meglepetések.Ebben a szériában mindent megtalál az érdeklődő.Lássuk, idén kik képviselik a megabirodalom legjobb sorozatát!

Akik otthonosan mozognak a single maltok közt,tudják,hogy a Special Releases palackjai közt állandó szereplőnek nevezhető a Lagavulin hordóerősségű 12 évese,az évről évre korosodó és ritkuló Port Ellen és Brora palackozások,a Caol Ila utóbbi időkben tőzegmentes variációi és a Talisker nemesebb megjelenései. Hozzájuk csatlakozik minden évben pár ritkaság és meglepetés.Idén a Talisker kimaradt, de a koncepció az eddigiekhez hasonló.Rögtön itt van a szokásos Brora!

A Brora az idei sor kitüntetett figyelmet érdemlő whiskyje!Nem csak azért mert személyes kedvencem,hanem 2011-ben már tizedik alkalommal jelenik meg a Special Release sorozatban malt ebből a már bezárt,zseniális lepárlóból.Az idei Brora 32 éves,a valaha volt legidősebb Brora a hivatalos megjelenések közül.Mindössze 1500 palack jön ki,hiszen a készletek apadnak..Az amerikai és európai tölgyhordókban érlelt ital alkoholerőssége 54.7%.

A 2011-es sor másik "hölgye" a Caol Ila.Tavaly a lepárló először mutatta be a 12 éves tőzegmentes variációját,ebben a sorozatban megjelentetve.Idén is ezzel jönnek ki.

Caol Ila 1999 12 years old,unpeated.Hatodszor szerepel a sorozatban a Caol Ila,másodszor a 12 éves, tőzegmentes formájában.Az ex-bourbon elsőtöltésű hordók,az elképesztően magas, 64% - os alkoholerősség és a 6000 palacknyi mennyiség az idei sor legnépszerűbbjévé fogja tenni a Caol Ila-t.Furcsa,szokatlan,elérhető és meglepően kifinomult!

Az állandó szereplők következője a hordóerősségű dél-islay malt,a Lagavulin.

A lepárló zászlóshajója a 16 years old.A Special Releases sorozatban kiadott Lagavulin 12 éves,tehát fiatalabb,ellenben sokkal "vadabb",lévén 57.5% -os erejű. Amerikai tölgyhordókban pihent 12 évesek házasítása.Tizedszer a sorozatban,elképesztően jó Lagavulin!

A sorozat vita nélkül legkomolyabb whiskyjei minden évben az aktuális Port Ellen palackozások.

Tizenegyedszer szerepel a sorozatban,idén 32 éves változatban.A valaha volt legidősebb Port Ellen hivatalos megjelenésben!Nagyon ritka,befektetőknek,"szerelmeseknek" kihagyhatatlan.53.9% alkoholerősség refill amerikai tölgyhordóból,1978-as lepárlás.Világszerte mindössze 2988 palack jelenik meg.

És most lássuk, mik az idei meglepetések.Rögtön itt van egy 40 éves whisky,egy kelet-felföldi, bezárt lepárlótól.A Glenury Royal 40 years old 1970 a sorozat legdrágább palackja 525 fontos árával.Egy 36 éves változata - szintén 1970 - ből - már felbukkant a SR sorozatban,ez a negyven éves a lepárló hivatalos palackozásainak második legidősebb kiadása.1404 üveg,refill amerikai tölgy.Az alkoholerősséget még nem árulta el a Diageo,ahogy képet sem mutatott eddig róla.

A 2011-es sor kakukktojása egy 100% single grain whisky.A Port Dundas 20 years old 1990 igazán különleges darab.Nem csak azért mert egy már bezárt grain distilleryből érkezik,hanem mert nagyon komoly értéket képvisel a gyűjtők és a kifinomult whisky rajongók körében.Ez a palackozás a legidősebb Port Dundas ami valaha megjelent.Még soha nem szerepelt 100% single grain whisky a Special Releases kiadások közt.Az alkoholerősség 57.4%,a kiadott mennyiség 1920 palack.Nem kétséges,ezt fogják a leghamarabb elkapkodni.A whisky érdekessége,hogy 1970-ben került hordóba,3 év után aztán háromfelé osztották a párlatot(akkor már whiskyt).Egészen mostanáig tehát 17 évet töltött a grain whisky elsőtöltésű amerikai ex-bourbon tölgyhordóban,új amerikai tölgyhordóban és erősen pörkölt európai tölgyhordóban.A házasítás után most a Special Release sorozat legkülönösebb darabjaként a Port Dundas elképesztő népszerűség előtt áll!Ritka,gyűjtendő darab!

Szintén újonc a sorozatban a Speyside-ról érkező Knockando.Nem sokat hallani single maltként a Knockando-ról, de neki is kijár a figyelem,elsőre egy 25 éves,1985-ös 43%-os kiadással mutatkozik be mint "speciális" kiadás.Elsőtöltésű ex-sherry európai tölgyhordós érlelés.4500 számozott palack,Speyside-rajongóknak megérheti.

A végére hagytam az idei sor számomra legkedvesebbjét.A gyönyörű és kedves Rosebank végre ismét elérhető hivatalos palackozásként. Sajnos csak limitált mennyiségben. 21 éves 1990-es lepárlás,53.8% alkoholerősség,refill amerikai és európai tölgy hordókban érlelve,5886 palacknyi mennyiségben.Ha az ember a szívére hallgat,az idei kínálatból a Rosebank mellé teszi le a voksát!!

Ismét meg kell állapítanunk, hogy a Diageo legkomolyabb sorozata még mindig a Special Releases.Idén sem kell csalódnunk.A ritkaságok évről évre értékesebbek lesznek,megleptek minket egy single grain whiskyvel,az állandóságot jelentő maltok elérhetők megint, és a Rosebankkel  pazar kis díszt tettek a 2011-es sorra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fricc 2011.09.25. 16:16:30

Csak kóstolás útján tudom elfogadni a sorrendet,különben nem tárgyilagos!!! :)

barman 2011.09.25. 17:42:14

Szerencsére egyetlen sorrend sem tárgyilagos whisky kérdésben:)) Lagavulint,Caol Ilat kapok,a Rosebanket megveszem magamnak és vacilálok,hogy a Brorát vegyem e meg vagy a Port Dundast..Utána majd igyekszem tárgyilagosan megirni,izlett e:))

barman 2011.09.25. 17:48:29

Egyébként az árak kb:Port Dundas 525 font,PE és Brora 300,CI 50 körül,Lagavulin 60 körül,Rosebank 160,
süti beállítások módosítása