A vadállat legendája-Ardbeg Alligator
2011. június 01. írta: Barman's Choice

A vadállat legendája-Ardbeg Alligator

Dél-Islay legendáriumában új fejezet írodik.A vadállat feljött a felszínre és hódítani akar.Az alligátor,akarom mondani  Islay-gator megállíthatatlan.

A beharangozottaknak megfelelően tehát megjelent hivatalosan is az Ardbeg Alligator! Jelenleg a lepárló hivatalos törzsvásárlói klubjának,az Ardbeg Committee tagjainak elérhető de szeptember elsejétől már minden whisky rajongó a világ bármely pontján hozzáférhet. Az új,erősen pörkölt amerikai tölgy hordóban érlelt párlatot a 10 éves Ardbeggel keverték,így született az Alligator. A whisky 51.2% alkoholerősségű. 10 000 palack jön ki belőle első körben.

Az Ardbeg kreatívjai ismét nagyot alkottak.Már hónapok óta csepegtették az infókat egy erősen pörkölt felületű hordóban érlelt single maltról. Ezt az eljárást,az erős pörkölést hívják a kádárszakmában "alligátor"-nak,mert a hordó felülete a kiégetés után egy krokodil bőréhez hasonló mintát mutat a fa. A hordó kiégetése bevett eljárás. Három szintjét különböztetjük meg,a pörkölés erősségétől függően. A light-medium-alligator hármas felosztású skála a pörkölés idejét és intenzitását jelzi.Tulajdonképpen arról van szó,hogy a fél perctől akár négy percig tartó hőhatás alatt a fa felülete megég, megpörkölődik és egy elszenesedett réteg keletkezik ami hatással van a párlat és a fa közti aromacserére. Sokan azt hiszik az ex-bourbon hordókban érlelt skót whiskyk édeskés, vaniliás karakterei a hordóban korábban tárolt bourbon whiskey hatásai,míg a nehézkesebb, gyümölcsösebb, mazsolás jegyek az ex-sherry hordókban korábban tárolt sherry maradékból származnak. A különböző hordókészítési , fakezelési eljárásoknak köszönhetően természetesen nem arról van szó , hogy a korábban a hordóban tárolt egyéb alkoholból visszamaradt folyadék keveredik majd a whiskyvel és ezért érzünk boros jegyeket egy red wine cask finiselt cuccnál. Nem folyadék , aromák maradnak a fában . Arról van szó,hogy a hordó "lélegzik" vagyis a benne lévő folyadék párolog,kifelé igyekszik,míg a környezetből ahol a hordót tárolják egyes aromák befelé igyekeznek. Ahogy az embe lélegzik. Ebben a folyamatban a fa egyfajta adszorbensként is és katalizátorként is működik.A benne tárolt sherry vagy whiskey mivel más-más alkoholerősséggel és "bázisaromákkal" rendelkezik,a fában lezajló átalakulás során más-más komponenseket hoz létre.Ezeknek a komponenseknek a behatásai érezhetők később a skót whiskyben.A komponenseknek a kialakításába tud beleszólni úgymond a szakma azzal,hogy különböző erősséggel (ideig) pörköli a fa felületét,szabályozva ezzel az aromacsere intenzitását és a felvehető aromák karakterét.A fa elszenesedett felülete segít eltávolítani a párlatból a nem kívánatos szulfurt például.Cserébe az elszenesedett réteg alatti pirított rétegből karamellizálódott anyagok,vanilin,egyéb aldehidek kerülnek a párlatba.Hasonló beleszólás ebbe az érlelési folyamatba a fa típusa,a hordó mérete,az érlelés ideje és persze a párlat alapkaraktere.Mindezek együtt adják meg a skót whisky érlelés során kialakult stílusát,magát a végeredményt ami a palackokba kerül.Ez persze egy elnagyolt magyarázat,valójában itt egy igen komoly és mély kémiai tudást igénylő beavatkozásról van szó.

De térjünk visza az Ardbeghez.Most tehát már tudjuk miért kapta az Alligator nevet a whisky. Ilyen ziccert persze a PR sem hagyhat ki. A marketingesek kreáltak egy sztorit a Dél-Islay tőzegmocsaraiban megtalált alligátor maradványokról és egy ma már megszokott ardbeges világba ültetve a történetet,nagyon szórakoztató kampányt hoztak létre.Íme az Islay-gator legendája :

Bővebben ITT olvashattok a sztoriról és a köré felépített legendáról:)

Az első bemutató Chicagoban volt,érdemes megnézni milyen rendezvényt hoztak össze a premierre:

http://vimeo.com/23028491

A végére pedig bónuszként pár korábbi Ardbeg promo.Az első a Corryvreckan kisfilmje.Az Ardbeg Corryvreckanról itt olvashatsz.

https://www.youtube.com/watch?v=nR19-8l8Ndk

 

A következő kisfilm az Ardbeg Rollercoaster megjelenését promótálta. A klip érdekessége,hogy egy csomó utalás van benne a lepárló korábbi whiskyjeire. Például sorrendben megjelenik az örvény (Corryvreckan),a Szörny (Airigh nam Beist)és látunk csillagrobbanást (Supernova) is. Az Ardbeg Rolercoasterről ITT olvashatsz.

https://www.youtube.com/watch?v=7k9R0HimLyI

Ez pedig az Ardbeg 1965 filmecskéje:)

https://www.youtube.com/watch?v=qaSHh7iXhkQ

 

Az Ardbeg ismét magára irányította a figyelmet. Ha megjelenik egy hivatalos palackozás a lepárlótól az egész whisky rajongó világ rájuk figyel. Az Ardbeg Alligator pedig a hírek szerint egy nagyon jól sikerült,minőségi whisky lett.Aki nem lesz ott pár nap múlva a stockholmi világrekord kísérleten,az készüljön a szeptemberi alligátor vadászatra!:)

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása