Skócia 21.századi whisky históriájának egyik sikertörténete egy Islay szigeti lepárló,a farm distillery Kilchoman sztorija.Alig fél évtizede termelnek csak de már az amerikai piacon is jelen vannak.A szortimentjük a korukból adódóan nem túl széles,igaz idén az előre bejelentett menetrend szerint lesznek már igazi ínyencségek a Kilchoman portfolióban.
A Kilchoman védjegye lett az évszakonként kiadott hivatalos palackozás,az adott évszak és évjárat nevével.Az első palackozásuk 2009 szeptemberében jött ki (Inaugural Release).Ezt követte azóta négy másik a 2009-es Autumn,a Spring 2010,a Summer 2010,a Winter 2010.A saját malting floorral rendelkező Kilchoman ezen kívül mintegy tucatnyi egyedi single cask palackozást tud felmutatni,különböző privát megrendelésre,világszerte.A whiskyjük fiatal,tőzeges,friss,üde.A felhasznált árpa harmada a farm körülről származik,illetve vásárolnak árpamalátát a sziget déli végéből,a Port Ellen Maltingstól is.A hordóik többnyire elsőtöltésű ex bourbon hordók.A refill sherry hordók többnyire a finiselésekhez,utóérlelésekre vannak használva.
A 2011-es év első hivatalos Kilchoman single maltja,a hatodik az évszakoknak címzett megjelenések sorában,a Kilchoman Spring 2011 Release ma megjelent.
Amit tudhatunk róla,hogy 3 és 4 éves Kilchomanok keverése.A három éves maltok a keverék 70%-át teszik ki,a maradék 30% négy éves.A whisky érlelése elsőtöltésű bourbon hordóban történt és a kis finesz a sztoriban,hogy a négy éves malt mintegy 5 hetet előtte még oloroso sherry butt hordóban pihent.
Ez az érdekes mix,a tavaszi Kilchoman,a Seasons sorozat hatodikja 46% alkoholfokkal jelent meg.
Még idén lesz egy hasonló kiadás ősszel.Addig viszont még majd megkóstolhatjuk az első 5 éves Kilchomant vagy épp egy full sherry butt hordós kiadást.
Folytatás a Kilchomantól májusban,egy 100% Islay palackozással ,vagyis a whisky minden eleme és a termelés minden fázisa a szigetről származik és ott készül, érlelődik.Islay és tőzegfanoknak kötelező!