Hatodik évszak-Kilchoman Spring Release 2011
2011. március 28. írta: Barman's Choice

Hatodik évszak-Kilchoman Spring Release 2011

 

Skócia 21.századi whisky históriájának egyik sikertörténete egy Islay szigeti lepárló,a farm distillery Kilchoman sztorija.Alig fél évtizede termelnek csak de már az amerikai piacon is jelen vannak.A szortimentjük a korukból adódóan nem túl széles,igaz idén az előre bejelentett menetrend szerint lesznek már igazi ínyencségek a Kilchoman portfolióban.

A Kilchoman védjegye lett az évszakonként kiadott hivatalos palackozás,az adott évszak és évjárat nevével.Az első palackozásuk 2009 szeptemberében jött ki (Inaugural Release).Ezt követte azóta négy másik a 2009-es Autumn,a Spring 2010,a Summer 2010,a Winter 2010.A saját malting floorral rendelkező Kilchoman ezen kívül mintegy tucatnyi egyedi single cask palackozást tud felmutatni,különböző privát megrendelésre,világszerte.A whiskyjük fiatal,tőzeges,friss,üde.A felhasznált árpa harmada a farm körülről származik,illetve vásárolnak árpamalátát a sziget déli végéből,a Port Ellen Maltingstól is.A hordóik többnyire elsőtöltésű ex bourbon hordók.A refill sherry hordók többnyire a finiselésekhez,utóérlelésekre vannak használva.

A 2011-es év első hivatalos Kilchoman single maltja,a hatodik az évszakoknak címzett megjelenések sorában,a Kilchoman Spring 2011 Release ma megjelent.

Amit tudhatunk róla,hogy 3 és 4 éves Kilchomanok keverése.A három éves maltok a keverék 70%-át teszik ki,a maradék 30% négy éves.A whisky érlelése elsőtöltésű bourbon hordóban történt és a kis finesz a sztoriban,hogy a négy éves malt mintegy 5 hetet előtte még oloroso sherry butt hordóban pihent.

Ez az érdekes mix,a tavaszi Kilchoman,a Seasons sorozat hatodikja 46% alkoholfokkal jelent meg.

Még idén lesz egy hasonló kiadás ősszel.Addig viszont még majd megkóstolhatjuk az első 5 éves Kilchomant vagy épp egy full sherry butt hordós kiadást.

Folytatás a Kilchomantól májusban,egy 100% Islay palackozással ,vagyis a whisky minden eleme és a termelés minden fázisa a szigetről származik és ott készül, érlelődik.Islay és tőzegfanoknak kötelező!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása