A tavalyi nagysikerű,első budapesti Whisky Show rendezvényét egyetlen dolog zavarta csak meg.Az izlandi vulkáni hamu ami pár hétre összezavarta az európai légiközlekedést.Magam is az utolsó pillanatokban érkeztem haza és volt sajnos olyan skót szakember,aki végül nem ért el Magyarországra,így egy-két előadás a márkanagykövetek nélkül zajlott le.Szerencsére a szervezők és a Whiskynet kollégái kiválóan megoldották a dolgot és remek masterclassokat prezentáltak beugróként is.A Whiskynet azonban nem hagyta annyiban,hogy az egyik legjobban várt előadója végül ne érkezzen Budapestre.Ebben a hónapban pótolhatja az akit komolyan érdekel a skót single malt whisky azt az előadást,amelyik a legszimpatikusabb lepárlót és whiskyjeit mutatja be.
A Whisky Show előtti blogposztok egyike volt a Benromach lepárló bemutatása.Idézzük fel az egy évvel ezelőtt írtakat:
1898-ban alapították ezt a Forres melletti kis lepárlót aminek az első évei igen balszerencsésen alakultak.A whisky boom-nak nevezett lepárló alapítási láz időszakában vagyunk.Most születnek meg azok a legendák akik annyi sikert és rajongót szereztek a skót világnak mint a Glenfiddich,Aberfeldy,Balvenie vagy épp a Bruichladdich és a Benriach.A siker az első években bizony sokukat elkerülte így a Benromach lepárló első fél évszázada tulajdonképpen állandó tulajdonos cserékkel telt.A 6o-as és 7o-es évek alatt aztán úgy tünt kitisztul az égbolt a Benromach pagodái felett mert az akkori tulajdonos komoly felújításokat végzett a lepárlóban.De jöttek a 8o-as évek és a skót whisky front harcosai közül alig két év alatt egy tucat elesett.Olyan lepárlók mint a Glenlochy,St.Magdalene,Glenury Royal(aminek egykori létét már csak egy emlékkő őrzi),a Banff vagy a Coleburn örökre bezártak.Ebben a harcban esett el velük egyidőben a Benromach is.Tíz hosszú éven át állt bezárva a lepárló amikor is 1993-ban a közeli Elginből a helyi kereskedőcég,a Gordon&MacPhail megvásárolta.A nem túl régi felújitás ellenére az új tulajdonos szinte csak a csupasz épületet szerezte meg,egyedül a washback volt használható állapotban.A cég azonnal egy teljes beruházásba kezdett.Ekkor kerültek a helyükre a mai lepárlóüstök,az előzőeknél kisebb méretüek.Az eredeti felszerelésből a spirit receiver maradt meg használatban.A vásárláskor a tulajdonukba került kisebb tételü raktárkészlettel,két főállású alkalmazottal kezdtek újra életet lehelni a Benromachba.A terv,hogy a legkisebb lepárló a Speyside képviseletében a lehető legautentikusabb whiskyt készitse, már önmagában becsülendő.És nem csak beszéltek róla hanem azóta is ennek szellemében készítik egyre elismertebb single maltjaikat.Március 28-án megrendezésre kerül tehát a lepárló márkanagykövetének előadása.Az előadáson magyar tolmácsolás lesz.A helyszín a Rózsadomb Étterem(Budapest II. kerület, Bimbó út 2. -Mechwart Liget).A masterclass ára 5000 forint amiért a következő sort ízlelhetjük meg:
A budapesti Whisky Show előadója a Benromach,egészen pontosan a Gordon MacPhail képviseletében,Miss Nicole Hizzett.A fiatal hölgy 2oo7-ben érkezett a céghez,korábban vállalatvezetést és üzleti jogot tanult most a lepárló és az anyacég termékeinek promotálásával,új piacok felkutatásával és persze masterclassok szervezésével foglalkozik.A Maltbank Heraldon elég gyakran felbukkan a Benromach így mondhatni a portfoliót már mindenki ismeri.Ez a kellemes,szimpatikus,letisztult,egyéniséget felmutató szakmunka a Benromachot a legnagyobbak közé emelte.A tavalyi év egyik legfigyelemreméltóbb whiskyjének díját is odaítélhetjük a lepárlónak a 1o Years old megjelenése okán.Ez volt az első olyan single malt ami már teljes egészében az elgini cég tulajdonlása alatt készült.Az alapkínálat része a Traditional(kb 6 éves),a 21 years old,25 years old,cask strength és vintage kiadások és évente megújuló érlelések (port,sassicaia,marsala,madeira de volt már tokaji is).Nagy lépés volt a skót whisky ipar történetében az első organikus whisky,a Benromach Organic és a régi stilust képviselendő Origins,első és másodtöltésű sherry hordós érlelés Golden Promise árpából.Azóta az Organicnak megjelent egy tőzegelt változata is.És ha már tőzeg, kihagyhatatlan a Benromach Peat Smoke ami kb 35 ppm tartalmú(a korábbi 55ppm helyett) és a legjobb speysidei hagyományokat ötvözi az erősen tőzegelt árpa felhasználásával.A lepárló évek óta szponzorálja a nemzetközi Clipper Round the World vitorlás versenyt.Ehhez kapcsoltan jelent meg a Lattitude sorozat .A budapesti szeminárium címe Múlt,Jelen,Jövő.A múlt zaklatott,a jelen imponáló,a jövő..?Az lehet,hogy kérdéses.A cégnek ugyanis jelenleg is lezáratlan ügye van a helyi önkormányzattal miután utóbbiak egy árvízvédelmi rendszer kiépitését terveztek a lepárló környékére.Így a Benromach vízutánpótlása a jövőben kérdéses.Izgulni talán nem kell ,mert bár a lepárló történetében nem lenne sajnos újdonság a krach, de az anyacég Gordon&MacPhail whisky politikája és kivételes protfoliója biztos kezekben tartja ezt a gyöngyszemet.
Ms.Nicole Hizzett aki Budapesten kalauzolja majd a Benromach iránt érdeklődőket.
- Benromach Traditional
- Benromach 10 years old
- Benromach 25 years old
- Benromach Origins Batch 2
- Benromach Origins Batch 3
- Benromach Cask Strength 1981
A Traditional szintén akciózva van és ez azért is lehet érdekes mert jár hozzá két eredeti whisky kóstolásra tervezett pohár is!És mint tudjuk,az igazi élvezethez ez elengedhetetlen.És mindez 9990 forint(minusz a 2500 ha erre akarod felhasználni a levásárolható bónuszodat a kóstolási jegyed árából!).
A 25 éves és a hordóerősségű Benromach a sorban azért érdekesek mert se az igazán koros,se az igazán magas alkoholfokú whiskyk nem gyakoriak a lepárlóáltalános kínálatában.Mondhatni,olyan lehetőség adódik most a budapesti kóstolón résztvevőinek,hogy a Speyside legkisebb lepárlójának ritkaságait ízlelhessék!
A két Origins résztvétele a sorban a kedvencem!Az első Origins 2008-ban jött ki,és megnevezték a kiadás során az árpát amit felhasználtak.Ez a golden promise nevű árpatípus volt.Tavaly nyáron aztán egyszerre mutatták be az Origins második és harmadik variációját.A Batch 2 egy tíz éves whisky amelyik port pipe típusú(kb 500 literes ex portói) hordóban lett érlelve,a Batch 3 pedig ugyan sherry hordós érlelés de a felhasznált árpa típusa Optic.Ezek a kis változtatások az első Originshez képest azért érdekesek,mert a lepárló szakembereinek feltett szándéka,hogy megmutassák a whisky kedvelőknek,hogy ilyen finom,"apró" módosítások a whiskykészítés során milyen sok és élvezhető,nüansznyi különbséget és ezáltal egyéniséget tudnak adni a whiskynek.Igazi ötletes betét a sorban ez a páros,tessék figyelni:)
És nem elég,hogy autentikus előadó,nem elég,hogy hat whiskyt kóstolhatsz a Speyside legkisebb lepárlójának kézműves termékeiből,azokból is a krémjét,nem elég,hogy az 5000 forint részvételi díjból 2500-at levásárolhatsz a már eleve akciós whiskykból,(ja,és minden Benromach mellé amit ezalatt az akciós időszak alatt vásárolsz,kapsz egy kulcstartót a lepárló logójával,ami egy picike flaska és igen,megtölthető:),hanem...
itt a WHISKYNET,mint a magyar whisky szaküzlet,a piacvezető whisky kereskedőház és a THE MALTBANK HERALD a magyar single malt whisky blog közös NYEREMÉNYE!!:))
A Benromach kóstoló után kisorsolásra kerül Sir Robin Knox-Johnston DEDIKÁLT angol nyelvű könyve!Ő az az ember aki elsőként vitorlázta körbe egyedül ,megállás nélkül a Földet.Sir Robin azóta a Benromach nagyköveteként is szerepel,a Benromach szponzorálja kalandjait,szerepléseit.Szóval ha valaki szereti a vitorlázást annak igazi kuriózum ez a könyv.Ha meg nem tud a jövőbeni nyertes sokat a vitorlázásról,akkor nyelvgyakorlásnak is remek lehetőség a szórakoztatóan megírt könyv.
Visszatérve a kóstolóra,ezt a sort én erősnek tartom.És nagyon örülök,hogy a Benromach ilyen komoly italokat képes felmutatni.Ráadásul ott van még a világ első organikus single maltja,az Organic illetve ennek második kiadása,a tőzegelt Organic a Benromach portfoliójában.Személyes kedvenceim a lepárlótól ezek,ahogy igen tetszik a tőzegelt Benromach Peat.Egy kis vagány whisky.Januárban pedig megjelent a Benromach pedro ximinez wood finish,tovább öregbítve a kifinomult stílusát a Gordon&MacPhail kis lepárlójának.
Másnap,29-én ugyanazon a helyszínen,ugyanabban az időpontban,szintén tolmácsolt előadás keretében az anyacég,a Gordon&MacPhail portfoliójának öt whiskyjét lehet majd kóstolni.Ahogy tudom,erre a masterclasra már csak egy hely van!:)A résztvevő italok a világ egyik legismertebb független palackozó által vitt sorozat,a Connoisseur's Choice palackjai mutatkoznak be.Nevezetesen egy 15 éves Mortlach,egy 1990-es Ledaig Mull szigetéről(a Ledaig a Tobermory tőzegelt változata),egy 1991-es Inverleven (ez a lepárló már 20 éve bezárt,az Inverleven maltok igen-igen ritkák!!),egy 1997-es Caol Ila(jajj,kedvenc lepárlóm:) és egy 1982-es Port Ellen (ez a lepárló Islay szigetének bezárt lepárlója,a Port Ellen maltok csúcskategóriát jelentenek a whisky világában)
Szóval,annyi minden szól az mellett,hogy 28-án és 29-én ne is tervezz más programot,mint egy Benromach ill.G&M kóstolót,hogy aki whisky rajongó,annak ez egyszerűen kihagyhatatlan.Gyertek,igyatok,tanuljatok,nyerjetek:)
A pontos részletekért,jelentkezéshez és az akciókért kattints ide:WHISKYNET!!!