175 év a völgyben
2011. január 13. írta: Barman's Choice

175 év a völgyben

Ebben az évben ünnepli 175.évfordulóját a Speyside egyik ikonikus lepárlója,a Glenfarclas Distillery.Az alkalomnak megfelelően,egy különleges kiadással emlékeznek e jeles dátumra.A Glenfarclas jelentése:a Zöld Fű Völgye.Ebben a "völgyben" él és dolgozik a Grant család már majd' másfél évszázada.Most kreáltak nekünk egy italt, ami évtizedek munkáját sűríti egy palackba.

1836-ban alapította Robert Hay a szeszfőzdét de már korábban is készült whisky a birtokon.Igaz,az 1797-től van adat ugyanazon birtokon alkohol előállításáról.Akkoriban még szabályozatlan körülmények közt zajlott a whisky készítés szerte Skóciában.Ezért a ma alapítási dátumként kezelt évet tulajdonképpen az engedélyezett lepárlás kezdetének tekinthetjük.Hivatalosan ez tehát a Glenfarclas születésének éve.1865-ben Hay halála után vásárolta meg a szeszfőzdét John Grant és fia,George.Ettől kezdve és azóta is a Glenfarclas a J.&G. Grant cég tulajdonában van.Ez a családi vállalat a második legnagyobb családi cég a single malt whisky világában és már a hatodik-hetedik generáció dolgozik a sikerért.A Glenfarclas az egyik legelismertebb név a piacon.Nevükhöz kötődik az első piacra vezetett hordóerősségű single malt,az azóta is elsöprő sikereket elérő Glenfarclas 105.Szintén ikonikus a Family Cask sorozat,ami a legrégebbi,raktárukban fellelhető hordó évétől kezdve 43 év minden évéből egy-egy hordóból palackozott le whiskyt.A sorozat 1952-1994 közti időszakot öleli fel és utánozhatatlan módon mutatja be egy dinasztia tehetségét.

A 175.évforduló alkalmából egy érdekes palackozást mutat be a mai napon a Glenfarclas.Hatezer palacknyi,43% alkoholerősségű whisky,18 különböző hordóból ,1952-től kezdve minden évtizedből hármat kiválasztva.

Hat különböző évtized egy pohárban-így jellemzi az ünnepi palackozását a Glenfarclas örökös,John L S Grant.

A palack a Glenfarclas jelenlegi stilusának megfelelő formájú,a csomagoláson pedig az elmúlt dekádokból válogatott cimkék teszik egyedivé a megjelenést.Az ízben egyesül a sherrys karakterek lustasága az 50-es és 60-as évekből a hetvenes és nyolcvanas évekre jellemző könnyed gyümölcsösséggel,a 90-es évek frissességével és a legfiatalabb,2000-es évekből származó hordók meglepő érettséget mutató jegyeivel.

A családi örökséget a Glenfarclas most megosztja a közvéleménnyel,nekünk pedig nincs más dolgunk mint élvezni,hogy vannak akik egy whiskyn keresztül is képesek megmutatni nekünk valamit a világból.Ahogy ők ismerik már 175 éve..

Boldog évfordulót Glenfarclas és hosszú életet a Grant familiának!!

Slainte Mhath!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása