Manzanilla of the North
2011. január 05. írta: Barman's Choice

Manzanilla of the North

Skócia legészakibb lepárlója a "mainland" vagyis a szigetek nélküli területén a Wick városában található Old Pulteney Distillery.Ez a távoli,magányos kisváros valaha az európai heringhalászat fő kikötője volt.Egyedi és jellegzetes a vidék múltja,a környezet és természetesen a helyi whisky is.

Az Old Pulteney lepárló idén fogja ünnepelni alapításának 185.évfordulóját.Az 1826-ban bejegyzett szeszfőzde jelenlegi tulajdonosa az InverHouse nevű cég.Észak-Felföld több sajátságos karaktereket felvonultató lepárló otthona de közülük is kiemelkedik az Old Pulteney.Eltéveszthetetlen sós íze miatt sokan az észak manzanillájának nevezik.A manzanilla a fino típusú sherry fajtája aminek különleges,sós aromája van.A száraz spanyol bor,ahogy a Pulteney lepárló whiskyjei is,a tengerpart közelsége miatt a sós vizet,permetet szállító szélnek vannak kitéve a hordóikban pihenve,várva a palackba kerülésre.Ez a természetes "aromagenerátor" pedig határozottan meg is jelenik az italokban.

Az idén már több Old Pulteneyt kóstoltam,volt amiről készült is bejegyzés.Például EZ és EZ.

Most a két ünnep közt az ajándékba kapott 17 years old és a 21 years old került a tesztpoharakba.

Old Pulteney 17 years old OB 46%

A 17 éves Pulteney nagy részben bourbon hordóban,kis része ex oloroso hordóban pihent.Színe fakó borostyán.Illatában alma,kevés érett sárgadinnye,és én érzek benne egy határozott,tömzsi kis kókusz illatot.És ezalatt az érdekes illat-mix alatt ott lebeg egy friss,könnyed,sós jellegzetesség.Az íz szintén hozza azt a laza kontrasztot az édes-sós jegyek közt ami a ház stílusa.Általános édesség,egy kis kesernyés,dohos dióbél,szélfútta mezőkön nőtt növények,mint a kutyatej szára ami szétroppan a fogad alatt ahogy a szádba veszed és a távolba merengsz.A lecsengése közepes,kevés lágy tőzeg és só.Nagyon sok idő kellett mire kinyílt a whisky,és olyan érzést ébresztett bennem mint a 80-as évek utolsó évei.Már nem az de még nem is ez.Már nem unalmas de még izgalmasnak sem mondanám.Már nem tömegtermék de még nem egyéniség.Sokan a 17 yo Old Pulteneyt egy komplex,kiváló maltnak tartják.Nekem nem volt talán elég türelmem hozzá, pedig nem könnyen álltam neki összefoglalót írni róla.Száraz ital, amiben a zöld jegyek dominánsabbak mint a klasszikus sós jellegzetesség.Annak ajánlanám aki éretten,felnőttként képes fogadni a meglepetéseket és van ideje élvezni azokat.Nekik lehet komplex és intenzív élmény a 17 yo.

Old Pulteney 21 years old OB 46%

Itt is egy bourbon és kevés sherry hordó kombinációjú maltról van szó,a különbség annyi,hogy a sherry hordója amerikai tölgyből készült.Ez a száraz  spanyol bor,a sherry,aminek egy fajtája a manzanilla,az a bizonyos sherry,ami a sós karaktere révén szerzett hírnevet.Ebből kifolyólag az adott Pulteneytől is klasszikusabb élményeket vártam és nem is csalódtam.Színe matt arany,illatában kis marcipán,kis viasz,alma,talán szegfűszeg,klasszikus ,tengeri szellő hozta sós permet de a parttól már távolabbi mezőn.Nemes és könnyed illatok.Az ízében is folytatódik ez az elegáns vonal,nagyon finom és kevés tőzegesség,sós karamella,egy kis bors.Száraz ez is,hasonlóak az ízek a 17 éveséhez de százszor barátságosabb,kifinomultabb,selymesebb élmény.Malátás édesség és tölgy.A lecsengésben egy fűszeres,tejcsokis,malátás egyveleg.Ez a whisky sokkal inkább megkaphatja a komplex jelzőt mint a 17 éves változata.Ez egy klasszikus Old Pulteney,mindent megmutat amiért szeretni lehet ezt a lepárlót.Ennél jobbat maltról elmondani nem érdemes.

Ahogy a bejegyzés elején említettem,az Old Pulteney idén 185 éves.Bár hivatalosan még semmit nem tudni ,készülnek e valamivel eme alkalomból.Hallani pletykákat egy konkrét dologról, amit lehet,hogy hamarosan meg is tudunk erősíteni, de az biztos,hogy hallunk még idén az észak manzanillájáról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása