Palackposta
2010. október 11. írta: Barman's Choice

Palackposta

A hagyományosan aktiv évszak a whisky világban az ősz.A nyári szabadtéri fesztiválok már lefutottak de a nagy események még előttünk vannak.A betakaritás,malátázás lezajlott vagy épp zajlik de a whisky készités még csak most kezdődik igazán.Az új palackozások nagy része már megjelent de pár szokásos kiadás még vár a színre lépéssel.A karácsonyi akciók még nem indultak be de már van aki korán elkezdte ezt a kampányát.A legtöbb dijazás,lista,összegzés már lezárult vagy a napokban kerül bejelentésre.Ez a szeptember végi,október eleji két hét egy kisebb szusszanásra elég a hirek,palackok,dramok tengerében.De,hogy ne érezzük úgy,hogy lemaradunk az elmúlt napok kisebb híreiről most összegyűjtve nézzük át őket.

Kezdjük egy már itt is publikált és mindig világérdeklősére számító szereplővel.A lepárló látogatóinak kinált single cask palackozás az Ardbegtől most már látható is(köszönöm Michael Larssonnak és az Ardbegprojectnek).Az összesen 222 üveggel létező 10 éves Ardbeg 1999 szeptemberében került töltésre és 2010 márciusában került palackokba.A tudomásom szerinti valaha volt legerősebb alkoholfokkal rendelkező OB Ardbeg single cask kiadásról van szó,a maga 58.6% abv-vel,bourbon hordóból(cask no.1924).

Ugyancsak szeptemberről bennragadt hír a GlenDronach lepárlótól egy szintén a látogatóközpontot felkeresőknek dedikálva egy single cask palackozás.A GlenDronach Distillery Manager's Cask 17 years old single cask 1993-ban került hordóba a lepárlás után.Most tizenhét év után 58.4% alkoholfokkal kínálja magát az 564-es számú oloroso hordóból.

A hónap legaktivabb lepárlója illetve marketingesei a Glengoyne Distillerynek voltak.Nem is olyan régen két új single cask palackozásról számolt be a Maltbank Herald amit nem sokkal később követett egy 13 éves portói érlelés.Most két hírrel bővítik őszi pr portfoliójukat.Kezdjük egy tavaly megkezdett kiadás második megjelenésével.2009-ben az egyik legszebb lepárlóba meghívást kapott hat skót italkereskedő akik közösen leteszteltek pár mintát a Glengoyne raktáraiban és kiválasztoták a skót kereskedők választásának nevezett palackozáshoz a legmegfelelőbbet.A Glengoyne Scottish Merchant's Choice single cask tavaly egy 12 éves sherry hogsheadből származó malt lett.284 palacknyi mennyiségben,57.4%abv-vel szép karácsonyi ajándék volt.Idén,folytatva a tavaly megkezdett újitást szintén kereskedők választják ki a 2010-es év kedvenc Glengoyne single caskját.Most azonban angol kereskedők!A Skócia vs Anglia versengés minden formában rentábilis termék szlogen amiből a whisky esetében szerencsére mindenki csak a legjobbat kapja.Hogy a skót kiskereskedők vagy az angolok választása finomabb e azt csak egy módon dönthetjük el.Ha megkóstoljuk.2010-ben a Glengoyne English Merchant's Choice single cask egy 13 éves sherry hogshead,54.6% alkoholfokkal és 291 palacknyi mennyiségben próbálja majd igazolni az angolok whisky hozzáértését.

De a Glengoyne nem bíz semmit a véletlenre és a dinamikus őszi megjelenések promotálása mellett lassú kampányba kezd.A SLOW! néven futó reklámhadjárat lényege,hogy az alap Glengoyne portfoliót támogassa és felhivja a figyelmet a Glengoyne egyediségét biztisító jellemzőkre.A tíz pontba szedett tények közt szerepel a Glengoynera egyedüliként jellemző,az iparág leglassabb lepárlási eljárása ahol ezáltal a rézfelülettel hosszabb ideig érintkező párlatból eltűnnek a későbbi keserűséget okozó szulfur jegyek.De megtudhatjuk azt is,hogy a malátázópadlón az árpa a Glengoynenál lassan csírázik ki vagy épp azt,hogy a lassú érlelés a spanyol nap alatt két évig lassan kiszáritott európai tölgyből készült hordókban történik.De a lényeg,hogy a Glengoyne élvezete csak nyugodt körülmények közt,relaxálva,hátradőlve,lassan a legjobb.Így érezhetjük igazán a malt igazi ízét.Glengoyne-The Slow! real taste of malt.

Karácsonyra pedig több mint négyezer darab 10 éves Glengoyne kerül a polcokra egy egyedi díszdobozban amit egy skót illusztrátor művész vízfestménye borít.A kép a lepárlót ábrázolja és Art of Glengoyne néven a gyűjtők kedvence is lehet.

A havi IB palackozásokat mint mindig a Douglas Laing and Co. vezeti fel.A Provenance sorozatba októberben örvendhetünk egy 9 éves Caol Ila felbukkanásának.Szintén kilenc éves a most bejelentettek közül egy Fettercairn,van egy 10 éves Bunnahabhain,egy 11 éves Braeval és egy 12 éves Balmenach is.Az Old Malt Cask sorozat most egy igazán változatos és nagy volumenű havi adaggal jött ki.Négy darab 13 éves single malt közül a királynő egy Clynelish,ott pipiskedik egy Cragganmore,egy lovagias Highland Park és egy büszkén feszítő sherry hordós Allt a'bhainne.Egy refill sherry buttból érkezik egy 15 éves Tobermory ami azért tart igényt érdeklődésre mert a lepárló hivatalos palackozásai közül az OB 15yo üti meg azt a szintet amit a világ whisky rajongói egy skót malttól elvárnak.A viszonylag ritka IB kiadások közül most az OMC-ből mérhetjük le mit tudnak Mull szigetén.A kor sorban a következő a 18 éves Glen Scotia,Campbeltown árvája.Egy lágyabb válogatást kapunk a két 20 éves palack személyében.Ezek egy Auchentoshan és egy roppant csinos és összetett Rosebank!Sintén ezt a stilust viszi tovább az októberi OMC sorban a 27 éves St.Magdalene és Teaninich illetve a 28 éves Inchgower és Linkwood.Mind a négy nagyon nagyon érdekes és finom.A karcosabb modort a hónapban egy 27 éves Port Ellen biztositja.Az OMC sor Port Ellenjeinek van mit bizonyitaniuk,remélhetőleg ez a palack ezt megteszi.Az Old and Rare sor három erős taggal bővült.Egy 19 éves Ardbeg,egy 30 éves Port Ellen mellett egy sherry hordóból jött 20 éves Tamdhu számithat az elismerésre.Ki kell mondanunk,hogy az októberi Douglas Laing palackozások egy nagyon erős,harmónikus és érdekes válogatás.Talán az idei év legkiegyensúlyozottabb és legkifinomultabb megjelenései a neves IB-től.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása