Stuart Nickerson interjú-2.rész
2010. augusztus 31. írta: Barman's Choice

Stuart Nickerson interjú-2.rész

A Stuart Nickersonnal folytatott beszélgetés első részében a Glenglassaugh igazgatója elsőként a magyar whisky blogon keresztül mutatta be a nyilvánosságnak az új palackozásuk,a Manager's Legacy sorozat részleteit.Folytassuk most a beszélgetést Stuartttal a Glenglassaughról,whisky trendekről és a whisky blogok hatásairól.

TMH:Az új tulajdonosi éra alatt az első,már "sajátnak" nevezhető whisky legkorábban is csak 2012-ben fog megjelenni tőletek.Fenn lehet tartani ilyen hosszan az érdeklődést a lepárló iránt?Mivel telik ez az időszak?

Stuart:Ahogy a Spirit Drink sorozatunkból látható,nagyon komoly befektetést eszközöltünk a minőségi new make spirit fejlesztésébe.(a new make spirit a neve a párlatnak  a harmadik év elött,mielött a párlatot hivatalosan is whisky névvel lehet forgalomba hozni.ez tehát nem whisky még).Szintén nagy figyelmet fordítunk a hordóink kiválasztására és hiszünk abban,hogy ez el fog vezetni minket a 2012-2019 közti időszakban ahhoz,hogy érdekes,jó whiskyket jelentesünk meg.Mindig fontosnak tartom azonban elmondani az embereknek,hogy nem a kor az ami valójában számít hiszen a termék végső minőségére a jó párlat és a hordó van a legnagyobb befolyással.A Spirit Drink sorozatunk négy tagú jelenleg.Ebből kettő semmilyen korjelöléssel nem rendelkezik.Ezek a Clearac és a Peated.Az előbbi az alap new make spirit nálunk,míg a másik tőzegelt árpa párlata.A harmadik a Blushes ami 6 hónapot vörös boros hordóban pihent,a negyedik pedig a Fledgling XB ami 12 hónapos ex-bourbon hordós párlat.Ezek mindegyike 50% alkoholfokkal került a piacra 200ml-es kiszerelésben.

TMH:Mit lehet szeretni ezekben a párlatokban?

S:Ihatod őket magukban vagy long drink formájában de fantasztikus koktélok alapja is lehet.Azt gondolom önálló italként és sorozatként a saját jogukon is helyük van a piacon.És nem mellesleg belépő az igazi whiskyhez.

TMH:A Manager's Legacy is egyfajta projekt,amivel ezt a szakaszt szeretnétek kitölteni?

S:Nehéz lesz a Manager's Legacy-hoz hasonló sorozatokkal operálnunk mert annyira kevés,koros hordónk van.Amikor megvettük a lepárlót kevesebb mint 500 hordó volt a készlet és ez a megjelenéseinkkel arányosan évről-évre csökken persze.

TMH:Mikorra tervezitek az első hivatalos,"saját" whisky megjelenést?

S:A Spirit Drink már a piacon van és szépen is fejlődik üzletileg.2012-ben azonban amikor a párlat eléri a harmadik évet a hordóban megfogunk jelentetni egy whiskyt.Ez lesz ez első hivatalos whiskynk.Ezután előreláthatólag a whisky 10-12 éves koráig különböző limitált megjelenésű,speciális kiadásaink lesznek egészen addig amíg nem lesz egy elfogadható,meghatározó single maltunk.Jelenleg nem tudjuk még megmondani,hogy melyik lesz az optimális kor a Glenglassaugh számára ezért kell majd folyamatosan megfigyelnünk az érlelődését és megérteni a fejlődését.

TMH:A Glenglassaugh közismerten az egyik olyan lepárló amelyik egy kemény,erős ásványianyag tartalmú vizet használ.Ez kedvez a housestylenak vagy vannak vele gondjaitok?

S:Az 1875-ös alapítás óta ezt a vizet használja a Glenglassaugh és ez adja azt a különlegességét amivel egy klasszikus Highland maltot tudunk előállítani egy full gyümölcsös ízvilággal.Az elmúlt egy évben a piacra vitt maltjaink díjai bizonyitják a minőséget,elég megemlitenem a megnyert két Trophienkat plusz az aranyérmeinket és a Best in Class titulusunkat a 2009-es International Wine and Spirit Competitionról.De 2010-ben a san franciscoi World Spirit Competitionról egy double gold medal és egy gold medal került a díjaink közé.Jim Murray Whisky Bibliájában pedig három whiskynk is 94 pont feletti értékelést kapott.Egyébként a Highland Park és a Glenmorangie is hasonlóan kemény vizet használ és a Glenglassaughoz hasonlóan sikeresek.Tehát nem hátrány a kemény víz.

TMH:Mi a véleményed a rengeteg "finiselésről"?Szerinted merre fog haladni a trend a maltok világában?

S:Mindig nehéz megjósolni a következő irányt a malt whisky fejlődését tekintve.Azt gondolom,hogy a single cask megjelenések továbbra is nőni fognak illetve megmarad a fára való összpontositás is.Értem ezalatt a finiseléseket és a különböző stílusú hordókban a teljes érleléseket is.És véleményem szerint nőni fognak a hordóerősségű,nem hűtve szűrt,színezékmentes palackozások is.De mindezek eltörpülnek a mainstream 10-12 éves single malt whisky eladások mellett majd a jövőben is.Ezeket a meghatározó whiskyket hatalmas mennyiségben adják el.Ebből kifolyólag a csomagolóanyagaik mennyisége is hatalmas ergo olcsóbban is tudják beszerezni.Gyors,automatizált töltősoraik vannak ezzel csökkennek tovább a költségeik és ezáltal ezeket a whiskyket sokkal olcsóbban is tudják eladni.Ezzel szemben mint te is tudod a mi maltjaink mind limitált kiadások,kis mennyiségben tudjuk őket kibocsátani,a lepárlóban kézi töltősorral dolgozunk és nem használunk se színezéket,se hűtveszűrést.

TMH:Tudom Rólad,hogy rengeteget utazol,bejárod a világot,promotálod a Glenglassaughot és a múltban is sokat tettél a whisky népszerűsítéséért.Létezik olyan,hogy a világ különböző pontjain más és más lenne a preferált és kedvelt whisky típus?

S:Nehezen mondanám azt,hogy létezik olyan,hogy egy-egy whisky típust egy-egy adott országban vagy régióban jobban szeretnek a másiknál.Nincs olyan,hogy valahol fejlettebb az ízlelés mint máshol.Általánosságban azt hiszem,hogy minden országban a többség ugyanazt kedveli,főleg a single maltok összetettségét minden különös,domináns íz nélkül.Azt kell mondjam azonban,a legtöbb ember a "szemével iszik" vagyis jobban kedveli a sötét színű whiskyket.Azt hiszem most van egy olyan trend,hogy a robusztus,tőzeges whiskyt kedvelik sokan de azt a fajtát ahol nem ural mindent a tőzeg karakánsága.De mondhatnám azt is,hogy minden országban megvannak a nagyszámú kedvelői az édessebb ízeknek amiket a sherry hordó biztosít és persze ott vannak még azok,akik a bourbon hordó adta édes-vajas jegyeket kedvelik a whiskyben.

TMH:Tudják egyébként befolyásolni ezeket az ízléseket az egyre növekvő számú és népszerű whisky blogok ?

S:Nagy pártolója vagyok a blogoszférának,a különböző whisky kóstoló és információs oldalaknak,fórumoknak,a közösségi oldalaknak és úgy általában az internet adta lehetőségeknek.Ezek mind egyfajta független és sokszínű látásmódot adnak az érdeklődőknek.A kóstolásoktól kezdve a híradásokig az iparág minden területét lefedik különböző szinteken és szinvonalon.Mindazonáltal elővigyázatosan kellene őket kezelni mert alkalmasak arra,hogy túlpromotálják egyes emberek vagy csoportok saját véleményét.Az információik is néha nem naprakészek,hiányosak vagy elfogultak.Egyesek közülük alkalmasak arra,hogy kövessék a gondolataikat,vezessék a véleményeket.Vannak köztük amiket nagy tisztelet övez a fogyasztók részéről és meg kell mondjam,hogy párat én is követek és a fórumaikon meg is osztom a magam gondolatait velük,a nagyvilággal.A whisky azonban személyes ízlés kérdése.Ami tetszik az egyiknek,nem biztos,hogy tetszik másnak is.A single cask megjelenéseknél,akár a Glenglassaugh példája kapcsán is,képesek irányítani az ízlést és vallom,hogy fontos is a szerepük,akár a különböző whisky évkönyveknek,magazinoknak.A szakkönyvek a single cask palackozások kapcsán talán kevésbé naprakészek ellenben remekül alkalmasak egy-egy márka felépítéséhez.Ezek mind egyfajta formái a visszajelzéseknek amiket a lepárlóknak,palackozóknak érdemes figyelembe venniük a jövőbeni megjelenéseik tekintetében.De ugyanilyen fontosnak tartom azokat a visszajelzéseket amiket a kereskedőktől,importőröktől kapunk és természetesen maguktól a fogyasztóktól is személyesen egy-egy show vagy vásár alatt.Vagy épp privát emailben.

TMH:A Te szereped és személyiséged nagyon fontos a Glenglassaugh történetében.Ha patetikus akarnék lenni azt is mondhatnám a Te munkád volt a királyfi csókja a Glenglassaugh-Csipkerózsika ajkán.A lepárló több évtizedes álomból ébredt.Lesz valaha Glenglassaugh single malt whisky a Te neveddel?

S:Engem az hajt,hogy minél több ember értékelje azt a munkát és a whiskyt amit mi a Glenglassaughnál készítünk.Őszintén hiszek abban,hogy a whiskynk a new make spiritek megfelelő kombinálásából-még tőzeges változatban is- a megfelelő hordóban,az optimális korában majd a lehető legjobb single malt lesz ami készíthető.Szeretnék része lenni és segíteni elkésziteni ezt a whiskyt de nem vágyok rá,hogy legyen egy whisky az én nevemmel.A jelenlegi distillery managerünk Graham Eunson és nagyon remélem majd évek múlva ő megkapja az esélyt arra,hogy a nevével ellátott whiskynk legyen,akár a Manager's Legacy sorozatban.Ami engem illet én azon dolgozom,hogy vissza tudjam fizetni azt a mérhetetlen hitet amit belém és a csapatomba fektetett a tulajdonosunk,a Scaent.Minden tudásommal azon vagyok,hogy a legjobbat produkáljam.

TMH:Stuart,köszönöm a beszélgetést és mind a Maltbank Herald blog mind azt hiszem a magyar whisky rajongók nevében sok sikert kívánok Neked és a Glenglassaughnak!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Glenglassaugh Manager’s Legacy Bert Forsyth 1968 « The Maltbank Herald 2011.02.04. 13:22:13

[...] A Glenglassaugh Manager’s Legacy nevű sorozatról Stuart Nickerson jelenlegi manager director beszélt a Maltbank Heraldnak a megjelenés előtt.Az exkluzív interjút ITT OLVASHATOD.(a beszélgetés második részét pedig ITT). [...]

Glenglassaugh Manager’s Legacy Walter Grant 1967 « The Maltbank Herald 2011.03.21. 12:11:17

[...] Nickersonnak a sorozatot bemutató szavai.A két részessé nőtt interjút ITT és ITT olvashatjátok.A Manager’s Legacy korábbi palackozásairól is érkeztek hírek,ezekről ITT [...]

Portsoy Deluxe – Glenglassaugh Rare Cask Batch 2 | Barman's Choice 2016.03.02. 14:39:17

[…] esetében az előbbi tekintetében sikeres volt, utóbbinál csak azt lehet a javukra írni ,hogy bebizonyították,komoly elhivatottsággal bármit elérhető. Amikor egy váratlan 2013-as bejelentés után a Scaent Group, az újraélesztést levezénylő […]
süti beállítások módosítása