Két single malt a Top 100-ban
2010. május 11. írta: Barman's Choice

Két single malt a Top 100-ban

Ötödik éve hozza nyilvánosságra egy független márkaépitési és stratégiai tanácsadó cég a Top 100 nevezetű listáját a világ legjelentősebb alkohol brandjeiről.Bár a lista ítészei általában az adott cég vezetőiból és pár felkért szakíróból kerülnek ki, a lista jelentősége a szesziparban elismert.Az értékelési metódusban nullától tíz pontig értékelik a márkákat.A megítélésnél a fontos szempontok közt szerepel a piaci részesedés,a márka elmúlt tíz évének növekedési eredményei és a jövőre vetitett előrejelzések,a helyi piacokon való jelentősség és a premium márkává válást segítő árképzés.Számításba veszik még a márka díjait,a helyi italkultúrában való jelentőséget vagy épp a márkahűséget generáló arculatépitést.

A whisky márkákra koncentrálva idén meg kell állapítanunk,hogy a skót whiskyk uralják a kategóriát.Evidens.A száz legjelentősebb italmárka közé idén 27 whisky brand került.Ebből 16 skót whisky,kettő kivételével mind blended whiskyk.Vezet a Johnnie Walker ami a százas listán ezzel a második a Smirnoff vodka mögött.

A két single malt márka a listán talán nem meglepő módon a Glenfiddich és a The Glenlivet.A Glenfiddich a lista 61.helyét foglalja el amivel a skót whiskyk listáján a 9.helyen van.Pár hellyel előzi csak meg a Skóciában populáris Bell's blended whisky és mögötte helyezkedik el például a híres 100 Pipers,a Teacher's vagy épp a William Lawson.A The Glenlivet a 16. a skót listán és ez  a" Top 100"  90.poziciójára elegendő érték.Mindkét maltnak jár az elismerés még akkor is ha ezek a listák,ahogy a különböző versenyek és érmek a helyükön kezelendők.És talán kijelenthető az is,hogy egyáltalán nem baj,hogy a többi skót single malt nincs ezen listák közelében.

1 JOHNNIE WALKER Blended Scotch Diageo 2
2 CHIVAS REGAL Blended Scotch Pernod Ricard 8
3 BALLANTINE'S Blended Scotch Pernod Ricard 10
4 DEWARS Blended Scotch Bacardi Martini 16
5 J & B Blended Scotch Diageo 19
6 GRANT'S Blended Scotch William Grant & Sons 32
7 FAMOUS GROUSE Blended Scotch Edrington Group 39
8 BELL'S Blended Scotch Diageo 56
9 GLENFIDDICH Malt Scotch William Grant & Sons 61
10 TEACHER'S Blended Scotch Beam Global 62
11 100 PIPERS Blended Scotch Pernod Ricard 68
12 CLAN CAMPBELL Blended Scotch Pernod Ricard 73
13 WILLIAM LAWSON'S Blended Scotch Bacardi Martini 78
14 CUTTY SARK Blended Scotch Berry Brothers and Rudd 82
15 CLAN MACGREGOR Blended Scotch William Grant & Sons 89
16 THE GLENLIVET Malt Scotch Pernod Ricard 90
És ha már Glenfiddich,meg kell emlitenünk egy kedves pillanatot a cég életéből.Több mint negyven év után a nyugdijba készülő kádár,Jackie Rosstiszteletére egy egyedi ötlettel kívánt emlékezni a cég csapata.A tíz fős csoport Nagy-Britannia legmagasabb hegyére,az 1344 méter magas,skóciai Ben Nevis csúcsára felcipelt egy negyven kilós hordót.Egészen pontosan a hegy tetején rakták össze a hordót a nyugdij elött álló Ross utolsó munkájaként.Különleges gesztus egy különleges karrier emlékeként.Jackie Ross negyven év munkája után a szarvasok völgyéből a csúcsra jutott.És mint a Glenfiddich -mint a világ legtöbbször dijazott single maltja-kádárjaként talán ez nem csak szimbolikus.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása