Ujra itt a Glenglassaugh
2009. június 18. írta: Barman's Choice

Ujra itt a Glenglassaugh

Az 1875-ben alapitott GLENGLASSAUGH DISTILLERY1986 ota nem uzemelt mar mikor is egy hollandiai kozpontu de sved alapitasu ceg(ami elsosorban az energetikai piacon van jelen de foglalkozik ingatlannal,telekommunikacioval,elektronikaval) valami oknal fogva fantaziat latott a Portsoy,Banffshire kozeli uzem felujitasaban es megnyitasaban.Nyilvan a 2001 es 2006 kozotti idoszakban tobb mint 70%-os novekedest produkalo whiskiipar eleg jo indok..A Glenglassaugh tobbek kozt arrol nevezetes,hogy szinte tobb ideig volt uzemen kivul mint ahany evig termelt.Bar a 60-as evek elejen meg felujitottak,1986-ban gyakorlatilag bezartak az akkori tulajdonosok(Highland Distilleries).2008-ban a Scaent az Edrington Grouptol vasarolta meg a Barclay Bank segitsegevel es kozel 1 millio fontert ujitotta fel.A hivatalos megnyito 2008 novembereben volt amit megtisztelt latogatasaval a skot miniszterelnok is.

A Glenglassaugh single maltot gyakorlatilag csak blended whiskykhez gyartottak,hasznalta a Cutty Sark,a Famous Grouse vagy epp a Laing.Single maltkent a neves fuggetlen palackozok azert piacra vittek a Signatorytol a Gordon&McPhail-ig..

ggl gmcp

A distillery szakembergardaja igen szep multat tud felmutatni a whisky vilagbol hiszen a managing director Stuart Nickerson(ex Highland Park,Glenfiddich,Balvenie,Kininvie,Girvan),a distillery manager Graham Eunson(ex Glendronach,Scapa,Glenmorangie) de a marketing manageruk is ismert szakiro es meg a Gordon&McPhailtol is igazoltak egy warehouse managert..

A Glenglassaugh jelenleg 22 (46%),30(55.1%) es 40 (44.6%) eves valtozatban elerheto,a celpiac elsosorban a luxuskategorit kedvelo inai,orosz,tavol keleti es persze brit,francia vasarlok.Amugy is eleg erdekes a viszony a luxus es a distillery kozt hiszen joval a hivatalos megnyito elott a Glenglassaugh partnersegben a Jaguarral orosz ujsagirokat latott vendegul akik az orosz luxusautokrol szolo magazinok szerkesztoi voltak es eppen egy egesz Britanniat atszelo Jaguar tesztelesen,turazason vettek reszt.Persze mondhatnank erre,hogy remek a marketingesuk es jok a kapcsolataik..ami nem veletlen ha az anyaceget a Scaentet es annak tevekenysegi koret tekintjuk(a Scaent Group tbb mint 12 orszagban van jelen,tobb int tiz ceg tartozik ala,foleg Skandinaviaban,Baltikumban es Kinaban tevekenykednek,de a terveik szerint Oroszorszagban,Gruziaban,Moldovaban,Ukrajnaban is szinre lepnek valamilyen teruleten..kereskedelem,szoftver,kommunikacio,energetika,mindegy..)..de annal erdekesebb az a pletyka ami 2007 oszen roppent fel(es utana gyorsan el is tunt ami nem jelenti,hogy ne lenne alapja..),hogy az orosz valasztasok elott par igencsak milliomos orosz uzletember kereste a lehetoseget vagyonanak kimenteseben illetve annak befekteteseben.Az utobbi evekben folyamatos novekedest mutato skot whiskyipar pedig jo uzlet jelenleg  es alkalmas a luxustermekek teruleten is profitot termelni.

De a jelenlegi teny,hogy a tulaj a Scaent es a Glenglassaugh reven ujabb regi-uj szereploje van a skot malt whisky palettanak..hajra!

Old_Maltings_SmallWashbacks_Small

Old_Cooperage_SmallOld_Warehouse

Filling_Store_SmallOld_Glenglassaugh_Windmill2

es a whisky...

gglggl30ggl40

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Portsoy Deluxe – Glenglassaugh Rare Cask Batch 2 | Barman's Choice 2016.03.02. 14:39:09

[…] A kezdeti évek túlélésének záloga a régi készletek kipalackozása és fiatal maltok kiadása a Glenglassaugh esetében az előbbi tekintetében sikeres volt, utóbbinál csak azt lehet a javukra írni ,hogy bebizonyították,komoly elhivatottsággal bármit elérhető. Amikor egy váratlan 2013-as bejelentés után a Scaent Group, az újraélesztést levezénylő befekettőcsoport eladta a BenRiachnak a Glenglassaugh Distilleryt a lepárlót egy new make spirit minisorozat a koktélok piacán és egy három éves , éretlen Revival és egy Evolution nevű amerikai ex-bourbon hordós cucc képviselte . A Billy Walker brigád a vásárláskor tovább fokozta a meglepetéseket amikor bejelentették, hogy a Glenglassaugh a BenRiach populáris vonulata és a GlenDronach sherry hordós érlelése alapozott szubkultúr-vonal mellett a premium maltokat fogja képviselni a “családban”. Akkoriban maga a tény, hogy valaki a premium vagy luxuskategóriába igyekszik a whiskyjével pont a csúcsra járt de azért az Evolution és a Revival sem azt mutatta erre a Glenglassaughnál hamar sor kerülhet . Pláne amikor a BenRiach -éra első palackozása egy tőzegelt ,még alig csak whisky Torfa névvel úgy tünt viszi tovább a két korábbi megjelenés stílusát. Ma már inkább kezeljük a Torfat a korábbi tulaj projektjének kifutásaként mintsem a Walker csapat kreációjának.  . De a luxus iránynak mégis volt előzménye . 2012-ben kiadtak egy Massandra Connection nevű sort ami a Krím-félsziget híres cári borászatának hordóit használta finiseléshez . Abból a borászatból korábban évszázadokig csak fejvesztés terhe mellett lehetett hordókat kihozni mind a cári időszak,mind a kommunisták alatt. Gyakorlatilag egy szuper minőségű és szupertitkos komplexumként volt mindig is kezelve a Massandra . Valószínüleg a befektetői csoport orosz tagjainak kapcsolata sokat segített ebben a projektben . A kollekció ebből kifolyólag komoly árazással jelent meg. […]
süti beállítások módosítása