Barman's Choice XXIV .
0001. december 03. írta: Barman's Choice

Barman's Choice XXIV .

 

A Barman's Choice rovat a kóstolási jegyzetek posztja . Viszonylag ritkán írok ide ilyet, de ha van valami jó alkalom vagy érdekes whisky , megtörténik . Mint most . Az alkalom ezúttal semmi különös , csak jött egy pillanat , ahogy a mintákat válogattam . Kezembe akadt egy pár Longrow és ennyi elég is . Főleg , mivel egy szívemhez közel álló lepárló tőzeges variációjáról van szó . Ez maga a Longrow , a lepárló pedig a Springbank Distillery .

Különösebben nem mennék bele most a Longrow kétszeres lepárlási folyamatába , se a campbeltowni örökség elemzésébe , legyen elég annyi , hogy a Longrow , ahogy az egyéb Springbank palackozások is , egy igazán őszinte whisky . Jellemző a Mitchell család vállalkozására , hogy kissé lemaradtak a 21. századra jellemző marketing megoldásokkal , ami magunk közt szólva nemhogy hátrány , de szinte a stílussá vált arrafelé . Igazi vidéki , hagyományos , oldschool stílbe nyomatja a Springbank . Mind a termelését , megjelenítését , marketingjét tekintve . Az üzenetük egyszerű . Ez a whisky a palackban amit mi készítünk , ennyit tud , ezt tudjuk nyújtani . Semmi cicoma , ha szereted szereted , ha nem , hát ez van .

És ez igazán vonzó a sok elkurvult márka erőltetett kampánya mellett . Nem mellesleg a Longrow ha épp jó pillanatot kap el , egy nagyon szép maritime jegyekkel és nyers tőzegességgel bíró malátawhisky . Kedvencem a 18 éves változat , mert nem illene más , nehezen elérhető , régi palackozású Longrowt emlegetnem . De most itt van két ritkaság , amit összemértem az aktuális vezető maltjukkal . Ez a barman' s choice azoknak szól , akik a bizalmat nem abban mérik , hogy a végeredmény csalódás e vagy sem , hanem abban , hogy az ember ha ad , megmutat valamit a lelke mélyéből . Amikor Longrowt ajánlok , akkor én is abban bízok , hogy a vendégnek nagyobb a lelke mint a pénztárcája . Hogy elég felnőtt ahhoz , hogy megértse , az érték néha megfogalmazhatatlan . De tudjuk mindketten , miről is van szó . Csinos ruha , hájp , minőség nem játszik . Csak valami régmúlt egyszerűség .

 

Longrow 14 Year Old   46 %

Sokat erről a palackozásról nem tudok . Talán az 1980-as évekből való , gyaníthatóan kis mennyiségben jelent meg , és valószínüleg az edinburghi Cadenhead's Shop-ból került forgalomba .

 

l14

A színe mint egy frissen préselt szőlő leve . Olajos, üledékes ,ködös ,sápadtan aranyló . Illatában erős citrusos , vajas beköszönés egy elsőre irritáló kemikáliás jegyekkel . Motorolaj ,graffitolaj ,egy kis tőzeg , átlagos alkoholos aromák . Vízzel később ezek a zavaró műhelypadlóra emlékeztető , piszkos, olajos illatok eltűnnek , marad egy édes-tőzeges lágyság .

Ízben hatalmas meglepetés az illatokhoz képest. Egy éds szőnyeg terül el a nyelven , amin hamarosan végig gördül egy hatalmas fűszergomolyag . Gyömbér , fahéjjal megszórva . Az egész egy lédús , " rágós " , nyammogós élmény , ahol pontosan érzed, hogy az édes lágyság felett ott gomolyag egy vibráló , domináns csípősség . Mindez egy nagyon szép , élvezhető arányban . Baráti ,komoly ,igen szép élmény ! A lecsengés egy nagyon hosszú , szinte soha véget nem érő utóíz füsttel ,kis korommal ,tőzeggel . A lédús , dzsúzos , zaftos élmény továbbra is jelen van . Vízzel az ízek édesednek , a tőzegesség sokkal inkább emlékeztet a tengerparti ázott tőzegre . A kemikáliás jegyek nincsenek jelen szerencsére . Akár vízzel , akár nélküle , ez egy kedves, izgalmas kis Longrow a múltból . Semmi gyönyör , semmi ritkaság , egyszerűen csak: ilyen volt a Longrow a 80-asokban . Kezeld a helyén és máris érték lesz .

 

Longrow 1974  16 Year Old  46 %

Sherry hordóban érlelt campbeltowni malátawhisky  a második évből (két évvel azután , hogy a Springbank először megjelentette tőzeges variációját Longrow néven).

Tiszta , ragyogó réz szín . Illatában az a bizonyos jellegzetes grafitolaj , kámfor , széna . Egy kosárnyi friss , sárguló barack egy hideg , dohos pince ajtajában . Egy nagyon visszafogott de eltéveszthetetlen , a Longrow szokásos bújkálós tőzegessége ágyaz meg minden illatnak . A távolban egy metsző , friss tengeri fuvallat.

Édes , száraz sherry élmény ,elegáns , határozott, gyors fűszeres csípősség . Ahogy az illatában is , itt is idő kell amíg kiteljesedik , de megéri várni . Komplex malt a malátawhisky húskorából . Egyszerű , nagyszerű . Édes ,tőzeges , herbális . Egyszerre lédús és száraz élmény . Hasonlít az előzőhöz , a nyilvánvaló sherrys gyümölcsösséggel együtt . Remekül egyensúlyozza ki a tőzeges, füstös , kesernyés arány azt , hogy a gyümölcsösség ne uralja az italt . Az a kámforos-eukaliptuszos csípős frissesség is megmarad ,legalábbis követhető . A mostani top Longrow-hoz képest , ami nekem a 18 éves variáns , a tőzeg és a tengerparti jegyek (maritime notes ) sokkal kevésbé van előtérben . Helyette egy igazán szép komplexitást élvezhetünk az édes ,lágy jegyek és az arrogánsabb mentolos , gyógynövényes aromák közt . A végeredmény egy édes-tőzeges ,testes Longrow rengeteg csípős fűszerességgel és hideg,kiázott tea kesernyésségével .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása