Negyed évszázados szülinapi ajándék - Lagavulin 25 Year Old
2016. június 23. írta: Barman's Choice

Negyed évszázados szülinapi ajándék - Lagavulin 25 Year Old

 

Folytatódik a Lagavulin Distillery 200. évfordulójának ünneplése egy új palackozással! Ezúttal negyed évszázadnyi Islay történelem került palackba és a megjelenés pillanatában egy a jelennek megfelelő árcédulával mutatkozik be az új kiadás.

A neves szeszfőzde idén már bemutatott egy igen jól sikerült fiatal, nyolc éves single maltot, megünneplendő a lepárló két évszázados szülinapját.A folytatásban most itt egy természetes hordóerősségű , sherry hordós érlelésből származó , limitált 8000 palacknyi mennyiségben megjelenő 25 éves Lagavulin.

A palack az alkalomhoz illően kicsit ünnepélyesebb a megszokottnál , szép robusztus doboz és elegáns jegyzet az üvegen emeli a példány értékét. A whisky ára 800 font , vagy 1000 euro , esetleg 1200 dollár, ki merre él. Ez a nyitóár figyelembe véve az aktuális whisky árakat, főleg egy negyedszázados bicentenáriumi Lagavulin esetében teljesen elfogadható ( hangsúlyozom, a jelen viszonyok közt ! ) , így aki befektetésben gondolkozik, javaslom a megjelenés napján csapjon le egy vagy több üvegre. A 8000 darabos megjelenésből 1200 palack az Egyesült Államokba kerül , a maradékon osztozik a világ és ismerve a fanatikus gyűjtők, spekulánsok világát, és a kelet-ázsiai befektetőket , igen csak észnél kel lenni ha valaki a valószínüleg a palack történetének legalacsonyabb árán, értsd a nyitóáron, akar hozzáférni ehhez a szép whiskyhez.

 

lagavulin-25-year-old.png

 

A sherry érlelés és a magas kor együtt egy teljesen más oldalát mutatja meg a Lagavulinnak , a koros Islay maltokra jellemző ( és a nyers, durva tőzeges aromákhoz szokott fiatal vagy középkorú whiskykez szokott fogyasztók meglepetésére ) lágyabb,selymesebb karakterek uralják a whiskyt . Az 55 % -os alkoholtérfogatú ital pedig kellő erőt biztosít a kiteljesedő sherry hordós Lagavulin élvezetéhez .

A bejegyzés végére egy apró álszent megjegyzés. Szorozzuk ki csak gyorsan , 8000 x 1000 az 8 millió. 8 millió eurót kaszál a Diageo ( nyilván ebből lejönnek az adók és a költségek , de ha csak a felével is okoskodunk az is 4 millió euro vagyis mai értéken 1.2 milliárd forint ) és a nyolcezer palackhoz nagyjából 50-60 hordóból nyerték a whiskyt. Ez az éves termelést nézve gyakorlatilag csepp a tengerben.

Whisky híján ízlelgessük csak ezt a tényt. 2.5 ( vagy 1.2) milliárd forint, egy rutinból kiadott , a termeléshez képest egy számjeggyel kifejezhető százaléknyi termékért.

Negyed évszázad ide vagy oda, 200.szülinap így vagy úgy, azért ez rendben van nemzetgazdaságilag, nem?

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása