Háború Orkney szigeténél - Jutland Editions : Highland Park vs Scapa
2016. május 31. írta: Barman's Choice

Háború Orkney szigeténél - Jutland Editions : Highland Park vs Scapa

 

1916.május 31.-éről június elsejére virradóra az első világháború legnagyobb tengeri ütközete zajlott a brit birodlmi flotta és a német császári tengerészet hadihajói közt. Ez volt Battle of Jutland, a jütlandi csata vagy ahogy a németek emlékeznek rá Seesclaht am Skagerrak, a skagerraki ütközet.

1916-ra a mozgékony, de mind fegyverzetében mind létszámában kisebb császári flotta Scheer admirális engedélyt kapott egy döntő ütközet kiprovokálására az angol Royal Navy hajóival szemben. A dolog adigra nem csak presztizsét tekintve volt jelentős, lévén a győztes lesz a világ tengereinek ura, hanem azért is mert a német tengeri kereskedelem szinte megszűnt a brit blokád miatt. 1916 májusának utolsó napján a német hadihajók elindultak a brit partok felé,bár céljük sokkal inkább volt az,hogy amennyire lehet hazai vizekre csalogassák a brit flotta egy részét és ott a német vizeken, a partmenti aknák segitségével kiegyenlítve mennyiségi hátrányukat amennyit lehet megsemmisítsenek az angol hajók közül. Az egy az egyben való csatát kerülték volna.Ezzel szemben a britek célja a német flotta megsemmisítése volt,egysszer és mindenkorra kiütve a nagy riválist a vizekröl. A britek tudtak a német tervekről szinte mindent,mer kezükbe került egy korábbi orosz-német összecsapás hadizsákmánya az oroszoktól, a titkos német tengeri rejtjeles rádióforgalmazás kódjai. A májusi 31.-ei napon a németek cirkálói hamar belefutottak Jütland melletti vizeken a britek hasonló egységeibe és viszonylag gyors és határozott módon azonnal felvették a harcot, sőt hamarosan hatalmas károkat okoztak az angoloknak. Gyakorlatilag szétverték a brit cirkálóegységet.A győzelmi mámort csupán az törte le, hogy menetközben megérkezett a cirkálók összecsapásának helyszínére a fő brit flotta Jellicoe admirális vezetésével , akik már nagy falatnak bizonyultak volna a német előörsnek. Így azok visszavonultak és átadták a helyet a Scheer admirális vezette német főerőnek.Ott állt szemben egymással a világ két legnagyobb és legerősebb hadiflottája amit a történelem valaha látott. És ennek megfelelően a valaha volt legnagyobb tengeri csata vette kezdetét.

A másnap hajnalra véget ért ütközet objektív értékelések szerint német taktikai győzelemmel de hadászati döntetlennel ért véget. Persze mndkét fél magának vallja a sikert. A németek érve az,hogy mind emberveszteségben mind haditechnikai -értsd elveszett,elsüllyedt,megsemmisített hadihajók-értelemben az angolok szenvedtek nagyobb csapást,ami igaz is. Ahogy az is igaz , hogy a cirkálók csatájában a németek abszolút leverték a briteket.A Royal Navy álláspontja ellenben az, hogy a két főerő manöverei után a német flotta elhagyta a csatahelyet, míg Jellicoe flottája ott maradt, tehát ők győztek és ráadásul a németeknek nem sikerült véglegesen megtörni a tengeri blokádot, ami szintén elfogadható érv. A skagerraki ütközet után a két flotta már nem csatázott ilyen mértékben többet. A britek nem jutottak stratégiai előnyhöz hiszen a Balti-tengert nem érték el, súlyos csapásokat szenvedtek a németektől, míg a császári flotta nem tudta véghez vinni azt,hogy annyira megtörje a britek flotta erejét, hogy azok ne tudják tartani a tengeri blokádot,így a német kereskedelem továbbra is mozgásképtelen volt,ellenben bizonyították,hogy bizonyos tekintetben gyorsabbak,hatékonyabbak nyilt ütközetben számtani hátrányuk ellenére is.

És akkor nézzük,miért került ez egy whisky blogra. Száz évvel később a brit hadiflotta északi bázisa még mindig Orkney Island, pontosabban Scapa Flow. Innen kezdve pedig evidens,hogy Scapa és Highland Park single maltokról lesz szó. Ugyanis mindkét orcadian whisky lepárló megjelentette a maga emlékpalackozását a csata 100.évfordulójára.Akkor, támadás !

Kezdjük a "hazai" erővel, Scapa Flow képviseletében természetesen a Scapa Distillery. Az ő évfordulós maltjuk egy Scapa 16 Year Old Jutland Memorial Single Cask .

 

j100

 

A whisky alkoholtérfogata 40 %-os . Single Cask,tehát pár száz palackban limitált. A whisky korjelölt, 16 évével pontosan jelképezi a lepárló első számú maltját, mondjuk így a zászlóshajót. A whisky megjelenése a szokásos egyedi Scapa palack, a fő címke már az új betűtípussal,tengeri malthoz megfelelő színekben. A címke alsó részén visszafogott , egyszerű magyarázattal a csata emléke. 249 palackkal jelent meg first-fill azaz elsőtöltésű amerikai tölgyhordóból. Az ital dobozán a Skagerrak és Jutland feliratok mellett az 1916-os évszám és a 100-as szám mint az évforduló jelzése szerepel,acélkékes-szürkés árnyalatban egy csatahajó teszi egyértelműbbé a memorial edition lényegét.Ha egy 5-ös skálán kellene értékelnem, azt mondom erős 4-es ! Korjelölt, single cask ,szép megjelenés, hozza a housestyle-t és igazán "helyi" whiskyként viselkedik a Royal Navy képviseletében.

 

Nézzük a "whisky csata" másik maltját, a sziget székhelyének , Kirkwallnak a képviseletében a Highland Park The Battle of Jutland Single Cask emlékkiadását !

 

HP-Battle-of-Jutland-bottle-LR

 

A palackforma itt is a szokásos , a jól ismert "vállas" HP üveg. A whisky alkoholtérfogata 64 % -os, brutális mint egy hadiflotta ereje . Az ital kora 11 év , külön extra,hogy a párlat 2004.május 31.-én került hordóba és 2016 áprilisában palackokba,így épp csak lemaradt a 12 év korjelölésről.Mert a korjelölés it is megvan, 11. A kiadott mennyiség a #3378-as számú refill puncheon hordóból 582 palackot eredményezett,ezzel majdnem duplája a Scapa mennyiségének. A whiskynek tudomásom szerint nincs doboza, csupán egy picike füzetecske a palack nyakán hivatott részletezni az emlékkiadás miértjét. A belseje lehet szebb és alaposabb mint a Scapa dobozán, de az sokat ront a helyzeten,hogy a legtöbb viking harcos kapott dobozt, a Royal Navy nem...Persze, ők orcadianok,ezért ezt akár az előnyükre is írhatnánk, de a tisztesség azt kívánja, hogy ezt a részt a Scapa díszdoboza nyerje.Nem beszéltünk a whisky áráról. A Scapa már pár hete felbukkant nem hivatalos forrásoknál, a nyitóárára nem emlékszem, de már ma, a megjelenés napján online kereskedelmi privát felületeken 500 font felett jár. Ezzel szemben a Highland Park 70 fontos nyitóárral ezen poszt írása alatt még elérhető.

Nézzük akkor az összegzést !

A két whisky korának ütközetét a Scapa nyerte, egyszerű oknál fogva, a 16 több mint a 11.Ráadásul a 16 éves Scapa folytatólagosságot sugall a lepárló alapmaltjával, míg a Highland Park éppen csak de lemaradt ebben a 12 éves alapmaltjához képest.Ha csak egy fél ponttal is,de ezt a Scapa nyerte.( 1-0.5)

Az alkoholtérfogat 40 % VS 65 %. Itt hatalmas Highland Park fölény. Klaasszikus hordóerősség,sőt! Míg a Scapa itt ugyanazt a kis szerény alap százalékot hozta ami a hivatalos palackozásainak egyik legjobban kritizált része. Nyert a HP. ( 0-1)

A kiadott mennyiség tekintetében a first-fill american oak 249 palackja egy refill puncheon 582 üvegével. A két hordó mérete eleve meghatározta a megjelentethető palackmennyiséget, ennek ellenére a Scapa kevesebb üvege értékesebbé teszi az emlékpalackozást , mégha az alig több mint ötszáz üvegnyi HP is szép limitáció. A kirkwalliak javára szóljon, hogy az 582 palackból csak egy kisebb rész lesz elérhető,jó része a Royal Navy-nek van felajánlva. Ez az összecsapás összességében döntetlen (1-1)

A megjelenés döntő kérdéssé nőtte ki magát ezúttal. A Scapa is és a HP is a hagyományos, jól ismert palackformára épít, de a Scapa robosztus dobozának teljes terjedelme ízlésesen nagy felületet ad a csata és a palackozás bemutatására. A Highland Parknál nem tudunk dobozról de ízlés tekintetében nem maradnak le a kis füzetecskével ők sem. A Scapa felületén a csatára való évszámos utalás visszafogottabb és méltóságteljesen egyszerű, a HP pedig egy sorban konkretizálja a palackozás okát, The Battle of Jutland feliratával. Ebben az ütközetben ezúttal a grafikailag erősebb Scapa nyer, ismét fél ponttal (1.5-1)

Mi marad még ? Talán csak pár apróság együttese. A Scapa palackjáról szinte alig hallani, már megjelent az aukciós oldalakon,szinte bizonyosan elérhetetlen lesz az átlagvásárlónak.Alapvetően ez a kommunikációs hátrány mindig is a Scapa nagy keresztje volt, hiába, nem ők a gazda Pernod Ricard vezető single malt márkája. A Highland Park mögött ott egy profi saját brand minden előnye, a whisky saját felületükön elérhetővé volt téve,a kommunikáció a megszokott gördülékeny.A Scapa mellett érzelmileg szólhat , hogy mégis csak ők a Scapa-öböl, a Scapa Flow hazai whiskyje, míg a Highland Park a sziget székhelyének lepárlójaként, méretéből és vezető szerepéből adódóan sokkal inkább globálisan ismert termék.Nagyon döntetlen szagú ez az összemérés, mégis objektíven a Highland Park mellett szól az,hogy több helyre juttatta el az emlékezést a kommunikációs előnyére építve. (1-1.5)

A pontok alapján 4.5-5 arányban nyert a Highland Park. De azt hiszem az a fél pont elnézhető ha a két lepárló méretét és lehetőségeit figyelembe vesszük.

Mondjuk a Jutland-Skagerrak memorial single cask csatában taktikailag Scapa győzelem született a pontszámok ellenére is,hiszen ahogy a németek hátrányaik ellenére simán felvették a versenyt a britekkel,úgy a Scapa is nagyon beleállt ebbe az emlékpalack ütközetbe,hadászati értelemben vagy mondjuk hívjuk whisky-észeti (sic) értelemben döntetlen.

Bárhogy is, le a kalappal a két Orkney lepárló előtt, főhajtás a skagerraki-jütlandi eleseteknek . Slainthe mhath !

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása