Nem, a címmel ellentétben nem a Gyorskocsi utcából írt levelekről van szó.Egy hónapja jelent meg a Knockdhu Distillery legújabb Vintage palackozása, az anCnoc 2001 . Ebből az alkalomból a lepárló szokásához híven egy interaktív kóstolót tartott, ami annyit tesz, hogy tucatnyi kiválasztott whisky bloggernek elküldte az új whiskyjét, plusz még két korábbi kiadást,hogy a résztvevők a Twitteren megosszák a gondolataikat és a jegyzeteiket az anCnoc Vintage maltokról Rendszeres résztvevőjeként ezeknek az eseményeknek most ebben a bejegyzésben leírom ,én mit gondolok a Knockdhu évjáratos malt whiskyjeiről.
Sokan azt mondják, a Twitter haldoklik, annak ellenére, hogy a legtöbb celeb,megmondóember ,sportoló,politikus még mindig ezen a felületen 140 karakterbe szorítva kiáltja bele a világba aktuális érzelmeit,mondanivalóját. A hashtagekkel tarkított tweetek sokszor egy kaotikus szóhalmazt jelentenek nekem,de kétségtelen,hogy még mindig ez a leggyorsabb csatornája annak, ha valaki azonnal szükségét érzi megosztani a világgal pillanatnyi állapotát. De hogyan lehet kóstolót szervezni a Twitteren ? Hát elég egyszerű . A résztvevőknek elküldik az italokat, egy előre bejelentett időpontban a megfelelő hashtaggel kiegészítve a rövid kis mondanivalóját, posztolgatja az ember a kóstolási jegyzetét. Interaktív, hiszen tucatnyi hasonló ember egyidőben veled nyomatja a saját élményeit,így a hashtagek koncentrált használata megfelelő social media publicitást hoz a lepárlónak. Általában van egy moderátor aki vagy a lepárlók PR ügyeit intéző munkatárs de sokszor a Master Distiller vagy a lepárló menedzsere is résztvesz a kommunikációban. Elég baráti a hangulat ,egy csomó ember a világ különböző tájairól és ez jó móka.
Én most nem a tweeteket fogom bemásolni ide, hanem egy a Barman's Choice blogon megszokott formában alább olvashatjátok a bővebb jegyzeteimet . A Twitter tasting hashtagje az #anCnocVintage volt, a kiküldött whiskyk pedig az 1999-es, a 2000-es és a legújabb, a 2001-es évjáratból származtak.
A kezdő ital még a múlt évezredben került hordóba , ez volt az anCnoc 1999.
Distillery / Lepárló : Knockdhu Distillery Régió : Highland
Név : anCnoc
Age/Kor : - ( nem korjelölt , 13 éves )
Vintage/Évjárat : 1999
Bottled/Palackozva: 2014
ABV/alk.térf. : 46 %
Cask/Hordó : bourbon és sherry casks
Bottles/mennyiség : 4500 palack
Bottler/Palackozó : Knockdhu Distillery
Bottled for : hivatalos évjáratos kiadás
Megjelenés : aranyló borostyán
Illat : Citromhéj , narancshéj, egy kis tölgyfa mézbe mártva
Íz : Szinte viaszos , mézes,gyümölcsös. Édes,töltelék nélküli fahéjas palacsinta,fűszerek és egy kis tölgyes szárazság.Az egészet vezetik a klasszikus citrusos jegyek.
Lecsengés : édes,hosszas lecsengés.
A Gourmet mondja : Crepés suzette
Összegzés : A múlt évezredből származó anCnoc továbbra is a 12 évesnél megismert vonalat viszi tovább, domináns citrus és méz de kevésbé vibráló az alapsor vezető maltjához képest.
A következő a millenium évéből származik, ő az anCnoc 2000.
Distillery / Lepárló : Knockdhu Distillery Régió : Highland
Név : anCnoc
Age/Kor : - ( nem korjelölt , 14 éves )
Vintage/Évjárat : 2000
Bottled/Palackozva: 2015
ABV/alk.térf. : 46 %
Cask/Hordó : first fill oloroso-bourbon casks
Bottles/mennyiség : 6000 palack
Bottler/Palackozó : Knockdhu Distillery
Bottled for : hivatalos évjáratos kiadás
Megjelenés : borostyán
Illat : Virágok,főleg mezei virágok frissen szedve az illatban ,aztán egy kis nugát és egy kevés kakaó.
Íz :Praliné,krémes és telt,édes vaniliás jegyek keverednek a sherried maltokra jellemző mogyorós ízekkel.Toblerone.Harapnivalóan zamatos,szép whisky.Kihozta a maximumot amit a párlat és a fa engedett,nagyjából ezt tudja azt hiszem az anCnoc, bár a 22 éves sherry hordós italuk még ennél is sokal gazdagabb. Közel feleannyi idősen a 22 éveshez képest, ez az whisky bőven kifutja ami benne van.
Lecsengés : hosszas,szerecsendió és tejkaramella
A Gourmet mondja : Az anCnoc Vintage 2000 a sherry hordó adta nugátos jegyei miatt szép párja lehet egy könnyed creme caramel vagy egy american praliné desszertnek.
Összegzés : A millenium évéből egy krémes, sherried malt amiben a fűszeresség nem a csípős chilit jelenti hanem a fahéj kellemes erejét,kellően édes és jó egyensúlyban lévő ital. Az anCnoc jellemzően üde és friss vibrálása itt nincs jelen,sokkal inkább egy karamellásabb, teltebb élmény.Savanyúcukor helyett Toffifee.Ilyen amikor az anCnoc jó minőségű sherry hordókkal dolgozik.
A harmadik kóstolásra érkezett ital az újdonság volt, az est főszereplője, az anCnoc 2001.
Distillery / Lepárló : Knockdhu Distillery Régió : Highland
Név : anCnoc
Age/Kor : - ( nem korjelölt , 15 éves )
Vintage/Évjárat : 2001
Bottled/Palackozva: 2016
ABV/alk.térf. : 46 %
Cask/Hordó : first fill sherry butts-bourbon casks
Bottles/mennyiség : 6000 palack
Bottler/Palackozó : Knockdhu Distillery
Bottled for : hivatalos évjáratos kiadás
Megjelenés : fakó arany
Illat : Méz,sült alma ,szirupos édeskés aromák.
Íz : Édes,krémes,fehércsoki gyömbérdarabokkal,diákcsemege.Vanilia és lédús,aranyló mazsola íze alkot együtt egy szép élményt a szájunkban.Van benne egy kis frissen hántolt fa íz , de ez is csak hozzátesz a komplex élményhez,nem zavaró.
Lecsengés : közepesen hosszú és száraz a finis , mogyorófélék,melengető fűszerek és egy csipetnyi só
A Gourmet mondja : Aranygaluska fehércsoki szósszal , esetleg egy almatorta vanilia fagyival.
Összegzés : Ez a whisky nagyon szépen emeli ki a fa szerepét egy erős,átlagos maláta whisky esetében. Megfelelő korban van az ital, semmi extrém tölgyes dominancia ,nagyon krémes és szép egyensúlyú whisky ez is. Ha a sokat emlegetett 12 éves egy játékos ital, akkor ez egy lenyugodott,érettebb,komolyabb verziója annak. Sokkal szárazabb mint amit a lepárlótól megszoktunk de nagyon jól áll neki. Sármos , egyszerű, szép felföldi maláta whisky.Ezt választottam az est kedvencének mert a 2000-es is nagyon tetszett de ott egyérelmű volt az,hogy a sherry hordós jegyek vezetik az italt, míg az új 2001-esnél sokkal inkább érzékelhető volt az az egyensúly ami a két hordótípus karakterei közt volt.Mindkettőből a legjobbat mutatta meg, megvolt a felismerhető housestyle is,és a mélyebb aromák is.
A modern tradíció jelszava alatt az anCnoc évek óta hozza azt a minőséget amit a szlogen megkíván. Ha épp nem erőltetik a mára befáradt, fiatal tőzegelt maltjaikat, akkor a ház stílusához jobban passzoló Vintage sorozat bőven elég ahhoz, hogy megkedveljük ezt a gyümölcsös, főleg a citrusokra és az almás jegyekre épülő whiskyt. A fenti kiadások mindegyikében természetes egyensúlyba rendeződtek a friss üde aromák a spanyol tölgyből érkező lágy, melengető fűszerességgel és nugátossággal. Bár még messze vagyunk az ősztől, de annak egy korai szakaszában - mondjuk szeptember első felében - csendesen de vidáman üldölgélve a kerti teraszon , várva a naplementét , esetleg ha nem szentségtörés akkor egy tál körtével az asztalon figyelve a távoli domboldalakon szorgoskodó szőlészeket, az anCnoc évjáratos bourbon-sherry érlelései jó választásnak tűnnek.