Pikt ász - Glenmorangie Tarlogan
2016. április 11. írta: Barman's Choice

Pikt ász - Glenmorangie Tarlogan

 

A Glenmorangie Legends néven futó travel retail szériája egy király single malttal bővült . Nevében mindenképp . A sorozat harmadik tagja  Glenmorangie Tarlogan néven vonul majd be a skót whisky történelmébe. Azt nem tudom , hagy e maga után akkora nyomot mint a névadója de alább látni fogjuk néha nem is fontos ehhez tudományos megítélés , elég csak hagyni azt , hogy megérintsen valami minket .

A Legendákban olyan single maltok kapnak helyet amelyek elsősorban a storytelling azaz a történetekre kihegyezett megjelenéseket hivatottak képviselni. Az alapkoncepció az , hogy a Glenmorangie Distillery környékének történelmi, földrajzi és egyéb hiteles vagy legendás szereplőit , eseményeit egy-egy whisky reprezentálja. A széria első tagja a Glenmorangie The Duthac volt . Ez a malt IV.Jakab király éves zarándoklataira emlékezett amit a környéken tett , útjait egy szentnek ajánlva. A Duthac egy 43 %-os alkoholtartalmú , charred virgin oak – pedro ximenez kombináció volt . A második palackozás a Glenmorangie Tayne nevet kapta , egy a környéken elsüllyedt spanyol gálya után . A tayne szintén 43 % alkoholtartalommal jelent meg, a whisky egy amontillado finiselt Glenmorangie volt.

A most megjelent palackozás viszi tovább a széria alkoholerősségét , 43 %-os abv-vel jelenik meg ez is. Az érlelése ex-bourbon-virgin oak , ez pedig jókat ígér tekintve a Glenmorangie komoly elkötelezettségét a fa-párlat aktivitás bemutatása mellett. A whisky neve a Legends sorozatnak megfelelően ismét egy helyi kulurális értéket képvisel , ezúttal történelmi vonalon . A Glenmorangie Tarlogan a piktek egyik királyáról kapta a nevét. A Glenmorangie vízutánpótlását biztosító forrás körüli erdőség is ezen a néven ismert, újabb kötődést adva a lepárló sorozatának. Az ital profilja az érlelésnek megfelelő aromákat hozza . Vanilia ,malátás édes keksz kiegészülve a lágy gyümölcsök, körte ,ananász és a friss tölgyfa jellegzetességei mellett földes jegyekkel is . A Tarlogan korjelölés nélküli , NAS whisky .

Glenmorangie-Tarlogan

Nagyjából ennyi is lenne amit erről az italról mondani lehetne de egy pillanatra időzzünk el a nevénél. Elég meglepő dolgokat tudunk kikerekíteni belőle és a bejegyzés végén ezeknek köszönhetően bizonyosan sokkal kiváncsibbak leszünk erre a whiskyre !

Tarlogan, ahogyan az ital promója említi egy pikt király neve volt . Megnéztem az elérhető pikt királylistákat és pontosan ilyen névvel nem szerepel rajta király , de több Talorc is található rajtuk. Tulajdonképpen az első irásos emlékű királyuk -I.Drust az ír krónikákban- előtt megemlítenek a hagyományok egy Talorc nevű első királyt de róla nincs irásos adat,legalábbis uralkodása idejéről és származásáról. A pikt királyok sorában viszont szerepel később több Talorgan-Talorcan is .

A piktekről az Angolszász Krónika óangol szövegéből vannak első írott említéseink . Maga az Angolszász Krónika legelső mondatai közt ezt olvashatjuk ( persze óangolul nem magyarul:) :

" A piktek Szkítiából érkeztek néhány hosszú hajóval, és partra szálltak Írország északi területén. Mondták a skótoknak, hogy itt kell letelepedniük, de a skótok nem engedték mindannyiuknak, hogy ezen a területen telepedjenek le, viszont ajánlottak egy másik szigetet keleten, és támogatást is ígértek a pikteknek a letelepedéshez. Valamint feleséget is a skótoktól szereztek annak fejében, hogy királyt mindig a női ágból választanak, és ez hosszú időn át így is működött."

Szkítiából . Azt hiszem -remélem - nem kell kifejteni mit is jelent nekünk magyaroknak Szkítia és minden olyan utalás ami róluk szól .( Évezreddel később, az Arbroath-i Nyilatkozat néven ismert kiáltványban (1320 -ban jegyzett egyfajta függetlenségi deklaráció) ez szerepel , ha már a szkíta-skót rokonságnál tartunk :"Legszentebb Atyánk és Urunk! Az ismert ókori krónikákból és könyvekből tudjuk, hogy sok híres nemzet közül a miénk, a skót, mindenhol ismert hírnévvel áldott. Nagy-Szkítiából indultak útnak a Tirrén-tenger és Herkules Oszlopainak útján (...)" )

A piktekről így ír a Pallas Nagylexikon :

"piktek (a lat. picti, 'befestettek, tetováltak' szóból): gael eredetű kelta népcsoport. - Kr. u. a 4. sz-tól a rómaiak által le nem igázott Kaledóniát lakták. Két törzsüket a Grampian-hegység választotta el: a D-i dikaledonokat az 5. sz: Szt Ninian, az É-i vekturionokat Szt Kolumbán (521-597) térítette meg. A ~ első keresztény királya Brudeus (†586) volt. Virágkorukat Hungus kir. (730-760) alatt élték, de már 839: teljesen megtörték őket a skótok, akik közé a 844: trónra lépő Kenneth uralkodása alatt teljesen beolvadtak. Királyaik székhelye Forteviot volt Strathernében."

Más források viszont egyértelműsítik , hogy a piktek királya 732-761 közt I.Óengus son of Fergus volt, valószínüleg erre gondolhattak a magyar lexikon szerkesztői ( Óengus/Angus-Hungus) pedig a Hungus név is elég jó alapot adott volna egy kis összeesküvéselméletre ...

A fenti gondolatmenet semmi mást nem szolgál mint illusztrálni azt , hogy mennyire elkalandozhat az ember egy-egy whisky felett és mennyi érdekes gondolat születhet akár csak az ital nevéből is. Ez pedig az a stílus amit én kedvelek mert így rengeteg ötletet ad a single malt whisky ajánlásra is. Ez a barman's choice , ahogy én ajánlok .

És a végére még pár gondolat ami szintén nem tudományos okfejtés csak a szellem - a spirit ,hogy stílusos legyek- szabadjára engedése .

Az ír krónikákban az első pikt király akit hitelesnek tekintenek I. Drust ( Drest ) néven uralkodott . Őt úgy jellemzik ,mint a király aki száz évig uralkodott és száz csatát nyert. Ami nyilvánvalóan nem lehetséges . De feltűnt , hogy Drust király uralkodása a pikt királylista alapján - 412-453 - szinte évre pontosan lefedi Attila hun király egész életét aki bizonyos források szerint 410 és 453 közt élt . Ha ebbe még belefonom ,hogy a Drust név jelentése egyes adatok szerint erőst,hatalmast,erőszakost, győzedelmest jelent akkor nem nehéz asszociálni a nyugati forrásokban Attiláról írt jellemzésekre sem . Ha már Szkítiából kijöttek..

Hasonló logika alapján belekeveredhetünk abba, hogy Skóciát a saját nyelvükön a mai napig is Alba néven emlegetik , ami ugye latin eredet szerint fehéret jelent , a hunok kapcsán pedig bizonyos,hogy beszélhetün fehér ( és fekete ) hunokról , akkor ismét egy pont ahol megszeppenhetünk a múlt üzenetétől.

És miért pikt ász a bejegyzés címe a nyilvánvaló szójáték mellett ? Nos, aki ismeri a kártyát , tudja, hogy egyes vélemények szerint a legerősebb lap a pikk ász . Egyben ez a legnehezebb is a kártyalapon használt festék mennyisége szerint ( ez persze a régi időkre értendő amikor az adózást bizonyítandó királyi pecséttel látták el a kártyacsomagokat,ez a plusz festékmennyiség pedig nehezebbé tette a lapot, a pikk ászt mint a királyi jelzésre legalkalmasabb,legerősebb,szimbolikusan az első lapot ). A pikk ászt egyébként nevezik halálkártyának is , szintén a fekete lándzsa alakú jele miatt. Vietnamban az amerikai katonák rendszeresen egy pikk ászt tettek a lelőtt vietkong partizánok szájába, mert a helyi szimbolikában a fekete lándzsa egyet jelentett a rettenetes,halálos csapással. És még százfelé elkalandozhatnán de maradjunk a whiskynél. Itt egy NAS Glenmorangie , a neve Tarlogan , bourbon-virgin oak érlelés. Ennyi.

 

Ja, azt még had mondjam el , hogy nekem a Tarloganról egyből Borsa Kopasz ugrott be , aki pontosan azokban az években harcolt hol Róbert Károly oldalán,hol épp ellene amikor a fentebb idézett arbroathi deklarációt megelőzően Robert The Bruce fogott fegyvert a skót függetlenségért az angol király ellen és nevesítette a szkítákat a skótok őseiként hivatkozva azok szabadságvágyára,nagyszerűségére és őseredetére . Ja, és a Borsa névben fellelhetjük a bor szót, a Glenmorangie pedig elég erős a boros utóérlelésekben és ha még azt is levezetem ebből,hogy...

 

Na jó. Glenmorangie Tarlogan . Befogom.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása