Retromach -Benromach 35 Year Old
2016. március 08. írta: Barman's Choice

Retromach -Benromach 35 Year Old

 

A Speyside legkisebb lepárlója a Benromach Distillery . A lepárló a legnagyobb független whisky kereskedő családi cég, a Gordon & MacPhail tulajdonában áll . A család különösen nevezetes elképesztően idős korú single malt palackozásairól ,jócskán vannak whiakyjeik az 50-es évekből ,sőt megjelentettek már hetvenöt éves Mortlachot is ! A saját lepárlójukból azonban nem egyszerű kiadni szépkorú italt. Most ez az idő is eljött .

 

A Benromach szeszfőzde 1898-ban alapítatott és méretéből adódóan soha nem számított jelentős lepárlónak . Használták ,időnként felújítgatták , eladták,bezárták . Teljesen szokásos életét és sorsát élte a skót lepárlóknak.1983-ban felújítás címszóval (mothballed) tulajdonképpen bezárt egészen 1993-ig , amikor az Urquhart család ( a familia a Gordon & MacPhail független palackozó mögött) megvásárolta . Mégsem nyitott ki azonnal és folytatta termelését hanem egy öt éves igazi felújítás vette kezdetét . A felújítás szó alatt általában modernizálást ,költséghatékony megoldások beépítését a rendszerbe és stílusváltást értük. Ezzel szemben a legkisebb lepárlóval az Urquhart családnak más tervei voltak . Cégük, a Gordon & MacPhail már 1915 óta gyűjtögette a single maltokat, akkor is amikor mindenki aki csak élt és mozgott a whisyiparban blendeket gyárott. Ez a kollekció mára nem csak az egyik időkapszulája a skót maláta whisky történelemnek hanem az évtizedek alatt olyan single maltokat őriztek meg vele a világnak amiket saját tulajdonosaik is elhanygaoltak,halálra pontosabban feneketlen keverőkádakba szántak ilyen-olyan blended whiskyk alapanyagaként. Említsük csak meg a Mortlachot .

Az Urquhart familia tehát pontosan tudta mit kezdjen a Benromach lepárlóval. Az ő felújításuk arról szólt , hogy a lehető legpontosabban építsék újjá a szeszfőzdét , hogy amennyire csak lehet olyan autentikus malátawhiskyt készítsenek mind a kategória igazi megszületésekor , az 1960-as években . A klasszikus Speyside karakterek akkoriban még jócskán tartalmaztak füstös,tőzeges aromákat de már úton voltak a mai napig jellegzetes lágyabb,gyümölcsösebb irány felé . Ennek a két karakternek a kombinációjában vélte a Gordon & MacPhail felfedezni a klasszikusságot . A lepárló 1998-ban kezdett el újra termelni ,minden létező munkafolyamatot kézzel végezve. Ezen azóta sem változtattak, a mai napig három ember dolgozik a lepárlóban és egészen a hordók töltéséig mindent kézi erővel csinálnak. A Benromachnál nincsenek komputerek .

2009-ben jelent meg az első, saját kiadásuk, a legendássá vált 10 Year Old amiben tökéletesen sikerült bemutatni azt a klasszik irányt amit a kicsit ódivatú ,füstös de mégis lágy régi Speyside kult jelentett. Mivel viszonylag fiatal a lepárló a jelenlegi tulajok keze alatt ezért az évek során főleg a korjelölés nélküli de igen sajátos karaktereket felvonultató irány volt jellemző. 15 éves whiskyt is csak 2015-ben tudtak kiadni először . De ez nem jelenti,hogy ne lettek volnak vintage kiadások korábban ! Ami azért volt nagy szó mert amikor a G&McP megvásárolta a Benromach lepárlót, raktárkészletük alig volt. Ennek ellenére adtak ki már a kevés régi cuccukból 1968-as,1976-os évjáratot 39-42 év közti korral,sőt egy korjelölt 30 évesre is futotta az évek során . Az egyik legkevesebb hordó az 1980-as évekből maradt meg . Most ezekből az évtizedekből megmaradt ritka elsőtöltésű hordóból adnak át nekünk pár kortyot.

A Benromach 35 Year Old 1980-as lepárlás , first fill sherry hordós érlelés . Az alkoholtartalma 43 % abv . Aranyló borostyán színben tündököl , illatában gazdag sherry aromák , narancslekvár ,kiwi és grapefruit körülölelve gyönyörű ,klasszikus speyside-stílust idéző fahéjjas fűszerességgel . Íze édes jegyei közt felismerhető a méz ,gyümölcskenyér ,érett banán és dinnye . Egy könnyed fehércsokis áramlat később a mentol frissességével kacérkodik,hogy a lecsengésben együtt egy hosszú és könnyed élményt hagyjanak maguk után.

 

Benromach-35-Years-Old

 

A Benromach 35 Year Old az alapsor palackjaihoz viszonyítva tömzsibb , de sokkal letisztultabb és a klasszikus ,purista vonalat követi egy megfelelő mértékben eleganciát adó egyszerű dizájnnal.Tárolódoboza robusztus fa,a palackról visszaköszönő finom dizájnnal feldobva .

A 80-as évek retro hangulata távol áll a Benromach 35 yo megjelenésétől . Még a whisky profilja is nemesebb mint az emlékeink azokról az évekről . A legkisebb Speyside lepárló megmutatja az elveszett évtized szebbik oldalát .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása