Egyensúlyban - Kilchoman Sanaig
2016. március 07. írta: Barman's Choice

Egyensúlyban - Kilchoman Sanaig

 

Még mindig fiatalok , még mindig fügetlenek ,még mindig farm méretben tolják . A Kilchoman Distillery még mindig a legtöbbre tartott "új" lepárló . A whiskyjeik szerte a világon hódítanak a koruk és ebből fakadó természetes éretlenségük ellenére . Pedig a Kilchoman maltok potenciája sokszor veri a pár száz évvel idősebb versenytársak kínálatát. A lepárló a legújabb kiadásával egyensúlyba hozta az alapkínálatát .

A Kilchoman Sanaig , a legújabb tagja a családnak közel sem totális újonc . A Sanaig már tavaly ősszel megjelent a legkifinomultabb európai piacokon, a német,holland,belga szaküzletek kínálatában. Most hivatalosan is bejelentették,hogy a Sanaig beáll a Kilchoman alapsorba. Hogy mi az újdonság a Sanaigban? Tulajdonképpen semmi extra . Egyszerűen csak egy puzzle darabja a kis lepárló kínálatának ami amennyire egyszerű logikát követ annyira nagyszerű lehetőséget nyújt megismerni egy lepárló teljes tudásának spektrumát . Jelenlegi helyzetében a Kilchoman kihozza magából a maximumot. A whisky maga még mindig 6-7 év körül van palackozva, annak ellenére,hogy már rendelkeznek tíz éves single malttal ezt azoban egy palack kivételével még nem jelentetik meg. Lehet ,hogy lesz 10 éves Kilchoman,korjelölt kiadásként, ehhez azonban még nem elég a készlet. Addig is itt van nekünk alapsorként a Kilchoman Loch Gorm, a teljes egészében sherry hordós érlelés, a Kilchoman 100 % Islay mint a full time ex-bourbon érlelés és a Kilchoman Machir Bay a bourbon-sherry kombó képviselője. Utóbbi lesz az ellenpárja a most megjelent Sanaig palackozásnak. Lévén a Machir Bay érlelésében a bourbon hordóból származó maltok aránya nagyobb a sherry hordóban érlelteknél. Ha van full sherry-full bourbon pár, akkor evidens volt, hogy a Machir Bay bourbon-sherry kombinációjának a dominánsabb bourbon érlelések mellé kellett legyen egy sherry-bourbon variáció is, a sherry hordós maltok dominanciájával.Így áll fel egy roppant jól balanszírozott alapkínálat .

A Kilchoman Sanaig alkoholtartalma 46 % abv , sherry hordói ex-oloroso típusuak, ezekhez társulnak az ismert american oak ex-bourbon hordók. A whisky az eddigieknek megfelelően korjelölés nélküli.

 

sanaig

 

A Kilchoman a négyes alapsora mellett limitált klub kiadásként teljes idős port,madeira és sauternes érleléssel, single cask kiadásokkal és exkluzív travel retail palackozásokkal is jelen van a színes skót single malt palettán.

 

 

 

Reméljük

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2016.03.07. 15:46:59

Végre valami kép is van a dobozon, így szebb.
süti beállítások módosítása