A Lady unokája- Ailsa Bay
2016. március 05. írta: Barman's Choice

A Lady unokája- Ailsa Bay

 

A Lowland egyik legjelentősebb grain distillery komplexuma a Girvan .A Girvan Distillery a William Grant and Sons , a Glenfiddich-Balvenie -Kininvie single maltokat birtokló család tulajdona. A legnagyobbak,legjelentősebbek egyike a család - és az üzleti tevékenységük -  a skót whisky történelmében. Ha egy ilyen neves ,jómódú családba örökös érkezik az bizonyos sztereotipiák szerint vagy egy elkényeztetett ficsúr vagy liba lesz , vagy nagyon is fegyelmezett , a család és annak tevékenységét szellemiségével és tetteivel is megfelelően képviselő ,felelősségteljes személy.

Személyiségekről beszélni egy alkohol kapcsán nyilván nonszensz de mind ezen a blogon mind a whisky fogyasztók egyéni élményein keresztül felvállalhatjuk ,hogy egy-egy ital jellemzésénél bizony könnyű párosítani emberi jellemekhez azokat. Hol az élvezeti rész okozta élmények alapján,hol az italt körülvevő hivatalos vagy épp nem hivatalos imázsépítés alapján. Ezen megállapítás mentén az Ailsa Bay ,mert róla lesz szó alább,remek lehetőséget nyújt egy kis szerepjátékon keresztül megpillantani a modern skót whisky business egy kevésbé romantikus részét. Ami tulajdonképpen a második leglényegesebb dolog a valóságban ,sőt néha lényegesebb magánál a terméknél is.A business. A profit. A kontinuitás fenntartása egy sikeres vállalkozás esetében. A befektetés és innováció , a piacok maximalizálása. Az üzlet maga.

De kicsoda tulajdonképpen Ailsa ? Az Ailsa Bay a William Grant and Sons legújabb malt distillery-je és single maltja . A lepárló 2007-ben épült  a Lowlanden .És innentől kezdve kéretik nagyon figyelni , hogy követhető legyen mind a szerepjáték, mind a komoly megvilágítása egy üzleti gondolkodásmódnak !

Lowlandi malt distillery önmagában érdekesség és jó hír , hiszen a Mélyföld a legalulreprezentáltabb régiója a skót whiskygyártásnak . Az Auchentoshan és a Glenkinchie képviselte az elmúlt évtizedekben a területet , korábban pedig mára legendává nemesedett maltok tartották fent a térség szeszfőzési hagyományait,mint a Rosebank , St.Magdalene , Littlemill , Ladyburn. Esetünkben álljunk is meg a Ladyburnnél. A Ladyburn a Girvan Distillery területén álló malt distillery volt. A Grant család blendjeihez készített malátawhiskyt a single malt iparág kialakulásának hajnalán . Ő volt az első "hölgy" , hogy rátérjünk a szerepjátékra. Az 1963-ban épült Girvan komplexum még alig kezdett bele hatalmas energiával a gabonapárlatok termelésébe amikor 1966-ban a Ladyburn egy mai értelemben vett kis kapacitással elkezdett termelni a Girvan területén. Egy lepárló volt a lepárlóban . A koncepcióval egy ekkora cégnél semmi gond nem volt, leszámítva a szentimentális részt , hogy az ember egy klasszikus malt distilleryt a Felföldön, pagodatetővel jobban elképzel és kedvel mint egy ipari parkban álló üzem egy sarkában álló csarnokot . De kit érdekeltek poros hagyományok a 60-as években ? Amikor a lányok elkezdték felvállalni a nőiességüket nyilvánossan, a lázadások legendás évtizedeiben . Miniszoknya, hippikultusz, könnyű drogok,virágok,Hair, nem-kell-Vietnam,Playboy,James Bond,az első pornók. A nagy generáció,mondják. A Ladyburn pontosan ebben az időszakban létezett, 1966 és 1975 közt . Aztán a Girvan kapacitásnövelése és modernizációja megpecsételte a sorsát. A lázadó ,csinos, fitos kis miniszoknyás Ladyburn eltűnt a nyilvánosság elől és évtizedekkel később mint egy igazi lady, egy érett nő bukkant fel ismét. Ismerős sztori? Hát persze ! Az 1970-80-as évek generációjának anyukáira asszociáljunk. A mára anyává, üzletasszonnyá érett,a családi hátteret biztosító hölgyek bizony a hatvanas években ugyanolyan lázadó tinédzserek,hippik, magamutogató és a szabad szexet felvállaló fiatalok voltak mint a mostani tinédzserek. Arányaiban mindenképp. A 60-as évek hippikultuszából kinövő társadalmi konvenciók elleni lázadás mára a nihil és a modern idők elegye okozta önpusztítás lett . Ma már sokkal brutálisabb módon feszegetik a határaikat a kamaszok mint a Ladyburn korszaka alatt szüleik,sőt nagyszüleik.

A Ladyburn mint bezárt, leszerelt,soha többet nem termelő lepárló maltja mára az aukciókon is sikeres, remek befektetés. A whisky profilja pedig pontosan passzol egy lady kamaszkoráról elképzelt személyiségéhez. A Ladyburn egy lágy,friss,ropogós, édes malátás citrusos világot képviselt, a legszebb lowlandi stílusokat idézve. Amíg a Rosebank hozta egy romlatlan vidéki lányka természetes szépségét, a Ladyburn volt az urbánus, a városi csaj aki génjeiben hordozta a vidéki birtokosoktól örökölt természetes visszafogottságot és tiszteletet keverve egy új világ lendületességével egy modern közegben.

Ugorjunk egy nagyot. 1975-ben leszerelték a Ladyburn üstjeit, ennyi volt a sztori. A Grant család üzlete azóta is folyamatosan növekedett. Övék lett a világ legnagyobb mennyiségben eladott single maltja, minden idők legelső és legfontosabb márkája, a Glenfiddich . Felépitették a családnak a Balvenie kapcsán a familia kifinomult,csendes kis zsenijét . A család nevét viselő blended whiskyk a világ minden táján versenytársai lettek a dandy Johnnienak és egyéb neves keverékeknek. A Grant család nélkül nem lenne ma se a skót whisky se Skócia ugyanaz, ha nem egy tradiciókra alapozott de mindig is előrelátó , innovatív szellemiséggel megáldott emberek vezették volna ezt a whisky gyártásban érdekelt céget.Ez az innovatív szellemiség hozta annak idején el a single malt kategória kommercionális megjelenését, adta a világnak a legendás háromszög formájú Glenfiddich palackozást,ez engedte szabadjára a finiseléseket a Balvenie maltnál és ugyanez e család a hagyományok tiszteletében és az egyensúly jegyében több mint ötven éve hagyja dolgozni David Stewartot , ez a mentalitás a motorja egy erős családi köteléknek , ez adja az elhivatottságot a saját földjük,nemzetük,jelenük és jövöjük iránt érzett felelősségének.

És ez az innováció hozta el 2007-ben a döntést ,hogy a Girvan területén ismét megnyitnak egy malt distilleryt. Megszületett a Ladyburn utódja, a Hölgy unokája , az Ailsa Bay.

Nézzük,hogy lesz példája annak az alábbi pár tény, amit a fenti sorokban a modern,innovativ szellemiség és a tradiciókra épitett,régimódi családi cégvezetés egyensúlyán értettem. A Hölgy unokája-hogy visszatérjünk a szerepjátékra- már a nevében is egy új korszakhoz igazodik . A finom Ladyburn után itt egy Ailsa . Mint egy gördeszkás csaj a térről . Mintha egy Anna nevű hölgynek Bianka nevű unokája lenne .Nem csak nominális a változás . A Ladyburn két pár üsttel dolgozott,az Ailsa Bay a duplájával. A Ladyburn kapacitását nem ismerem de bőven elég ha leirom mire képes az Ailsa Bay jelenleg. A termelési kapacitása 11.5 millió liter szesz évente . Összehasonlitásképpen ez egymagában annyi mint az Inver House 5 lepárlójának kapacitása összesen ( Balblair, Balmenach,Pulteney, Speyburn,Knockdhu) . A kiscsaj méretei impozánsak ! Merthogy ezt várja el tőle a család .

Ailsa-Bay-Still_room

Ailsa-Bay-3

Mint Lowland képviselő , az Ailsa Bay karaktereitől azt várnánk,hogy folytatja a lágy,könnyed stílust. Nos nem, a kiscsaj keményen szembe megy a dogmákkal. És ez az a pont ahol a szerepjáték sorai mögül kikandikál és kéretik észrevenni a tudatos,kőkemény,érzelemmentes profizmust, a businesst. A Grant család nem a malátarajongóknak építette az Ailsa Bay Distilleryt.Az össztermelés 4 % -a az ami malt whisky formájában piacra kerül , a többi megy a Grant blendjeibe . Az Ailsa Bay üstjeinek formája egy az egyben megegyezik a "nagybácsi", a Balvenie üstjeivel . Mert a Balvenie malton nagy a nyomás,helyt kell állnia maláta whisky alapanyagként is a család számára és legalább ennyire sikeresnek kell maradnia a kézműves malt whisky imázsra épülö szerepében is. Ezért szükség volt egy Balvenie tipusú maltra, csak sokkal nagyobb mennyiségben, nosza épitettek is egyet az Ailsa Bay személyében tizmillió literes kapacitással.De még nincs vége ! Mert a Grant businessnek kellett egy tőzeges párlatot előállító lepárló. Körülnézve a piacon volt is jelöltjük melyiket kellene megvenni de ez a terv nem jött össze. Hát ha már építünk sajátot és tőzeg kell, akkor megcsináljuk egyben,gondolta a familia ! Ilyen lehet egy gyerektervezés a karrierhez igazítva. És orvos vagy ügyvéd lesz.Mert a családnak arra lesz majd szüksége.Pont.

Most jön az innováció , a Grant család védjegye. És egyben a modern idők rideg és arrogáns valósága. Az Ailsa Bay egy igazi laborszerű egység. Négyféle párlatot készít , egy lágy és édes stílust ( mondjuk Lowland style ) , egy nehéz,szulfuros stílust ( mondjuk ilyesmi a régi Mortlach ) és két tőzegelt párlatot amiből az egyik könnyedébben a másik erősen tőzegelt. És ezzel a Grant familia,deklaráltan is vállalva és kijelentve kimondja az igazságot a mai skót whiskygyártásról. Azt,hogy a modern technika és a mérhetetlen igények miatt mindegy geográfiailag hol helyezkedik el egy lepárló ,olyan párlatot csinál amilyet csak akar. Majd a számítógépek "kikeverik" . Így veszik el végérvényesen a hitünk abban, hogy létezik e még és van e értelme housestyle-ról vagy regionális, hagyományos stílusokról beszélni a skót malátawhisky kapcsán. Igen, Ladyburn unokája már nem a közértbe jár hanem online rendel, nem a cukrászdában pletyizik a barátnőkkel hanem órákig csetel idegenekkel a mobilján és nem süti le a szemét a tánciskolában és játsza el a szemérmest ha egy ujj egyre feljebb tolja a szoknyáját a presszóban hanem válogatás nélkül szexel fiúkkal és lányokkal a diszkó wc-jében herbált szívva. De azért mégis csak ő az örökös és a látható,mediatizált lázadó szerep mellett igen fegyelmezetten kiszolgálja a család érdekeit.

Tőzegelt lowlandi malt kell ? Tessék. Itt az első hivatalos single malt az Ailsa Bay Distilleryből .

Ailsa-Bay-1

a

A whisky korjelölés nélküli , nyilván 8-9 év körül lehet. Az alkoholtartalma 48.9 % ,elég jól belőve. Modern,kicsit hideg szürke-kék dizájn egy kecses kis üveggel. A címkén látható a párlat fenolmértéke, felette pedig az,hogy honnan indult a lepárláskor. A 11 ppm elég határozott mennyiség, az anCnoc tőzegelt cuccainak első adagjai voltak hasonlóak. A whisky maga egy édes-tőzeges, füstös,olajos élmény,nagyon nem a lowlandi maltokat idézi. Egy igazi lázadó kamasz ,szembe az árral,letaposva konvenciókat. Az italból kiérződik,hogy fiatal de a füst és tőzeg jelenléte ezt árnyalja. Erős fűszeresség, jellemzően a csípősebb fajtából. A whisky a két különböző tőzegelésű párlat keveréke, érlelése többfajta hordóban történt. Az életét a Grant család amerikai whiskey divizójába tartozó Hudson Distillery Baby Bourbon whiskey-jének ex hordóiban kezdte, majd megfordult new oak, firstfill bourbon és american oak típusokban is.

Az Ailsa Bay a bejelentések szerint marad a jövőben is NAS, esetleg egy későbbi időszakban, egy limitált,könnyed és lágy maltnál változhat ez. Őrület ! Egy lowlandi lepárlónál majd talán egyszer lesz a tőzeges alapstílustól eltérő ,lágyabb,tőzegmentes limitált kiadás...

Sic gloria transit mundi. De egy valami biztos.

Senki sem ültetheti Babyt többet a sarokba !!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2016.03.05. 16:03:10

Nekem ezzel nincs bajom (+ nagyon jól meg lett írva a köret), hisz ez csak egy lepárló. Érdekesség, de nem vagyok pedo, megvárom, amíg felnő. Ok, egy kis ismerkedés beleférhet... ;)

barman's choice 2016.03.06. 12:11:51

Egyébként elég meghökkentő ízlelni. Nem is azért mert , hogy milyen a profilja ( mondjuk az is érdekes, nagyon csípősen fűszeres,meaty,füstös egyben) de az elég bizarr, hogy tényleg olyat csinálnak amit akarnak, itt már azért nem a klasszikus értelemben vett szeszfőzési és érlelési hagyományok vannak jelen.
süti beállítások módosítása