Téli maláták
2016. március 04. írta: Barman's Choice

Téli maláták

 

A 2015 -2016 telén megjelent és beharangozott single malt whisky palackozások összefoglalása .

Tavaly december óta tucatnyi whisky mutatkozott be vagy jelezték érkezését az év első negyedévére. Ezeket gyűjtöttem össza most egy posztba,hogy kicsit felgyorsítsam az elmaradt blogbejegyzések publikálását és minél hamarabb utolérjem a napi aktualitást . Az alábbi italok némelyike megérne vagy megért volna önálló posztot is de medve módra átaludtam a telet és szinte hagyományosan a blog februári szülinapját is. Idén nyolc éves a magyar whisky blog, a Barman's Choice ( ex-The Maltbank Herald ) . Boldog szülinapot a blognak és köszönet az olvasóinak ! Virágcsokor gyanánt pedig itt egy téli malátasaláta :

 

Tovább folytatódik a Talisker travel retail portfólió bővítése . A hivatalos álláspont szerint a Diageo egy felmérést követően,aminek eredménye szerint a whiskyt vásárló nemzetközi utazóközönség kétharmada elsősorban az ízeket és aromákat keresi a travel retail exclusive palackozásokban ,egy új Skye szigetéről származó variációt mutatott be. A különböző korú és hordótípusban érlelt Talisker a Talisker Neist Point nevet kapta. Alkoholtartalma 45.8 %-os , korjelölés nélküli ital .A hírek szerint a palackozásban szerepet kapott pár ritka és koros Talisker is, ezzel a Neist Point lett a nem hivatalos luxusvariációja a lepárló GTR kiadásainak. A whsiyk a nevét szülöföldjének,Isle of Skye -nak legnyugatibb pontjáról kapta .

Talisker-Neist-Point

 

Folytatódik az Octomore széria . A Bruichladdich brutáltőzegelt subbrandje már a hetedik adagjánál, annak is negyedik variációjánál tart. A fenolmérték ezúttal 167 ppm , a whisky kora hét év, az alkoholtartalma 61.2 % , kiadott mennyiség 12 000 palack . Az érlelés igazán hektikusra sikeredett. A whisky 25%-a egy hét évet francia boroshordóban töltött adag, 75 %-a pedig három évet first-fill ex-bourbon hordó után két évet virgin french oak hordóban majd újabb két évet ismét first-fill bourbon hordóban töltött.Ebből az elegyből lett az Octomore 7.4 Virgin Oak.

 

o7.4

 

A Kilchoman Distillery alapítóját arra ösztökélte a lepárló menedzserének,John MacLellannek a betegsége ,hogy a 2005.december 14.-én , az első Kilchoman lepárlás után hordóba került párlatból, a whiskyvé nemesedett alkohol tizedik születésnapján egyetlen palackot kimérjen és egy rákellenes alapitvány javára elárverezze. A Kilchomannak nincsenek tervei jelenleg arra,hogy kipalackozza az első ,mára tíz évessé lett single maltját igy ez az egyetlen hivatalos 10 year old Kilchoman jelenleg . A tervezett hivatalos korjelölt Kilchomanra még várni kell,addig is gratuláció a nemes gesztusért .A jótékonysági árverésen 7000 font gyűlt össze.

 

kilcho10

 

Csere a Balblair sorban ! A 2003-as évjáratot leváltja a két évvel későbbi , így az 1983,1990,1999-es évek mellett az alapsorban a Balblair Vintage 2005 az új tag . A whisky ex-bourbon érlelés , 46 % abv , hozza a tíz éves ismert Balblair profilt.

Balblair_2005

 

A kiszivárgott hírek szerint a Macallan visszahozza a korjelölést,legalábbis egy palackozásról már mindenképp tudunk ami várható. A Macallan 12 Year Old Double Cask neve mindent elárul a spanyol ex-sherry és american oak hordós,43 %-os alkoholerősséggel tervezett palackozásról. Szintén a Macallantől várható még egy 65 éves whisky a Macallan Lalique ultra-premium luxuskategóriában és a tulajcsoport Edrington Group másik nagyágyúja a Highland Park képvisletében egy 1968 Vintage kiadás is.

macallan-12-double-cask

 

A Compass Box csinálja a cirkuszt ! Ez nem egy pejoratív megjegyzés ,hiszen a minőségi blendek gyárója legutóbbi Not a Luxurious Whisky és a Flaming Heart megjelentetése kapcsán ismét összeütközésbe került az iparági szabályozásra figyelő SWA-val. A Compass Box az átláthatóság jegyében korrektül elmondta és megjelentette a két emlitett whisky összetevőit név és mennyiség szerint a csomagoláson,weboldalukon,promóciós anyagaikban.Ez viszont ellentétes a jelenlegi szabályokkal,igy az SWA felszólitotta  Compasst,hogy tüntesse el ezeket aminek a cég ugyan eleget is tett, de válaszul belekezdett egy peticióba a transzparencia érdekében. Az online kampányhoz napok alatt több ezren csatlakoztak a fogyasztók közül és a Compass Box törekvéseit a Bruichladdich Distillery is azonnal támogatásáról biztosította ( ami igen szép gesztus a jelenlegi tulajdonosi hátterét tekintve, tettük szinte a régi, Reynier-féle időket idézi). A bürökrációból visszatérve a whisky valódi lényegéhez, az italhoz, a Compass Box legújabb kreációja hamarosan várható Compass Box Circus néven. A dizájn a szokásos ,egyedi CB stíló, a whisky pedig egy blended whisky-sherry hordóban érlelt blended grain whisky és egy adag sherry érlelt maláta whisky keveréke lesz. A tervezett alkoholtartalom 55 % abv. Gyönyörű,nem?

circus

circus2

 

Nem csak a népszerűsége emelkedik a Douglas Laing független palackozó Remarkable Malts nevű regionális blended malt szelekciónak, hanem az alkoholtartalma is . Megjelent a skót szigetek single maltjaiból kreált ( Jura, Arran , whisky Orkney és Islay szigetéről) Rock Oyster Cask Strength . Abv 57.1 % .

rocs

 

4x4 aka Quadraple Cask néven mutat be a Tomintoul Distillery egy igazán koros maltot,limitált kiadásban 1974-es évjáratból. Az erőltetett négy oka , hogy a whisky a lepárló 4-es számú raktárából származó négy darab hogshead hordóból lett alkotva, 40 éves az ital és az alkoholtartalma 43.1 % . Tomintoul 40 Year Old , díszdobozban ,kipárnázva,kristálydekanterben.

40 yo png

Új adag a független palackozó ( és a Kingsbarns Distillery tulaj ) Wemyss Single Cask válogatásából.

  • „Sizzling Charcoal“ 1997 single cask from Bunnahabhain Distillery, Islay,
  • „Coastal Confection“ 1996 single cask from Bowmore Distillery, Islay, Cask Strength
  • „The Highland Mariner 1997 single cask from Clynelish Distillery, Highlands
  • „Fallen Apples“ 1989 singe cask from Glen Garioch Distillery, Highlands
  • „Barrista’s Dram“ 2002 single cask from Craigellachie Distillery, Speyside
  • „Toasted Anise“ 1996 single cask from Glenrothes Distillery, Speyside
wemyss2016

 

Időlegesen elköszönünk a Longmorn 16 Year Old kedves kis palackozástól ,helyére , mily meglepő , egy NAS kiadás érkezik . Sherry és bourbon hordós, 40 % abv , a Longmorn Distiller's Choice a hírek szerint csak egy ideig fogja leváltani a korjelölt társát .A Chivas Brothers álláspontja szerint a 16 éves egy kisebb ráncfelvarráson esik át, de a változások nem érintik se a whisky összetételét,se alkoholtartalmát . Ellenben elképzelhető ,hogy az idei év végére tervezett 16 éves visszatérését nem minden piac látja majd meg és bizonyos helyeken a Distiller's Choice marad a lepárló reprezentánsa . Láttunk már ilyen konstrukciót a Glenlivet 12 yo-Founder's Reserve kapcsán.Mindenesetre a kis mozdony az új Longmorn címkéjén aranyos.

longdc

 

A Gordon & MacPhail's gondozásában a lengyel (!) Wealth Solutions nevű ,befektetésre szánt luxuswhiskyk kereskedőjének megjelent egy 65 éves malt történelem. Glen Grant 65 years old, 14 October 1950 to 2015, Sherry butt, 59.3%, Gordon & MacPhail for Wealth Solutions. Nem ez az első ritkaság a lengyel testvérektől . Korábban bemutattak 58 éves Glenfarclast, 48 éves Karuizawat (!!) és 66 éves Glen Grant maltot is.

glengrant1950

 

Megújult a Douglas Laing független palackozó Provenance nevű szériájának külseje. A cég Exceptional Single Cask név alá három szériáját szervezi - Provenance,Old Particular,Xtra Old Particular - amelyik mindegyike minimum 46 % alkoholtartalmú vagy magasabb, szinezékmente és non chill . A Provenance a 7-14 év közti maltokat jeleníti meg regionális elosztásban.

Provenance-single-malt

 

Egy legenda újra él ! Nem is akárhogy ! A Springbank egyik legikonikusabb és legjobb,legegyedibb minőségű ,gyűjtők közt azóta is az egyik legtöbbre értékelt single malt whisky , a Springbank Local Barley campbeltowni árpából készült 1965-66-ban és a 1990-es években jelentek meg limitált mennyiségben. Ma már ezek a palackok lassan négyjegyű összegért cserélnek gazdát. A Bruichladdich terroir projektjét évtizedekkel megelőző Local Barley most visszatér méghozzá az alapsorba !! Bizonyára "egyenlő lesz az egyenlők közt " de ez ki is jár neki. Az elkövetkező öt évben , a Springbanktől megszokott tematika szerint korjelölt, a régió különböző farmjairől származó árpából készített whiskyk bizonyosan megtartják ikonikus szerepüket és hatalmas köszönet a Springbanknek,hogy az átlagfogyasztóhoz is eljut korrekt áron egy-egy darabja a whisky történelmének. A Springbank Local Barley 16 Year Old 1999 nem csak tizenhat éves, manapság extrém korosnak számít ,hanem hordóerősségű is, 54.3 % alkoholtartalommal és kilencezer palacknyi mennyiségben jelenik meg. Az árpa a félsziget déli részéről a Low Machriemor Farmról származik, a palack kb 120 euro körül lesz árazva,ami igazán fair jelen körülmények közt.A dizájn a már megszokott,khm, az a bukolikus stílus amit annyira kedvelünk a Springbankban:)

springbank-local-barley

 

Egy újabb história a whisky világából . A Grant család tulajdonolta Glenfarclas Distillery Six Generation nevű , a családi szeszfőzde egy-egy évtizedéből válogatott maltok sorozata . Az italok az 50-es,60-as,70-es,80-as,90-es és 2000-es évekből vannak válogatva. A harmadik,2016-os megjelenés ezúttal egy 50 éves Glenfarclas , 937 palacknyi mennyiségben, 41.1 5-os alkoholtartalommal jelenik meg. A fél évszázados whisky egy oloroso hordóból került palackba. Glenfarclas 50 Year Old Six Generations Edition III.

gf50full-1

 

 

A Knockdhu Distillery folytatja a Modern Tradition szlogen szellemében a skót származású világhírű alkotók közreműködésével fazonírozott anCnoc single maltok kiadását. A korábban Peter Arkle grafikus nevével fémjelzett Arkle Edition széria után most egy divattervező , Patrick Grant színes világa jelenik meg egy NAS ,ey-sherry és american oak érlelt ,igen szép alkoholtartalmú ( 54 % abv ) anCnoc blas nevű palackoz formájában.A név gael nyelvből származik,jelentése íz .

Patrick Grant for AnCnoc Whisky - Photography By Tom Bunning

 

 

A manapság reneszánszát élő tőzegelt Tobermory, a Ledaig a hírek szerint nemsokára egy 19 éves oloroso érlelt malttal jelentkezik.

19olo

 

Bár a név mást sugall , egy nem megszokott kiadás érkezhet a Speyside egyik leglágyabb vonulatát képviselő lepárlójától. A Glen Moray Peated egy tőzegelt palackozás, várható alkoholtartalma 40 % abv és természetesen NAS .

peated

 

Visszatért egy legenda ! Johnnie Walker Green Label 15 Year Old. Kell ide még mást írnom?

jwgreenlabel

 

A poszt végére -lévén március -egy igazi tavaszköszöntő hír és kép . Az Arran Distillery tavaly bemutatott, első 18 éves single malt palackozása idén végérvényesen belép az Arran megjelenésében is frissült alapsorába. Az Arran 18 Year Old így néz ki 2016-ban:

arran18

 

Ez lett volna egy közel három hónapnyi adag a legjelentősebb új és visszatérő whiskykből . A fentieken kívül még közel féltucat igazán fontos újdonság érkezett , ezekről viszont önálló posztok születnek hamarosan. Addig is slainthe mhath !!

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása