Diageo Special Releases 2015
2015. október 20. írta: Barman's Choice

Diageo Special Releases 2015

Apró pontosításokkal kiegészítve de helytállónak bizonyultak a bő hónapja kiszivárgott hírek a 2015-ös év Diageo tulajdonolta lepárlók speciális kiadásairól.

Nézzük meg milyen whiskyket nem fogunk tudni megvásárolni emberi áron idén .

A klasszikusok egyike - Classic Malts - a mindig is egy erős de egysszerű belépő maltnak titulált Dalwhinnie idén egy igen szép , 25 éves variációval érkezett . Az alkoholfok 48.8 %-os és ebből nem is enged .  5916 palack jelenik meg az egyik legmagasabban fekvő skót szeszfőzde készleteiből , az ára pedig 325 brit font . Valljuk be , a Dalwhinnie minden pozitv kritika ellenére sem az a whisky amiért több mint háromszáz fontot kiadna az ember . Ilyen összegért néha sokkal idősebb és legalább ennyire ha nem jobb maltokat is kapni. Ettől függetlenül jó látni , hogy van negyedszázados Dalwhinnie .

dal25

Szokásos palackozással képviseli magát a Lagavulin Distillery . 12 éves , roppant potens 56.8 %-os alkoholerősség és szinte meglepetéssel felérő tény, hogy az egész 2015-ös Special Releases csoportból a legemberibb ára van . 80 font .Nyilván ez is viszonylagos, hiszen egy 12 éves whiskyért ennyi pénz mindenképpen sok. Na de ez Islay, meg Lagavulin, meg cask strength meg speciál ,replikáznak a másik oldalon. Egyezzünk ki egy döntetlenben . Az idei Lagavulin kapcsán felmerült egy NAS kiadásról szóló pletyka ami a jelek szerint nem jött be és reméljük ami késik az el sem jön . A magam részéről és a háttérbeszélgetésekre gondolva továbbra sem lepődnék meg. A kiadott mennyiségről szóló " limited quantities available " leirás árulkodhat a korábbi pletyka helyességéről ahogy annak ellenkezőjéről is. Manapság már tizenkétezer palack is lehet limitált,mint tudjuk.

lag2015

Még mielőtt lelkendeznénk a Lagavulin kvázi korrekt árazásán , jegyezzük meg , hogy az emlegetett viszonylagosság annak tükrében jogos ha az emberenek ( pardon a single maltnak ) olyan csapattársai vannak az idei keretben akik jócskán korosabbak a Lagánál . Sokszor nem csak kétszer olyan idősek, hanem még annál is idősebbek . Mint az egyik elhallgatott lepárló , a legutóbb ezen blog felületén a felújításáról szóló hírrel szereplő Dailuaine Distillery . Dailuaine 34 Year Old , 50.9 % abv , 2952 palacknyi megjelenés és meglepően jó kritikák amik érettségről ,gyümölcsökről,fűszerekről és a whiskyhez mérten elfogadható 380 fontos árazásról szólnak . Visszaköszön a Dalwhinnienél felrótt magas ár. Mert itt azért egy közel három és fél évtizedes Dailuaineról van szó  aminek tulajdonképpen hivatalos alapsora szinte nem is létezik. Igéretesen hangzik ! A whisky 1980-ból érkezett a 2015-ös különlegesek közé.

dai1980

A következő állandó tagnak tekinthető palackozás ismét egy Islay cucc, a szerelmetes Caol Ila képviseletében . A megszokott highland-stíló azaz tőzegmentes Kúlíla .Azt azonban jegyezzük meg a történeti hűség kevéért , hogy a skót whisky szövetség nem engedélyezte a Caol Ila cimkézésén a Highland Style jelzőt . Majd egyszer erről később beszélgethetünk . Ami viszont roppant jó hír , hogy a whisky korjelölt. 17 éves ! Hiába az egyik legjobb whisky a piacon a 12 éves Caol Ila , az igazán nagy rajongók legalább ennyire nagyra értékelik az idők alatt szép csendben eltűnő hivatalos 18 éves kiadást . Most itt egy igazán szép opció, tizenhét év , 55.9 % abv , 90 fontos nyitóár . Korrekt , nagyon az ! A " limited availability " jelző adhat okot aggódni de azt hiszem ezúttal ez belefér, legyen is. Ez szép , mégegyszer: Caol Ila 17 yo, cask strength , unpeated. Hajrá !

caol17

Nem a Dailuaine az egyetlen idén amelyik az elhallgatott lepárlókat képviselő . Itt egy másik tag , amelyik még a Dailuaine kiadásnál is ritkább lévén a Pittyvaich Distillery 1993-ban bezárt . Abban viszont hasonló a Dailuainehoz , hogy ez is 25 éves whisky . A lepárlás éve 1989 , alig tizennégy évvel a lepárló alapítása után és négy évvel a bezárása előtt . Épp időben . Letisztult megjelenés , csinos kis egyszerűség , megfelel a lepárló profiljának . Az alkoholerőssége 49.9 %-os , a kiadott mennyiség 5922 palack . Jut mindenkinek akinek megér 250 fontot .

pit2015

Mielőtt rátérnénk a kedvencekre és egyben nagyágyúkra , itt az idei sor kakukktojása . Volt már pár éve grain whisky a Special Releses kötelékében ez a The Cally névre keresztelt whisky a Caledonian grain distillery készleteiből valóban más . 40 éves itókáról beszélünk ami még malt whiskyben is ritka pláne hogy ez grain whisky ! Gyönyörű szép csomagolás , 53.3 %-os alkoholfok ami igen komoly és egy szintén jelentős megjelenés, 5060 palack . Az ár követi a nagy számokat, 750 fontra tartják ezt a négy évtizedes gabonapárlatot . Ha valakinek van ennyi pénze már csak a szép doboz miatt is megéri, ha a 40 év nem lenne elég indok .

cally40

És akkor dobpergés ! Jönnek az igazán speciálisok ! Kezdjük az egész idei sor egyetlen NAS megjelenésével , azzal a lepárlóval amelyik hivatalos alapsora ugyan nem követi a népszerűségét, mondhatni a legszükségesebbre korlátozódik szemben a független palackozóktól ismert igen széles kor és minöségi skálájával . A fiatalabbik Brora vagyis a Clynelish Distillery tavaly már szerepelt a Special Releases szériában, akkor is egy korjelölés nélküli variációval ami csak elsőre tűnt csalódásnak annak függvényében, hogy a Clynelish volt az egyik leginkább várt lepárló amelyik a sorozat másfél évtizedes történelme során még nem szerepelt korábban. Tavaly jött , kicsit félve nyűlt hozzá mindenki de senki nem csalódott. Egy a ház stílusának teljesen megfelelő furcsasággal érkezett az az ital amelyik a második korty után bizonyította , hogy nem kellenek ide számok a cimkére , mert ami jó az jó minden csomagolásban, minden korában . Ebből kifolyólag az idei Clynelish már elvárásokkal néz szembe . Az 550 fontos ár ismétli a tavalyi mázsálást , a kiadott mennyiség 2946 palack. Az alkoholerősség korrekt , mondhatni elég komoly egy hivatalos Clynelishez , 56.1 % -os . A whisky korjelölés helyett idén is nevet kapott, a nem túl fantáziadús Select Reserve néven fut majd . Sebaj, a lényeg, hogy van ! Ez a szó alapvető értelmében klasszikus housestyle whisky !!

cly2015

Jöjjön a nagytestvér , az "igazi" Brora ( amelyik valaha Clynelish volt, ismeri mindenki a sztorit, ugye ?). A Brora az a malt whisky ami egy picikét kevesebb hájpot kap mint a lista végén jövő Port Ellen de ez nem is akkora baj . Mert a Brora maltot az igazán felkészült whisky rajongók sokkal jobban féltik attól , hogy egyszer majd elfogy mint a szenvtelen módon túlárazott , ikonizált Port Ellent. Azért a Brora kapcsán is vastagon fog a toll , 1300 font az ára, szinte duplája a korábbi években megszokothoz képest de még mindig szinte fele annyi mint a sokat citált Port Ellen. Egy 37 éves Brora kapcsán azért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni . Harminchét éves Brora , te jó ég !! Szavak nincsenek.( megjegyzem,volt már 40 éves Brora is de nem a Special Releases sorozatban )A tények pedig ennyiek : alkoholfok 50.4 %-os, nagyon szép a korához , a kiadott mennyiség 2976 palack, kicsit megnyugtató .

brora2015

A sor végén pedig A Whisky ! Legalábbis az évek, évtizedek alatt legendává vált single malt , ahogy azt az állandó túlértékelés kívánja . Port Ellen . Nem hiszem , hogy sokkal többet kellene mondani erről az italról, elég a neve . Na azért az árát is elmondom , hogy a szívünkhöz kapjunk . 2400 font , az üti az egy millió forintot .Az alkoholerőssége 53.9 %-os ,igen szép erő . Ez egy jelentős palackozás,hiszen a 15.alkalommal jelenik meg az Islay-óriás a Special Releases szériában. Az azért komoly érv a gyűjtőknek ! A whisky 32 éves ,vagyis a Port Ellen idén már egy 1983-as lepárlású malttal jelentkezik ez a tény pedig üzenheti azt is , hogy  búcsúzhatunk a 70-es évek cuccaitól. Igaz, láttunk már karón varjút ,bizonyosan lesz még hivatalos kiadású Port Ellen mondjuk ' 78,79-ből,fogadni merek . Idén kiadnak belőle 2964 palackot , az még nagyvonalúan számolva is 3 mlliárd forint. Miről beszélünk ? Itt van vége minden moralizálásnak, gondolatnak és ennek a bejegyzésnek is.

pe83

Na jó , a végére illik valamit írni . Összefoglalva egy érdekes, színes , súlyos széria lett a 2015-ös megjelenés , benne egy 40 éves grain whiskyvel , a 15. alkalommal kiadott aranyárú Islay malttal , bezárt és az árnyékban lévő lepárlókkal , ismét egy Clynelish palackkal , korjelölt 17 éves Caol Ilával és negyedévszázados Highland képviselővel . És 37 éves Brorával . A gyűjtők hevesen újratervezhetik az éves büdzséjüket , az átlagfogyasztó simán beleugorhat egy jó üzletbe két Islay malt kapcsán , a többi meg ugyan kissé gyengéje a sornak,magyarán a több száz fontos ár , de ettől még a tény tény marad, hogy az egész skót whiskyipar egyik legerősebb éves sorozata továbbra is az sokszor átkozott Diageo válogatás .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2015.10.20. 17:55:09

Max a Lagavulin. Jó az nekem. :)

gstark84 2015.10.28. 11:55:03

Hát, ezekből tényleg csak a Lagavulin és a Caol Ila fogható...fenébe. A Caol Ila 18 viszont tényleg meg fog szűnni és a Laphroaig 18 sorsára jut?

barman's choice 2015.10.29. 10:28:23

A Caol Ila 18 már most is nehezen jön pl. a keresekedőktől hozzánk,egy-két éve szép csendben egyre kevesebb van és igen, tudomásom szerint hasonló sorsa fog jutni mint pár neves, hasonló korú elődje a Diageonál. A két idei száz font alatti Special Release cuccból mindkettőt érdemes beszerezni, a Caol Ila-t a fenti okok miatt, azért ne felejtsük manapság egy korjelölt,pláne 17 éves diageos cuccot becsülni kell:) A Lagavulint a napokban kóstoltuk le, kibaszott jó.
süti beállítások módosítása